Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8976
De la 07 Ianuarie 2003
122894625

Proiecte europene on-line la Şcoala 1 Flămânzi

  • 2 June 2009, 23:00
În era tehnologiilor moderne, în epoca Internetului şi, mai ales, în contextul integrării în comunitatea europeană Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Flămânzi se aliniază cerinţelor acestei comunităţi şi face paşi mici dar extrem de importanţi către statutul de şcoală europeană.
După ce, cu ceva timp în urmă, cadrele didactice au profitat de oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, desăvârşindu-şi experienţa educaţională prin cursuri de perfecţionare în afara graniţelor prin intermediul burselor Comenius, a venit rândul elevilor să cunoască experienţa schimbului intercultural.
În ianuarie 2009, Şcoala nr. 1 s-a alăturat celor 32 de ţări şi 52.114 de şcoli din întreaga Europă care comunică zilnic, on-line pe site-ul www.eTwinning.net , comunitatea virtuală a şcolilor din Europa, care facilitează accesul profesorilor şi a elevilor la un mediu virtual de colaborare şi schimb de experienţă, la parteneriate şi la activităţi alături de alţi colegi din ţările europene. "Prin participarea la proiecte de eTwinning (înfrăţire on-line între şcoli), elevii au posibilitatea să comunice cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei în ţările partenere, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare în limbi străine", sugerează coordonatori europeni. Astfel, Şcoala Nr.1 a preluat şi a transpus acest mesaj în realitate, devenind membru al acestui mediu virtual şi concret membru activ în două proiecte care reunesc, în total, 10 ţări europene.
Primul din cele două proiecte "About Important Days At School" (Zile importante ale şcolii), un parteneriat între şcoli generale din Polonia, Slovacia (iniţiatoarele proiectului), Marea Britanie, Estonia şi, bineînţeles, România îşi propune să îi facă pe copii să îşi prezinte reciproc, în propriile cuvinte şi imagini, toate manifestările, toate activităţile pe care le întreprind în cadrul şcolii sau extraşcolar pentru "a se cunoaşte mai bine prin intermediul Internetului şi pentru a găsi mai uşor calea către prietenie" după cum au notat coordonatorii la obiectivele proiectului.
Astfel, dacă cei din Estonia au trimis poze şi au povestit despre jocurile olimpice de iarnă pe care le-au organizat la şcoala lor, iar cei din Slovacia au prezentat activităţile lor de Paşte şi au trimis un mesaj superb cu Happy Easter! ("Paşte Fericit!"), elevii şcolii din Flămânzi, mândri de tradiţiile locale, au transmis informaţii despre o şezătoare autentică pe care cei de clasa a treia, îndrumaţi de institutorul Elena Ferariu, au susţinut-o în cadrul proiectului "Călătorie prin anotimpuri".
După ce elevii sunt întrebaţi ce gen de informaţii doresc să transmită colegilor lor de peste hotare, profesorul coordonator, Ana-Maria Munteanu, care ne-a pus la dispoziţie şi informaţiile din materialul de faţă, creează un material informativ însoţit de poze sugestive şi le postează pe Twinspace, un spaţiu virtual comun care poate fi vizionat de către toţi membrii proiectului.
Al doilea proiect este ceva mai libertin şi vizează şi mai mult elevii şi interesele acestora, adresându-se în special elevilor mai mari, celor de 10 - 14 ani. Însuşi numele proiectului este ştrengăresc şi adolescentin, utilizând limbajul Internetului atât de familiar elevilor din ziua de astăzi "Nice2meetU" (prescurtare ingenioasă a expresiei engleze Nice To Meet You! - în traducere liberă "Încântat de cunoştinţă!"). După cum sugerează şi numele, scopul proiectului este să îi încurajeze pe elevi să se cunoască prin intermediul calculatorului, a Internetului şi să comunice folosind o limbă străină, o deprindere atât de necesară pentru o mai bună integrare într-o societate multiculturală aşa cum este comunitatea europeană.
Copii implicaţi în proiect fac schimb de poze, idei despre tot ce îi interesează, muzică, modă, hobby-uri, realizează materiale în care se prezintă, îşi prezintă şcolile, locurile de unde provin şi chiar dispun de un forum unde îşi pot da întâlnire pentru a discuta liber pe orice temă doresc. Astfel elevii români, cehi, poloni, lituanieni, letoni, portughezi şi danezi folosesc limba engleză, Internetul şi portalul eTwinning pentru a vorbi cu toţi într-un glas limba prieteniei.
Elevii Şcolii nr. 1 Flămânzi au fost încântaţi de posibilitatea de a comunica cu noii lor prieteni de peste hotare, dovadă stând multitudinea de proiecte pe care le-au realizat cu scopul de a fi transmise acestora. De asemenea a luat fiinţă şi un panou al prieteniei unde au fost afişate pozele şi informaţiile primite de peste graniţă dar şi proiectele elevilor români. Ambele proiecte se bucură de sprijinul conducerii şcolii, care doreşte să îmbogăţească spiritul instituţiei de învăţământ cu o aură europeană. Pentru eforturile depuse, Şcoala nr. 1 a fost răsplătită cu două certificate care poartă eticheta eTwinning şi îi atestă calitatea de membru activ în proiectele internaţionale. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum ne păcălesc şi ne iau banii şmecherii de la Apa Grup
Friptura de porc la cuptor în stil vânătoresc
Comentariul comentariilor LXXXVIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Concursuri şi parteneriate non-stop la Şcoala Frumuşica
Nevasta lui Bulă
Julien Javions – francezul din Şatra lui State de România
Rusia se umflă pe seama României
Voronin încearcă să închidă Pro TV Chişinău
“Trădătorii urmează a fi pedepsiţi cu moartea”
SUA condamnă represiunea de la Chişinău
şi-i suspectează pe comunişti de fraudarea alegerilor
Opoziţia de la Chişinău rămâne unită
ea nu acceptă compromisuri cu regimul Voronin pe 3 iunie
Primarii liberali sunt ameninţaţi de către „portocalii” cu puşcăria
ei sunt forţaţi să facă campanie electorală pentru PDL
Cheful de plimbare a pensionarilor botoşăneni este de neoprit
Don Juan la Prefectură!
Dacia Tombolă a PDL a ajuns pe biroul procurorilor din Parchetului General
Liviu Câmpanu apreciază că ministrul sănătăţii scoate bazaconii pe gură
Teatrul „Mihai Eminescu” va fi reabilitat cu fonduri structurale
Dacă-i panaramă, panaramă să fie!
Ioan Rotundu
Tratamente la domiciliu, dar pe bani
Europa cere români la munci specializate şi nu prea
Magistraţii şi poliţiştii vor salarii privilegiate
Ghiduri unitar-europene pentru zece patologii
Tari în istorie şi geografie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog