Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8154
De la 07 Ianuarie 2003
122868221
Proiect privind comisiile de ancheta:

Parlamentarii, asimiliati judecatorilor. Vor semna "angajamente de impartialitate"

  • 4 May 2017, 23:00
Deputatul minoritatilor Nicolae Petretchi a depus un proiect de lege privind functionarea comisiilor parlamentare de ancheta, in care prevede ca membrii lor vor trebui sa semneze un "angajament de impartialitate" inainte de a-si incepe activitatea, urmand ca activitatea lor sa se desfasoare sub principiul constitutional potrivit caruia "judecatorii sunt independenti si se supun numai legii", scrie News.ro.
Proiectul introduce noi prevederi in Statutul deputatilor si senatorilor, potrivit carora parlamentarii din comisiile speciale de ancheta vor iscali, la constituirea acestora "un Angajament de impartialitate", care va cuprinde o declaratie pe proprie raspundere a parlamentarului ca nu a fost implicat, direct sau indirect, in aspectele ce formeaza obiectul investigarii.
Este introdus si un nou aliniat care specifica faptul ca aceste comisii de ancheta "se constituie pentru cercetarea problemelor de larg interes, in scopul cunoasterii realitatilor in vederea mai bunei legiferari si am imbunatatirii activitatii autoritatilor statului".
Sunt adaugate noi prevederi si cu privire la imunitatea pentru opinii si voturi a parlamentarilor, specificandu-se ca "activitatea impartiala a deputatilor si senatorilor in comisiile speciale de ancheta se desfasoara sub conditia prevazuta de art. 124 alin.(3) din Constitutia Romaniei".
Acest articol asimilieaza, in efect, parlamentarii din comisiile de ancheta cu judecatorii, avand in vedere ca prevederea constitutionala invocata de initiator spune ca "judecatorii sunt independenti si se supun numai legii".
Proiectul prevede si ca toate lucrarile acestor comisii sunt publice, cu exceptia celor in care se discuta documente care nu sunt destinate publicului larg.
"A devenit de mare actualitate eficientizarea comisiilor speciale de ancheta ca importanta modalitate de lucru a Parlamentului. Se observa, pe de o parte, necesitatea acestora pentru intarirea statului de drept, iar pe de alta parte, in contrast cu asteptarile, neincrederea societatii decurgand din finalitatea foarte scazuta a demersurilor anterioare de aceasta natura", scrie deputatul Petretchi, care reprezinta minoritatea ucraineana.
In acest moment, in Parlament se discuta despre infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Propunerea de infiintare va fi votata saptamana viitoare intr-un plen reunit. Parlamentarii au modificat deja anumite prevederi din Statut cu privire la functionarea acestor comisii, prevazandu-se ca persoanele care sunt invitate la audieri in cadrul comisiilor de ancheta sa fie obligate sa dea curs invitatiei, in caz contrar existand posibilitatea ca acestea sa fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevarului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


#Ziuapefata. Acesti borfasi au nevoie de o lectie
Veste proasta pentru Liviu Dragnea:
Curtea Constitutionala respinge ca inadmisibila sesizarea pe articolul care le interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului (surse)
Vacaroiu: Dintr-o singura primarie de comuna se pot fura anual 800.000 de lei
Avem unul-doua astfel de cazuri pe saptamana
Liviu Dragnea anunta o sedinta a conducerii PSD
pentru a discuta initiativa senatorului Serban Nicolae de gratiere a faptelor de coruptie: Va fi o discutie barbateasca, sincera
Cristina Tunegaru, profesoara care a contrazis-o public pe Gabriela Firea,
spune ca a fost data afara de la scoala unde preda
Impozitarea redusa si simplificata, noua tendinta globala: Incotro se indreapta Romania
Eliminarea timbrului de mediu a urcat numarul de inmatriculari de autoturisme cu 74,4%
Am constatat ca in discutia cu PSD e nevoie de cuvinte clare
Nici o modificare legislativa nu poate avea loc punand in dubiu principiile statului de drept sau continuarea luptei anticoruptie
Horoscopul zilei de 5.05.2017
Bancul zilei: Fiul… găinii
Comunicat de presă APIA Botoşani
Eveniment important la Chişinău dedicat memoriei unui botoşănean
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog