Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21625
De la 07 Ianuarie 2003
122881692

Prognoza ANM pentru două săptămâni

  • 16 December 2013, 23:00
Meteorologii estimeaza ninsori slabe in perioada Craciunului, dar si temperaturi pozitive in majoritatea regiunilor tarii. Exceptie va face zona montana, unde, conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in perioada 16-29 decembrie, in ajunul Craciunului, va ninge, iar valorile termice vor fi, in general, negative, informeaza Agerpres.
Banat
Pana pe 19 decembrie, media maximelor diurne va creste de la 2 la 5 grade, interval in care media minimelor nocturne va scadea usor, de la -2 la -4 grade. Intre 20 si 24 decembrie, media maximelor termice va reveni la circa doua grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila in jurul valorii de -3 grade. Pana in jurul datei de 26 decembrie, vremea se va incalzi, astfel ca valorile termice maxime vor fi mai mari cu 3-4 grade, iar cele minime, cu circa doua grade. Cu mici variatii de temperatura de la o zi la alta, vremea usor mai calda decat in mod obisnuit va dura pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe, predominant sub forma de ploaie, va fi mai ridicata in intervalul 25-29 decembrie.
Crisana
In jurul datei de 19 decembrie, media maximelor diurne va creste, atingand 5 grade, iar media minimelor nocturne se va mentine negativa, coborand spre -4 grade. Intre 21 si 24 decembrie media maximelor termice va reveni in jurul a doua grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de -3 grade. Ulterior, pana pe 26 decembrie, vremea se va incalzi usor si treptat, iar valorile termice maxime vor atinge o medie de 4-5 grade. Totodata, minimele vor fi cuprinse intre -3 si -1 grad, instalandu-se, astfel, un regim termic usor mai cald decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii decembrie si care se va mentine pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.
Vor fi posibile precipitatii in general slabe, predominant sub forma de ploaie, in intervalul 25-29 decembrie.
Transilvania
In intervalul de prognoza, media temperaturilor maxime va fi zilnic pozitiva, parcurgand faze succesive de crestere si de scadere. Astfel, de la 0 grade, pe 15 decembrie, se va ajunge la 4 grade pe 19 decembrie, apoi media va fi in jur de un grad pe 25 decembrie, iar spre sfarsitul intervalului se va situa intre 2 si 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent sub -3 grade, iar in cele mai reci nopti (in jurul datei de 20 decembrie), media regionala va atinge -7 grade. Asemenea valori termice diurne si nocturne caracterizeaza o vreme apropiata de normalul termic al perioadei.
Nu sunt estimate decat precipitatii slabe, mixte, posibile in unele zile din a doua parte a intervalului de prognoza.
Maramures
Pornind de la -1 grad pe 16 decembrie, media maximelor diurne va urca spre 4 grade pe 19 si 20 decembrie, apoi va scadea, ajungand cu putin sub doua grade in zilele de 24 si 25 decembrie, pentru ca ulterior sa creasca usor. Media minimelor nocturne se va mentine, in prima saptamana, intre -7 si -5 grade, iar apoi se va situa intre -5 si -3 grade.
In aceste conditii, in intervalul de prognoza, regimul termic specific acestei regiuni va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumatate a lunii decembrie. In ultimele trei zile ale perioadei sunt de asteptat precipitatii slabe, mixte.
Moldova
Variatia temperaturii aerului va fi redusa pe parcursul celor doua saptamani de prognoza. Media temperaturilor maxime va fi de 3-4 grade (intre 15 si 18 decembrie), apoi va oscila in jurul a doua grade, pana pe 25 decembrie, iar ulterior va creste usor, pana la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scadere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie. Intre 20 si 29 decembrie mercurul din termometre se va mentine, cu mici variatii, in jurul valorii de -3 grade.
In unele zile din a doua saptamana vor fi posibile precipitatii slabe sub forma de ploaie, lapovita sau ninsoare.
Dobrogea
Cresterea mediei temperaturilor maxime de la 3 grade, pe 16 decembrie, la 6 grade, pe 20 decembrie va fi urmata de o revenire spre 3 grade pe 22 decembrie. Apoi, vor aparea mici oscilatii ale acestei medii, intre 4 si 6 grade. Cele mai reci nopti, cu medii ale minimelor termice de aproximativ -2 grade, se vor semnala in prima saptamana. Dupa data de 24 decembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, minimele nocturne vor deveni, in medie, usor pozitive, situandu-se in jurul valorii de un grad.
In aceste conditii, regimul termic va fi, in general, normal pentru aceasta perioada a anului. Vor fi conditii de precipitatii slabe, mixte, cu o probabilitate ceva mai ridicata intre 24 si 28 decembrie
. Muntenia
Media temperaturilor maxime va creste intre 16 si 20 decembrie, usor si treptat, de la 3 la la 5 grade, interval in care minimele nocturne se va mentine la medii intre de -4 si -3 grade. In intervalul 21-24 decembrie se va reveni la o medie termica diurna de circa 3 grade, dupa care va creste din nou spre 5 grade. Pe parcursul noptilor celei de-a doua saptamani se vor inregistra temperaturi minime medii in jurul a -2 grade. In ansamblu, regimul termic al intervalului de prognoza va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumatate a lunii decembrie. In prima saptamana nu vor fi precipitatii, dar in cea de-a doua acestea isi vor face aparitia predominant sub forma mixta si numai pe areale restranse.
Oltenia
Regimul termic va fi normal spre usor mai cald, cu temperaturi medii diurne pozitive. Astfel, in primele cinci zile ale intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime va creste de la 2 la 6 grade, in timp ce intre 21 si 25 decembrie va avea loc o racire ce va readuce aceasta medie la doua grade. In ultimele 3 zile ale intervalului vor fi temperaturi maxime ceva mai ridicate, pana la o medie de 4-5 grade. Pe parcursul celor doua saptamani analizate, temperaturile minime nocturne vor fi negative si media lor va varia intre -5 si -3 grade. In intervalul 24-29 decembrie, pe arii restranse, vor fi precipitatii slabe cantitativ, predominant sub forma de ploaie si lapovita.
La munte
In prima saptamana, vremea se va incalzi simtitor, astfel incat media temperaturilor maxime va creste de la -3 grade pe 16 decembrie, la 4 grade in zilele de 19 si 20 decembrie, iar cea a minimelor nocturne de la -9 la -4 grade. Dupa 21 decembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, maximele diurne vor fi ceva mai scazute, osciland intre -1 si 2 grade, iar minimele nocturne se vor situa intre -6 si -3 grade.
Pana pe 24 decembrie nu se estimeaza aparitia precipitatiilor, iar ulterior, pe fondul vremii usor mai calde decat in mod obisnuit, se pot semnala la nivel local lapovite si ninsori slabe in zona inalta, chiar si ploi slabe, trecatoare, la altitudini mai mici.
Prognoza ANM, valabila pentru perioada 16 - 29 decembrie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.
Agenţia de ştiri HoitNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Jurăminte amoroase
Gastronomie: Tobă moldovenească
Justiţia ponderează abuzurile organelor de ordine
Moş Crăciun vine la bibliotecă!
Concertul “S-aud pregătiri în sat” aflat la cea de-a IV-a ediţie
A fost înființată Asociația de Monitorizare a Abuzurilor Jandarmeriei
Liderii de grup ai PDL, Mircea Toader şi Cristian Rădulescu au demisionat din funcţii
Dosarul mitei de la firme de pompe funebre
persoanele vizate luau între 300 şi 700 de lei pentru fiecare deces
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, fost trimis în judecată pentru conflict de interese
Crin Antonescu, întrebat dacă este posibilă ruperea USL:
dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem ca da
Votul din marţea neagră. Şapte efecte pozitive
PSD si UDMR vor să reînvie instrumentul care omora marile dosare de corupţie
invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate în dosarele penale
Suntem foarte îngrijoraţi de faptul ca lucrurile se dezvoltă în direcţia greşită în România pe frontul anticorupţiei
Botoşani: Minciuna are picioare scurte şi legea braţul lung
primarul de Ştiubieni este cercetat penal pentru complicitate la înşelăciune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog