Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2958
De la 07 Ianuarie 2003
122574897

Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern

  • Ioan Rotundu
  • 7 May 2013, 23:00
Ieri, 7 mai 2013, la ora 15.00, inima marelui om de cultură care a fost şi va dăinui în istorie, profesorul Ionel Bejenaru a încetat să mai bată. Aflat internat la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi în urma unei comoţii cerebrale, acesta a decedat în plină putere de muncă şi creaţie în special.
Ionel Bejenaru s-a născut la 24 septembrie 1948 la Botoşani. A urmat cursurile şcolii generale nr. 3 Botoşani, apoi Liceul „A.T. Laurian”, după care a urmat cursurile Facultăţii de Istorie - Filozofie din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza” Iaşi (1973).
Îşi începe cariera didactică la Şcoala din Stăuceni, ca profesor de istorie, apoi va trece pe la mai multe licee din Botoşani. Din 1975 devine muzeograf, şef al Secţiei de Memorialistică din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani.
A desfăşurat o impresionantă activitate publicistică, aproape nefiind publicaţie botoşăneană post decembristă la care să nu fi colaborat. La publicaţia Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi a fost şi redactor şef. Cu profesorul Ionel Bejenaru am fondat publicaţia bilunară de satiră şi umor „Crocodilul Botoşanilor”, el deţinând şi funcţia de redactor şef, publicaţie care s-a bucurat de un mare succes dar care a dispărut pentru că n-au mai fost condeieri pamfletari.
Fin observator social, el a scris cu mult talent o întreagă serie de pamflete intitulate generic „Lama de plânsul lumii”, publicate numai în Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi şi Jurnalul literar. De punctat că a fost redactor şef şi la bilunarul „Jurnalul literar”, cât timp acesta a apărut în formă scrisă.
Ca şef al Secţiei de Memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani a publicat numeroase articole despre documente inedite privind evenimente culturale şi ştiinţifice din trecutul Botoşanilor dar şi documente despre viaţa şi opera marilor personalităţi botoşănene. Articolele au fost publicate în revistele ştiinţifice Hierasus şi Acta Moldaviae Septentrionalis, ambele editate de Muzeul Judeţean Botoşani.
Bun cunoscător al etniilor conlocuitoare din Botoşani, istoricul Bejenaru a scris multe articole şi broşuri despre acestea, cal mai preocupat fiind de istoria armenilor, etnie dominantă la un moment dat în Botoşani şi care a marcat puternic cultura şi civilizaţia oraşului. Peste 2300 de articole a publicat istoricul profesor în revista Comunităţii armene din România intitulată „Ararat”.
Ca opere publicate amintesc Dicţionarul Botoşănenilor (1994), Dintre sute de rondeluri (1996), Botoşanii şi Marea Unire a românilor (2000), Botoşanii de altădată până la 1944 (1999, scrisă în colaborare cu învăţătorul suliţan Ştefan Ciubotaru) dar şi prefaţa la Albumul oraşului Botoşani editat în perioada când primar era Florin Egner.
Considerat „Enciclopedia vie a Botoşanilor”, profesorul a contribuit cu informaţii şi sfaturi la mai toate monografiile localităţilor apărute în perioada postdecembristă. De asemenea, a prefaţat şi multe lucrări, nu numai cu caracter monografic, dar şi volume literare, inclusiv volumul meu intitulat „Masoneria botoşăneană”.
Cum spuneam, a scris mii de articole despre viaţa social-culturală a Botoşanilor din trecut şi mai ales din perioada postdecembristă. Multe broşuri informative dedicate principalelor evenimente istorice naţionale şi judeţene poartă semnătura sa. Era un specialist în istoria unităţilor militare din Botoşani şi era un invitat permanent la evenimentele militare şi ale Poliţiei, pentru a prezenta fragmente din istoria activităţii acestor importante instituţii ale statului. Pentru activitatea sa prodigioasă, în aprilie 1999 este declarat Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.
Bun cunoscător al personalităţilor vieţii ştiinţifice şi culturale din judeţul Botoşani, profesorul Bejenaru a cunoscut multe secrete din viaţa acestora, aspecte ale unor activităţi despre care respectivele personalităţi n-au vorbit în timpul vieţii. Mă refer la viaţa lor masonică, cei care au făcut parte din Ordinul Francmasoneriei Române.
Nu se putea ca o astfel de personalitate a vieţii culturale botoşănene să scape ochiului atent al Masoneriei, aşa că la 25 mai 1997 este iniţiat la Loja Phoenix nr. 32 Orientul Bucureşti în gradul de „Discipol”. Îl primeşte şi pe cel de „Companion”, ca la 28 septembrie 1997 să i se acorde gradul de „Maestru”, ocupând un loc binemeritat în galeria marilor masoni botoşăneni.
În zilele premergătoare Paştilor, profesorul era preocupat de tipărirea volumului „Monografia judeţului Botoşani”, scrisă la 1938 de economiştii Agenţiei Botoşani a Băncii Naţionale din România, pe care-l prefaţase. Îşi dorea mult să apară această monografie a economiei judeţului Botoşani, pentru că obţinuse acest valoros manuscris pe căi numai de el cunoscute. Tocmai terminase ultima corectură dar, din păcate, n-a mai apucat să vadă cum arată volumul gata tipărit.
Acasă, profesorul deţinea o colecţie de dosare cu note bibliografice adunate de-a lungul vieţii de către medicul Crauciuc, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. Medicul intenţiona să scrie o monografie a judeţului Botoşani şi avea dosare despre istoricul fiecărei comune şi localităţile sale. După moartea medicului, profesorul a primit de la familia acestuia toate cele 72 de dosare de o valoare greu de apreciat. Urma ca la pensie să prelucreze informaţiile şi să le publice. Un vis, sau poate o promisiune făcută medicului, neîmplinit.
În urma sa istoricul Ionel Bejenaru lasă un gol imens în cultura botoşăneană şi multă, multă tristeţe. Zeci de intelectuali din judeţ îl contactau pentru a obţine sau a verifica o informaţie. „Enciclopedia vie” care a fost Ionel Bejenaru a plecat la Orientul Etern şi odată cu el s-au pierdut informaţii care nu vor mai putea fi cunoscute public.
Ionel Bejenaru a trecut la cele veşnice în Săptămâna Luminoasă, cea care urmează după sărbătoarea Paştelui. Se spune că cine moare în această săptămână are porţile Raiului larg deschise. Este locul de odihnă veşnică pe care profesorul Bejenaru îl merită din plin.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Un dejun enigmatic
Iau in calcul autosuspendarea din PD
sunt stupefiat de situaţia din partid
Zece plusuri si minusuri la un an de guvernare USL
Trebuie înăsprită legislaţia rutieră
nu mi s-ar părea excesiv să confiscăm maşini şi motociclete
Roşii nostalgii pascale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog