Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4028
De la 07 Ianuarie 2003
88787433

Program de eficienţă energetică pentru 2009-2010

  • 11 December 2008, 23:00
România va implementa proiecte de investiţii în sectoarele economice în care se înregistrează intensităţi energetice şi pierderi de energie ridicată.
Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi o Hotărâre privind aprobarea Programului naţional de energie în sectorul public pentru anii 2009-2010. Prin implementarea Programului se preconizează obţinerea unor importante economii de energie şi combustibili, precum şi reducerea poluării mediului ambiant. Totodată se va da un exemplu altor instituţii şi organizaţii de stat sau private.
Programul naţional pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul public este o continuare a acţiunilor de implementare a măsurilor de creştere a eficienţei energetice, desfăşurate în anii 2005-2006, prin intermediul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), cu diversificarea tipului de lucrări pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, care vor obţine sprijin financiar de la bugetul de stat.
Programul naţional 2009-2010 asigură sprijin financiar prin cofinanţare nerambursabilă de la bugetul de stat pentru următoarele tipuri de obiective de investiţii.
Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, inclusiv schimbarea tipului de combustibil la instalaţiile de ardere energetice (ex. trecere pe biomasă)
Categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt următoarele:
- Lucrări pentru reabilitarea şi eficientizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), la nivel de producere, transport şi distribuţie (centrale de termoficare de zonă, centrale termice de cvartal, puncte termice, dotarea acestora cu module termice şi/sau utilaje performante)
- Lucrări pentru producerea energiei în sisteme de cogenerare
- Lucrări pentru modernizarea şi extinderea reţelelor termice de transport şi distribuţie a energiei termice în circuit primar şi circuit secundar (magistrale de termoficare, reţele termice exterioare de încălzire şi apă caldă de consum)
- Lucrări pentru automatizarea funcţionării sistemelor şi instalaţiilor şi contorizarea consumului de energie termică aferent consumatorilor finali cuplaţi la SACET
- Lucrări pentru utilizarea surselor regenerabile de energie (energie solară, energie geotermală, energie din biomasă)
- Lucrări pentru schimbarea combustibilului utilizat pentru producerea energiei termice
- Reabilitarea termică a unor clădiri publice şi utilizarea potenţialului local de resurse regenerabile de energie pentru alimentarea cu energie electrică şi/sau termică (proiecte cu un puternic impact socio-economic)
Categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt următoarele:
- Reabilitarea instalaţiilor interioare termice şi electrice ale clădirii
- Îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei exterioare ale clădirii (pereţi şi ferestre)
- Utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum
- Rambursarea cotei de 50% din costurile inclusiv TVA, aferente executării auditului energetic al clădirii publice, pe baza căruia s-a executat proiectul de investiţii de reabilitare termică
Modernizarea iluminatului public interior şi exterior
Categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt următoarele:
- Lucrări pentru înlocuirea iluminatului cu incandescenţă cu iluminat prin utilizarea unor lămpi cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă şi asigurarea confortului corespunzător
- Lucrări pentru introducerea unor automatizări care să conducă la scăderea consumului inutil de energie electrică în perioadele în care iluminatul public poate fi redus la un nivel de siguranţă
Condiţiile de eligibilitate şi de acordare a sprijinului financiar nerambursabil este conform criteriilor şi principiilor programelor comunitare.
Iniţiatorul şi beneficiarul proiectului de investiţii este o autoritate locală, iar fundamentarea se face printr-un studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea locală şi conform cu strategia energetică locală. O altă condiţie este existenţa surselor financiare în bugetul local, sau din alte surse de finanţare, astfel încât să poată fi acoperit un minimum de 70% pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică şi lucrările de modernizare a iluminatului public şi un minimum de 50% pentru lucrări de reabilitare termică a unor clădiri publice. Beneficiarul trebuie să utilizeze fondurile primite pentru achiziţia de echipamente şi/sau pentru acoperirea a 50% din costurile aferente executării auditului energetic al clădirii publice (inclusiv TVA). Alte criterii presupun indicatorii de eficienţă energetică şi economică si introducerea de tehnologii moderne.
Asigurarea sprijinului financiar nerambursabil se va face cu respectarea unor condiţii referitoare la procentele maxime de cofinanţare în funcţie de valoarea totală actualizată a lucrărilor de investiţii, valoarea programului de finanţare pe fiecare din anii 2009 şi 2010 şi etapizarea proiectelor de investiţii. Procentele de cofinanţare sunt cuprinse între 30% şi 50%.
Cele trei tipuri de obiective de investiţii eligibile vor beneficia de următoarele alocări procentuale din totalul sumei alocate anual pentru Programul naţional 2009-2010, la care se adaugă reportul sumei totale care a rămas neutilizată în anul anterior:
- 40% pentru reabilitare şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, inclusiv schimbarea tipului de combustibil la instalaţiile de ardere energetice
- 40% pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice şi utilizarea potenţialului local de resurse regenerabile de energie pentru alimentarea cu energie electrică şi/sau termică, inclusiv pentru rambursarea cotei de 50% din costurile aferente executării auditului energetic al clădirii publice, inclusiv TVA
- 20% pentru modernizarea iluminatului public interior şi exterior
ARCE este autoritatea competentă de implementare a acestui program, calitate în care execută analiza tehnică de specialitate pentru determinarea eligibilităţii proiectelor şi pentru selectarea acestora pe baza unor criterii tehnico-economice. Prin intermediul Filialelor sale Teritoriale, ARCE culege datele privind proiectele de investiţii şi asigură monitorizarea implementării acestora, pe întreaga durată a desfăşurării lucrărilor, precum şi ulterior punerii în funcţiune, pentru verificarea atingerii parametrilor de proiect.
Pentru finanţarea Programului se alocă suma de 32,9 milioane lei pentru anul 2009 şi respectiv 40 milioane lei pentru anul 2010. Sprijinul financiar pentru cofinanţarea proiectelor este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, prin transferuri între unităţi ale administraţiei publice.
Informaţii de background:
Conform legislaţiei Uniunii Europene, este necesar ca sectorul public să deţină un rol exemplar în domeniul utilizării eficiente a energiei şi resurselor regenerabile de energie, cu aplicarea celor mai moderne soluţii de modernizare şi retehnologizare.
Programul naţional pentru reducerea costurilor cu energia pentru populaţie, prin creşterea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile a fost desfăşurat cu succes în anul 2007. Din 37 proiecte selectate şi cofinanţate au fost finalizate 17.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 10.12.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Decizie-şoc a Curţii Constituţionale :
Despăgubiri acordate în mod direct proprietarilor de terenuri
Produsele lactate pentru elevi, pot fi finanţate din fonduri comunitare
Noi reglementări privind taxa pe poluare
Majorări ale cuantumurilor unor drepturi sociale
Norme de aplicare pentru indemnizaţia de creşte a copilului
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (CCLXII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Şi urâtă, şi cu tupeu…
Prima zi din activitatea premierului Stolojan
"Sunati-ma si pe mine o data, macar de mila !!! "
Omul lui Putin, fost KGB-FSB, şi şef al rezervelor de stat ruse, a murit subit
DNA-ul cercetează activităţile fundaţiilor maghiare
Voronin mârâie la Smirnov ţinut în lesă de Moscova
WC-ul Uniunii Europene
Ioan Rotundu
Ţurcanu şi-a tocmit o gaşcă de consilieri
Banii pentru drumul voronenilor s-au dus la drumuri comunale
Recepţie la rampa de gunoi
Fenechiu, fabulaţia liberală a lui Ţurcanu
S-au limpezit apele la Protecţia Copilului Botoşani
Udemeriştii trimişi la culcare
Social democraţii se laudă cu zgârcenia
Agenţii de pază ai spitalului au fost salvaţi de către poliţişti
ei n-au putut face faţă unui grup de scandalagii
E.ON despăgubeşte
Jucăriile chinezeşti sunt considerate periculoase
Probleme la teza de română
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă