Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6474
De la 07 Ianuarie 2003
122866541

Proiectul din 2014 al lui Serban Nicolae, prin care cetatenii care dezvaluie informatii din dosare penale risca pana la 3 ani de inchisoare,

  • pe agenda deputatilor juristi/ Legea poate viza jurnalistii
  • 14 November 2017, 23:00
Un proiect de lege initiat in primavara lui 2014 de senatorul PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare, se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a comisiei juridice din Camera Deputatilor. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat in septembrie 2014 si nu a mai intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor, fiind abandonat "la sertar" la Comisia Juridica, alaturi de mai multe proiecte controversate de modificare a legislatiei penale.
Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale, de exemplu stenograme, ar putea risca sa o condamnare la inchisoare.
Ce prevede, printre altele, proiectul lui Serban Nicolae. Se modifica art. 277 "Compromiterea intereselor justitiei":
" (3)Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa."
In urma cu trei ani, Livia Stanciu, la acea vreme presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (acum judecator Curtea Constitutionala), afirma ca modificarea vizeaza "orice persoana, inclusiv presa".
Proiectul a primit aviz negativ atat de la guvernul din 2014, cat si de la cel din 2016 si, in aprilie anul acesta, si de la guvernul condus de Sorin Grindeanu. Vezi aici punctul de vedere.
"In opinia mea, ca si a unor specialisti consultati in acest sens, compromiterea actului de justitie prin manipularea unor informatii care, prin lege, nu au caracter public, constituie o fapta cu grad ridicat de pericol social, chiar si cand este urmarea unei neglijente. Or, din textul actual al sanctiunilor prevazute, rezulta ca asemenea fapte este una minora, indiferent daca fapta este savarsita cu intentie sau din culpa si indiferent de consecinte," sustine liderul senatorilor PSD in expunerea de motive. In 2014, Nicolae a declarat pentru Gandul.info ca s-a gandit mai mult la procurorii care dau informatii presei decat la jurnalistii care le publica.
"Oricine compromite interesele justiţiei este pasibil de pedeapsă. Atunci când m-am referit la dezvăluire, nu m-am referit la jurnalişti, ci la cei care deţin aceste informaţii. Dezvăluirea se consumă în momentul în care cel care are acces la informaţia cu caracter nepublic o transmite către o persoană care, potrivit legii, nu are această abilitate. Ce se întâmplă ulterior nu mai conteză. Ar fi aberant să credem că aici intră jurnalistul, cel de la montaj, şi cel care a scris burtiera", a spus el.
In prezent, art. 277 prevede pedepse doar pentru martori, experti sau interpreti:
(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Politeţe turmentată
Horoscopul zilei de 15.11.2017
Ponta: Aparitia OLAF in dosarul Teldrum reprezinta inceputul sfarsitului pentru Dragnea.
ANAF spune ca doar 2% dintre angajatorii cu restante sunt companii de stat,
dar nu spune ce pondere au in totalul restantelor
Vom cere aviz de neconstitutionalitate a reformei fiscale
Vom da in judecata Guvernul
Pierre Moscovici: Persoanele care fraudeaza plata taxelor si paradisurile fiscale trebuie lovite la buzunar
Gabriel Biris: In 23 de ani de activitate, nu-mi amintesc de un an mai rau pentru fiscalitate decat 2017
USR a cerut in plenul Camerei Deputatilor demisia lui Liviu Dragnea
Crestere economica de 7% in primele 9 luni din 2017
„Omul este o trestie gânditoare”, Huncă şi Federovici doar muncesc
Ioan Rotundu
Comisia Europeana: Romania a acceptat corectiile imputate in proiectele UE din dosarul Tel Drum
Detalii despre tentativa de spionaj dejucata de SRI:
Cum a incercat sarbul Zivkovic, care a luptat in estul Ucrainei de partea pro-rusilor, sa afle secrete despre bazele militare si radarele Romaniei de la Marea Neagra
Domnilor, respectaţi tradiţia partidului!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog