Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20512
De la 07 Ianuarie 2003
122880579

Proiect MAI: Numararea voturilor la alegeri va fi supravegheata video ca bacalaureatul pentru eliminatea fraudelor

  • 19 October 2016, 23:00
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, marti, un proiect de hotarare de guvern prin care urmeaza sa modifice legislatia privind organizarea alegerilor astfel ca toate activitatile din sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, urmeaza sa fie filmate, iar sarcina realizarii inregistrarilor revine operatorului de calculator din fiecare sectie de votare, informeaza News.ro. Terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit proiectului.
"Operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a procedurilor realizate de la incheierea votarii si pana la parasirea localului sectiei de vot de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, in scopul asigurarii posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor art. 92 si art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul de hotarare publicat de Ministerul Afacerilor Interne.
Proiectul de act normativ ii obliga pe operatorii de calculator existenti in fiecare sectie de votare sa realizeze inregistrarea audio-video dintr-o pozitie fixa, de la o distanta medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator sa realizeze copii ale inregistrarii ori sa permita accesul altor persoane la inregistrare. Dispozitiile se aplica si pentru procedurile de numarare a voturilor prin corespondenta.
Potrivit reglementarilor care ar urma sa intre in vigoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este cel care asigura terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio. Tot STS ar urma sa verifice si existenta inregistrarii video-audio si sa consemneze aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.
Inregistrarile se pastreaza trei luni de la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial.
De asemenea, in cazul in care exista dubii in privinta organizarii alegerilor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va putea pune la dispozitia organismelor electorale, pentru solutionarea unei contestatii, copii ale inregistrarii, potrivit proiectului.
O alta noutate privind masurile tehnice ale organizarii alegerilor este ca Ministerul Afacerilor Interne va achizitiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca pana acum, ci si "plicurile din plastic transparent, inseriate, prevazute cu sistem de sigilare, necesare in cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si confectionarea stampilelor cu mentiunea "Votat"". Procedurile respective vizeaza introducerea stampilelor intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 20.10.2016
Bancul zilei: Răspuns interpretabil
Viorica Chereches, mama primarului suspendat din Baia Mare, ar putea deschide listele PNL la Maramures
"Pentru Pentagon, Al Treilea Razboi Mondial e iminent"
Cresterea economiei Chinei rezista, sustinuta de imobiliare si indatorare,
dar starneste temeri legate de efectele pe termen lung
Eveniment rar in Arabia Saudita: Un print, membru al casei regale, a fost executat pentru crima
Cand presedintele o sa aiba realizarile mele, ne putem apela intr-o formula mai putin protocolara
Platforma lui Ciolos si Armada lui Dragnea. Razboi sau Hora Unirii?
Ministrul Educatiei: Pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara
Emanoil Petrea, angajat al postului Romania Tv, a fost retinut de procurorii DIICOT pentru pornografie infantila
E oficial: Romania anunta ca nu va semna Acordul fundamental dintre UE si Canada
Botoşani: Cine sunt cei care-l răstignesc pe primarul Flutur
Ioan Rotundu
Un vis frumos cu sfârşit prost
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog