Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10803
De la 07 Ianuarie 2003
111319450

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat de Comisia parlamentară

  • ce etape are de parcurs proiectul până la referendum
  • 19 June 2013, 23:00
Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat miercuri, cu 17 voturi pentru si o singura abtinere (UDMR) proiectul de revizuire a Constitutiei. Proiectul urmeaza sa fie inaintat conducerii Parlamentului pentru a solicita avize din partea Consiliului Legisltiv si Curtii Constitutionale. La inceputul saptamanii liderii USL au convenit sa amane, votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, motivand ca este foarte probabil ca avizul Curtii Constitutionale sa vina dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare.
Procedural, proiectul de revizuire al Constitutiei va fi transmis, dupa votul din Comisie, la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului care, la randul lor vor trimite proiectul catre grupurilor parlamentare ale USL pentru a fi asumat. Grupurile parlamentare trebuie sa-si insuseasca proiectul de revizuire a Constitutie si sa stranga o treime din semnaturile senatorilor si deputatilor. Dupa ce proiectul va fi asumat capata statut de initativa legislativa si este trimis de catre conducerea Parlamentului la Consiliul Legisltiv pentru aviz. In termen de de 5 zile Consiliul Legilativ trebuie sa isi exprime punctul de vedere. Odata avizat, proiectul Constitutiei este depus la Curtea Constitutionala care trebuie sa dea un aviz consultativ in termen de 10 zile.
Dupa consultarea Curtii Constitutionale, proiectul se intoarce la Comisia de revizuire a Constitutiei care are rol de Comisie raportoare. In functie de observatiile CCR, comisia reanalizeza textul si il pune in consens cu observatiile de judecatori.
O data amendat proiectul este trimis catre Senat ca prima Camera si intra din nou in dezbatere parlamentara. Senatorii pot depune amendamente care vor fi analizate de aceiasi comisie raportoare(cea condusa de Crin Antonescu). Dupa dezbateri intra in plen la Senat si trebuie adoptat cu votul a doua treimi din numarul de senatori.
Proiectul merge apoi la Camera Deputatilor unde parcurge acelasi traseu si i se aplica aceleasi reguli . Dupa ce este adoptat de catre Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei merge din nou la Curtea Constitutionala care are, de aceasta data un aviz obligatoriu.
Dupa ce obtine avizul Curtii Constitutionale, Parlamentul ia act si declanseaza in termen de 30 de zile referendumul pentru consultarea populatiei
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Oferta Oanei Roman
Principalele puncte ale declaraţiei finale a Summitului G8
Alertă alimentară: Fructe congelate cu virusul hepatic A
Dar Popescu ce preţ are?
Ioan Rotundu
În toamnă vreau să facem o reformă reală a aparatului public central
Portavocea ideologică a imperialismului rus ameninţă cu război Chişinăul
Oazu Nantoi: Nu mă ameninţaţi cu război la mine acasă
Cele mai importante amendamente adoptate la revizuirea Constituţiei
Modificarea Statutului parlamentarilor privind imunitatea, neconstituţională
Serviciu gratuit de informaţii juridice, implementat la bibliotecile din judeţ
Alune americane
Botoşani: Pelerinaj la sicriul cu duhovnicul Iustin Pârvu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă