Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
36354
De la 07 Ianuarie 2003
92348294

Profesor dr. Vasile Adăscăliței, la a 65-a aniversare.

  • 30 November 2015, 23:00
Acum 65 de anotimpuri, când crizantemele albe își desfăceau petalele sub ferestrele de la Ichimeni-Avrămeni, în familia lui Ioan și Catinca Adăscăliței, apăru pe lume un dar ceresc, un prunc ce venea să încununeze rodul dragostei lor curate, desfășurată sub imboldul tinereții dar și al unei morale creștine deosebite ce avea să poarte numele de Vasile.
În dimineața zilei de 26 noiembrie 1950, vede lumina zilei, cel ce avea să poarte în inimă, în suflet și în gând, imaginea satului natal, a ținutului mioritic în care s-a născut și a făcut primii pași. Imaginea oamenilor locului, a bătrânilor satului, a fraților și surorilor îi trec astăzi pe retină și parcă ieri erau reale, iar casa părintească, plină și încăpătoare îi așteapta pe toți, cu brațele deschise. La loc de cinste a fost și va rămâne mereu cei doi părinți ai săi, care i-au dat viața și au muncit din zori până-n noapte ca fii lor să poată învăța la școlile țării și să se realizeze din punct de vedere social și profesional.
Școala, tovarășii de joacă, l-au captivat intens pe viitorul profesor, care îmbină munca în agricultură cu cea de la practică agricolă, activitatea școlară rămânând cea de bază, unde s-a distins în toți anii din gimnaziu. Ambiția și abnegația de care dă dovadă, face ca în 1965 să fie admis la cursurile liceului pedagogic din Suceava, pe care le finalizează în anul 1970.
Proaspăt absolvent își începe cariera didactică la școala din Zoițani, dar după câteva luni este încorporat pentru satisfacerea stagiului militar, lăsându-se la vatră în 1972. Activitatea sa dedicată educației continuă la școala din Ichimeni, până în 1979, continuând cu cea de director la Avrămeni.
După 1982-valoarea sa și capacitatea de bun organizator nu au trecut neobservate, prof. Vasile Adăscăliței fiind vicepreședinte al C.L Avrămeni între anii 1982-1983, la comuna Ripiceni între anii 1983-1986 și la municipiul Dorohoi între anii 1986-1989. Deși Vasile Adăscăliței rămâne un adept al ideilor de stânga, sperând că într-o zi țara va reveni poporului, puterea stângii socialiste, doctrină căreia i-a rămas fidel. Familist convins, prof. Adăscăliței s-a căsătorit încă din 26 noiembrie 1973, mai exact la vârsta de 23 de ani, fiind tată a doi copii unul ofițer iar celălalt arhitect, fiind și bunic, cei doi nepoți, desfătându-l în puținele clipe de răgaz pe care le are.
Între anii 1974-1978 urmează cursurile facultății de filozofie din București, iar între anii 1987-1989, sociologie tot la București.
Un autodidact, cu o aplecare spre cunoaștere și informare în anul 2006, se înscrie la cursurile de doctorat, organizate de Univ. din Iași, iar în anul 2011, obține diploma și titlul de prof. dr. în științe istorice.
Pe lângă activitatea de la catedră, din administrație și politică, prof. dr. Vasile Adăscăliței, desfășoară și una publicistică deosebită, publicând de-a lungul vremii, în ,,Zori noi”, ,,Scânteia”, ,,Clopotul”, ,,Convorbiri literare”, ,,Tribuna de Cluj”, ,,Gazeta de Herța”, ,,Tricolorul de Botoșani”, ,,Semnal”, ,,Plai de tei”, ,,Plai dărăbănean”, ,,Opinia si Monitorul de Dorohoi” etc.
Profesorul are publicate două cărți- ,,Mai tare ca veacul” în colaborare cu Ghe. Grigoraș și ,,Sub zodia inocenței”, având în lucru Monografia orașului Dorohoi, monografia satelor Ichimeni, Avrămeni, Istoria Catedralei din Herța.
Intervievat asupra celor ce-și dorește acum la a 65-a aniversare, profesorul ne-a declarat: ,,Ca oamenii să fie mai buni, mai umaniști și ca în țara mea atât de frumoasă să nu mai curgă atât de des, lacrimi de dor si nesiguranță”.
Fiind un mare patriot, naționalist, membru al Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, desfășoară o activitate deosebită în zona Bucovinei de Nord și a Rep. Moldova, numele său fiind rostit adeseori de către românii din aceste ținuturi înstrăinate.
,,La multi ani, domnule Profesor.”
Constantin Moroșanu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Mistificarea adevărului în masacrul canin de la Flămânzi
Ioan Rotundu
Seară de teatru oferită copiilor din Bucecea de PNL
Instanta a decis ca patronii de la Club Colectiv sa stea in arest la domiciliu
Senatorul Corneliu Popescu cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2015
Eveniment dedicat Zilei Naționale a României în Piața Revoluției
Cum se pierd 8 miliarde de euro
Romania va ramane fara banii UE cu care Autostrada Soarelui se putea construi de 13 ori
Seful Pmpierilor din Sibiu si-a inscris fata la Colegiul Brukenthal pe locurile rezervate romilor,
desi spune ca nu apartine acestei etnii
Serghei Nariskin, presedintele Dumei de stat de la Moscova, despre avionul doborat de Turcia
Rusia are si dreptul la un raspuns militar
Recep Tayyip Erdogan avertizeaza Rusia "sa nu se joace cu focul"
Horoscopul zilei de 1.12.2015
Bancul zilei: Dorinţă nejustificată
Reţeta zilei: Pastă de gogoşari şi ardei capia
La mulţi ani, România!
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.11.2015
Botoşani: Ucrainenii românii şi moldoveni au sărbătorit Ziua Naţională la Darabani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă