Inițiatorul proiectului susține că este necesară extinderea sensului legii deoarece impactul pe care țigaretele electronice îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante.
Proiectul propune ca prin fumat să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli. Se interzice acest consum în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.
Nu există nici un fel de cercetare fundamentată științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din și cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferențiat țigaretele clasice și dispozitivele de fumat nou lansate pe piață. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci și unul social și la adresa sănătății publice. Cu toții știm că este mai bine să previi decât să tratezi, susține inițiatorul proiectului, senatorul USR Cristian Ghica.
În expunerea de motive a proiectului depus la Senat, inițiatorul menționează datele oficiale ale Eurostat și Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora în țara noastră o cincime din populație fumează zilnic, iar 30% dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar și că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare.
Inițiativa legislativă este susținută de parlamentari de la PNL, UDMR și PMP. Aceasta a fost depusă pe 11 aprilie și se află în dezbatere publică, urmând ca apoi să intre în procedură legislativă.
Agentia de stiri HotNews