Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7424
De la 07 Ianuarie 2003
90452796

Proiect de lege al UDMR: Hotararile instantelor care nu tin cont de deciziile CCR sunt nule de drept

  • Initiatorul: Proiectul este aplicabil si condamnatilor pe interceptari
  • 15 March 2016, 23:00
Comisia juridica din Senat va dezbate saptamana viitoare un proiect de lege ce prevede ca hotararile instantelor care nu tin cont de deciziile CCR sa fie nule de drept. Proiectul de lege, initiat de doi deputati UDMR, a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor si s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei comisiei de marti, insa aceasta nu s-a tinut, din lipsa de cvorum.
Deputatul UDMR Sorin Denes, initiator alaturi de Marton Arpad, a declarat pentru Mediafax ca legea ar putea fi aplicat si celor care au fost condamnati pe baza interceptarilor.
"Declarandu-se neconstitutionale acele articole din Codul de Procedura Penala, iar acele ascultari au fost baza unor hotarari sau intocmirii unor dosare penale, sigur ca si aceste prevederi ar trebui revizuite pentru a fi puse in concordanta cu prevederile hotararii Curtii Constitutionale", a declarat Denes.
El a mai spus ca, in final, instanta de judecata este factorul de decizie in cazul revizuirii.
"E o chestiune destul de delicata, fiind vorba despre hotararile definitive, dar ca si cale de atac, revizuirea poate fi folosita. Sigur ca instanta va fi cea care va decide acest lucru. Daca sunt conditii temeice, instanta va decide. (...) Nu numai ascultarile sunt baza unei hotarari a instantelor de judecata. Sunt conjugate acolo probele. Daca acestea au fost determinante, sigur - e o problema", a mai spus deputatul, pentru Mediafax.
Proiectul completeaza Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, prin introducerea urmatorului articol: "Deciziile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept".
Apoi, in 10 zile de la primirea comunicarii unei decizii a CCR, Ministerul Justitiei elaboreaza proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstitutional si il inainteaza Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei sedinte de Guvern, iar daca actul normativ este o lege, modificarea propusa de Guvern va fi dezbatuta de Parlament in procedura de urgenta.
Propunerea legislativa a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ si a avut raport de respingere din partea Comisiei juridice din Camera Deputatilor. De asemenea, Guvernul a transmis in punctul sau de vedere ca nu sustine proiectul.
Initiativa "doreste, pe de o parte, sa urgenteze activitatea guvernamentala si legislativa pentru ca termenul de 45 de zile sa poata fi respectat pentru toate legile care se gasesc in situatie de neconstitutionalitate, pe de alta parte introduce o prevedere clara a nulitatii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei Curtii Constitutionale, protejand astfel cetateanul de posibilele neglijente sau abuzuri ale unor magistrati" se arata in expunerea de motive.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ordonanta privind interceptarile a ajuns la Senat.
Tariceanu: Ar fi o greseala imensa o discutie in Parlament, trebuie respinsa
Razvan Murgeanu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, retinut de DNA
Acesta ar fi intermediat si solicitat mite de la o firma ce reabilita blocuri in Sectorul 5
Model nou pentru factura de energie electrică
Maria Sharapova a fost suspendata de ONU din functia de ambasador al bunavointei
Sedinta CSAT s-a incheiat dupa aproape 5 ore:
Inzestrarea si modernizarea armatei, evolutiile din Balcani, migratia ilegala si situatia din Republica Moldova - principalele teme discutate
Canada: Doi militari au fost injunghiati, suspectul afirma ca a actionat la ordinul lui Allah
Klaus Iohannis i-a decorat pe Florin Piersic, Stela Popescu si membrii trupei Cargo
Casa Regala: Regele Mihai a fost externat. Starea sa generala este stabila
Horoscopul zilei de 16.09.2016
Bancul zilei: Deznodământ fericit?
Reţeta zilei: Supă cremă de ţelină
upeul Mihaelei Louneanu
Ioan Rotundu
Botoşani/Dobârceni: Ionuţ Iliescu, preotul grabnic lipitor de palme
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă