Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1231
De la 07 Ianuarie 2003
79884332

Proprietarii de animale vor fi amendaţi drastic

  • 1 November 2009, 23:00
* dacă nu declară la timp că au animale afectate de boli Crescătorii de animale vor avea motive serioase să nu mai neglijeze anunţarea autorităţilor în cazul existenţei suspiciunii că animalele pe care le cresc în gospodăriile lor ar prezenta semne ale unor boli. După cazul din judeţ, în care un fermier a ascuns că animalul său ar fi prezentat semne ale îmbolnăvirii cu antrax, s-a luat în calcul sancţionarea usturătoare a proprietarului animalului.
Fermierilor care nu anunţă medicul veterinar, în maxim 48 ore, despre suspiciunile de boală, moartea sau tăierea de necesitate a animalelor şi care nu izolează animalul bolnav au fost majorate de zece ori faţă de nivelul actual, ajungând la limite situate între 3.000-6.000 lei.
Aceleaşi amenzi vor fi percepute şi pentru înstrăinarea cărnii provenite de la animale bolnave sau tăiate până la sosirea medicului veterinar, nerespectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, neasigurarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de animale, conform unei hotărâri aprobate de Guvern.
Noile amenzi vor fi aplicate atât de poliţişti, ca în prezent, dar şi de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare. Actul normativ aprobat de Executiv menţine prevederile în vigoare conform cărora, pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile la animale, statul acordă despăgubiri, cu excepţia sumelor recuperate prin valorificarea produselor de la animale.
De aceste despăgubiri beneficiază proprietarii de animale incluse în registrul agricol şi sistemul naţional de identificare, cu condiţia ca animalele suspicionate de boală să fie predate către unităţile de abatorizare, în vederea sacrificării pentru stabilirea diagnosticului.
În cazul lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile, despăgubirile sunt acordate indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu. Despăgubirile nu sunt acordate persoanelor care nu au comunicat medicului veterinar modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, nu asigură normele de biosecuritate în exploataţii, au importat animale îmbolnăvite anterior intrării pe teritoriul României, constatate prin teste de laborator, sau nu deţin documente sanitar-veterinare.
Printre bolile pentru care sunt acordate despăgubiri a fost inclusă şi trichineloza, în cazul sacrificărilor pentru consum familial. Despăgubirile sunt plătite în 90 zile de la tăierea animalului, la valoarea de piaţă. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ceafă de porc umplută cu brânză
Românul şi capra
Program TELE' M Botoşani, luni
Horoscop
Udrea făcută nod marinăresc
Ţâbu s-a înscris la cantina săracilor
Un strigăt creştinesc şi disperat ieşit din adâncul istoriei
Expoziţie interjudeţeană de pictură naivă
Ţigările de Ucraina îngroaşă numărul sancţionaţilor în trafic
Peste 150 de autovehicule întoarse pe dos
„Moldova nu este a oligarhilor, nu este a mogulilor,
este a urmaşilor voştri şi a urmaşilor-urmaşilor voştri în vecii vecilor”
a spus Traian Băsescu ieri la Iaşi
Românul şi socoteala din târg
Informaţii despre protezare se pot găsi pe site-ul Ministerului bSănătăţii
Aparatură medicală de pe timpul lui Pazvante
Dr. Enache aşteaptă cu emoţii exedcutarea silită
„Înlocuirea drapelului naţional cu steagurile PD-L reprezintă o jignire la adresa României”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă