Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44062
De la 07 Ianuarie 2003
118340578

Proiect esential pentru mii de patroni si angajati:

  • Guvernul vrea sa reglementeze posibilitatea de a lucra legal de acasa cu contract de munca
  • 13 June 2017, 23:00
Guvernul ar putea reglementa prin lege modalitatea de desfasurare a activitatii de catre salariati in regim de tele-munca, adica munca de acasa sau din afar sediului firmei. Potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, un salariat ar putea avea activitati de la distanta de locul de munca organizat de angajator, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau al unui act aditional la acesta.
Despre acest subiect a scris prima oara Profit.ro aici. Potrivit proiectului, trebuie respectate si trei conditii. Prima conditie este ca salariatul sa foloseasca mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a-si desfasura activitatea. A doua conditie este ca activitatea in regim de teleworking se desfasoara cel putin o zi pe luna. A treia conditie este ca salariatul sa-si exprime acordul cu aceasta forma de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de munca sau al unui act aditional la acesta, dupa caz.
Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de tele-munca nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Tele-salariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii. Angajatorul este in drept sa verifice activitatea tele-salariatului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Contractul individual de munca se incheie cu norma intreaga si se modifica, dupa caz, pentru salariatii care desfasoara activitatea de tele-munca, in conditiile prevazute de Codul muncii.
Tele-salariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliul angajatorului.
Angajatorul va avea obligatia sa asigure securitatea si sanatatea in munca la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in functie de particularitatile specifice ale acestor locuri si de cele convenite in cadrul contractului individual de munca. De asemenea, angajatorul va avea obligatia sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel.
Pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca ale tele-salariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate ori reprezentantii salariatilor, au acces la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, ori regulamentul intern, dupa caz. Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in conditiile stipulate in legislatia aplicabila. In cazul in care locul de desfasurare a activitatii tele-salariatului este la domiciliul acestuia, accesul se acorda doar in urma notificarii in avans a tele-salariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia.
"In anul 2002, la Bruxelles a fost incheiat intre partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworkingul (tele -munca). Potrivit acordului-cadru, teleworkingul este definit ca o forma de organizare si/sau de indeplinire a sarcinilor, folosind tehnologia informatiei, in contextul unui contract de munca/a unei relatii de munca, in care activitatea care ar putea fi efectuata si la sediul/spatiile angajatorului, este efectuata in mod regulat in afara sediului/spatiilor respective. In opinia partenerilor sociali, teleworkingul este atat un mijloc pentru companii de a-si moderniza organizarea muncii, precum si un mijloc pentru salariati de a-si reconcilia munca si viata sociala", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Pentru angajator, o astfel de forma de munca este este reducerea costurilor administrative in vederea inchirierii spatiilor, cheltuielile cu utilitatile, consumul de carburant, precum si parcul auto. In ceea ce il priveste pe salariat, avantajele constau in eliminarea costurilor de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, precum si libertatea alegerii locului de munca si valorificarea timpului de lucru, in vederea imbunatatirii echilibrului intre viata profesionala si cea personala. De asemenea, vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii, se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Turcan: PSD a aprobat decontarea cheltuielilor de cazare si transport pentru toti cei care vin la comisia de ancheta;
pe banii cetatenilor se perinda tot felul de oameni care inventeaza lucruri trasnite
Cine sunt singurii ministri care au trecut de evaluarea PSD/Dragnea.
Olguta Vasilescu: Stiu ca am trecut-o, nu am avut niciun fel de emotii
Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu si Miron Cozma, trimisi in judecata in dosarul Mineriada,
la 27 de ani de la sangeroasele evenimente din Bucuresti
Încep operațiunile de dezinsecție în municipiul Botoșani
Primaria Lupeni, o afacere de familie:
Dupa ce au fost primari tatal si fiul cel mare, a venit randul fiului cel mic
Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu de cel putin doua ori: sambata si luni.
De ce a refuzat Grindeanu
Firmele care incadreaza stagiari sau ucenici vor primi subventii majorate: 250-300 euro de persoana
TE Serviciile secrete din R. Moldova cred ca cei cinci diplomati rusi expulzati luna trecuta erau acoperiti GRU.
Acestia ar fi recrutat gagauzi care sa lupte in estul Ucrainei
Horoscopul zilei de 14..66.2017
Bancul zilei: Mătuşa Tamara în variantă americană
Viclenia şi fariseismul stareţului Ioan Harpa 2
- convorbire înregistrată în biserica Mănăstirii Popăuţi
Îngerul păzitor din USAMV Iaşi care-l apără pe plagiatorul Ionică Nechifor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă