Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12848
De la 07 Ianuarie 2003
83677859
Proiect de Hotarare de Guvern:

Pretul gazelor din productia interna va creste cu 6,7 lei/Mwh de la 1 iulie

  • 15 June 2015, 23:00
Ministerul Energiei a publicat un proiect de Hotarare de Guvern prin care este stabilit un nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele din productia interna pentru consumatorii casnici. Potrivit proiectului, de la 1 iulie 2015, pretul gazelor din productia interna creste de la 53,3 lei/MWh cat este in prezent la 60 de lei/MWh. Calendarul prevede o scumpire anuala pana in 2017. Incepand cu 2018, preturile vor fi reevaluate, insa sunt stabilite si pentru acestea niste estimari.
Potrivit calendarului, pe 1 iulie 2016 pretul va creste la 66 lei/MWh, iar in aprilie 2017 la 72 lei/MWh. Pentru 1 aprilie 2018 este estimata o crestere la 78 lei/MWh. De asemenea, pentru 1 aprilie 2019 o crestere la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2010 la 90 lei/MWh. Acest calendar este valabil pentru preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei. Incepând cu aprilie 2018 urmează a fi reevaluat, se arata in proiect.
Reamintim ca la inceputul lunii iunie, Guvernul a aprobat un memorandum privind aplicarea unui nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele naturale din productia interna pentru consumatorii casnici. Calendarul a fost agreat cu reprezentantii Comisiei Europene si prevede o crestere treptata a preturilor la gazele naturale, incepand din iulie 2015 pana 2018. Majorarile de preturi vor fi facute anual, nu trimestrial ca pana acum.
Guvernul si Comisia Europeana au prevazut pretul de 78 lei/MWh in 2018 deoarece atat este acum, in medie, pe piata libera. Daca in 2018, preturile de pe piata libera vor fi mult peste 78 lei/MWh, va fi facut un nou calendar pana in 2021.
Trebuie precizat ca acestea sunt preturile pentru gazele din productia interna. Pretul final la consumatorul casnic poate fi influentat si de alti factori, precum fiscalitatea in domeniul gazelor naturale sau de nivelul importurilor.
In cazul consumatorilor non-casnici nu mai este necesar niciun calendar, piata fiind complet liberalizata pentru acestia inca de la 1 ianuarie 2015.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


CSM a dat aviz negativ modificarilor Codului Penal, inclusiv dezincriminarea conflictului de interese
Avizul CSM este consultativ
Bloomberg, despre Victor Ponta: Un premier, un Mitsubishi de 300 cai putere si 46.000 de dolari
masina care i-ar putea frana cariera politica
Prognoza meteo pe doua saptamani
Guvernul promite evaluarea mai rapida a proiectelor pe fonduri europene
Fără căpăstrul lui Băsescu
Ioan Rotundu
Vicepremierul Gabriel Oprea preia pana vineri atributiile de premier
Premiera militara: Exercitii ale militarilor romani si NATO pe o platforma petroliera din Marea Neagra
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Un altfel de plagiat
Reţeta zilei: Sos pri-pri
Va avea sursa gura aurită?
Ioan Rotundu
VIDEO Pamflet muzical cu dedicatie pentru Victor Ponta
Ansamblul
Botoşani: La IJP, controalele au venit şi-au plecat. Din urmă corupţia dă în floare (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă