Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3031
De la 07 Ianuarie 2003
95238557
Propunere PNL:

Parlamentarii sa isi piarda mandatul si in cazul unei condamnari definitive cu suspendare

  • 5 September 2016, 23:00
PNL a depus, atat la Senat cat si la Camera Deputatilor, o initiativa legislativa care preuspune ca parlamentarii sa isi piarda mandatul in cazul unei condamnari definitive atat cu executra cat si cu suspendare.
Initiativa legislativa presupune modificarea regulamentului Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, astfel: "Calitatea de deputat/senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, ca urmare a condamnarii la inchisoare cu executarea pedepsei sau in cazul suspendarii executarii pedepsei, de incompatibilitate ori de deces".
In prezent, articolul 235 din Regulamentul Camerei Deputatilor (care este lege ordinara) prevede astfel: "Calitatea de deputat inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces."
Ce sustin liberalii in expunerea de motive ce insoteste aceasta initiativa:
"Integritatea reprezinta un element fundamental in exercitarea functiei publice . Existenta unei condamnari penale, cu executare sau cu suspendarea executarii pedepsei, face imposibila continuarea exercitarii functiei de demnitate publica (ales local sau parlamentar).
Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat, cu ocazia constatarii neconstitutionalitatii legii privind modificarea Statutului alesilor locali, ca "prin institutia incetarii de drept a mandatului alesilor locali in cazul unei condamnari penale la o pedeapsa privativa de libertate, valoarea sociala protejata este integritatea persoanei care detine mandatul si exercita demnitatea publica pentru care a fost aleasa.
Constatarea ilicitului penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva inlatura prezumtia de nevinovatie a persoanei acuzate si plaseaza prin ea insasi alesul local in afara cadrului legal de exercitare a functiei. De aceea, condamnarea in sine este cea care determina pierderea integritatii, element fundamental al mandatului electiv fara de care persoana care ocupa respectiva demnitate publica nu mai are legitimitatea de a-si continua activitatea."
In temeiul principiului constitutional al colaborarii loiale intre institutiile statului, Parlamentul are obligatia de a modifica legislatia, astfel incat toate categoriile de demnitari sa se supuna regulii incetarii exercitarii mandatului in cazul condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate indiferent daca este cu executare sau cu suspendarea executarii pedepsei.
Legiuitorului constituant i-a fost indiferenta modalitatea de executare a pedepsei principale (detentiunea pe viata, inchisoare cu executare, inchisoare cu suspendarea executarea pedepsei, amenda penala) considerand relevanta corelatia cu pedeapsa complementara/accesorie a pierderii drepturilor electorale.
In dreptul pozitiv este reglementata situatia incetarii mandatului in cazul condamnarii la inchisoare cu executare, fiind adoptate mai multe hotarari ale Camerei Deputatilor sau Senatului in acest sens. Raportat la situatia juridica expusa mai sus, propunem si reglementarea situatiei de incetare a mandatului in cazul condamnarii la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei."
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă Fundaţia „NICOARÔ Botoşani
DNA anchetează pe 10 ani în urmă achiziţiile publice făcute la TVR
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Legea impozitului forfetar intra din nou in dezbatere la Senat
Un parlamentar britanic este implicat intr-un scandal
dupa ce ar fi negociat servicii sexuale cu doua escorte masculine
Locuitorii unui sat din Italia, care "sfideaza" moartea, isi dezvaluie secretul
Ipocrizie liberală cu iz de campanie electorală
Ioan Rotundu
Ministerul Educatiei a inceput evaluarea inspectorilor scolari generali
Eveniment deosebit la „Codrii de Aramă”
Sume uriaşe plătite cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului
Parchetul Militar a cerut Senatului acces la informatii referitoare la Dosarul Revolutiei
Horoscopul zilei de 6.09.2016
Bancul zilei: Pragmatism de şef
De ce este Ciolos un bun om de stat
Botoşani: Instituţia Gărzii de Mediu folosită instrument politic de partid
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă