Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20274
De la 07 Ianuarie 2003
122880341
Propunere a unor parlamentari PSD:

Inchisoare pentru membrii Guvernului care refuza sa raspunda interpelarilor

  • 11 January 2015, 23:00
Mai multi parlamentari PSD propun ca membrii Guvernului sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani daca refuza nejustificat sa prezinte in fata Parlamentului documentele cerute in activitatea de informare si refuza sa raspunda in 20 de zile la intrebarile si interpelarile parlamentarilor, scrie Mediafax.
Cei 11 parlamentari PSD - Dumitru Chirita, Florin Tataru, Fonta Nutu, Simon Gheorghe, Dorel Caprar, Catalin Croitoru, Adrian Mocanu, Mihai Weber, Iriza Scarlat, Matei Calin, Maduta Flavius - au propus, in acest sens, o initiativa legislativa privind responsabilitatea ministeriala, care se afla in consultare publica la Senat.
Potrivit proiectului, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor si Senatului, comisiilor, informatiile si documentele cerute in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului si refuzul acestora de a raspunde in termen de 20 de zile la intrebarile si interpelarile adresate de parlamentari si de a se prezenta in fata comisiilor parlamentare.
Aceeasi pedeapsa este propusa si pentru emiterea de catre membrii Guvernului de ordine normative sau instructiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, varsta, sex sau orientare sexuala, apartenenta politica, avere sau origine sociala de natura sa aduca atingere drepturilor omului, precum si semnarea sau contrasemnarea de hotarari, ordine sau decizii sau alte acte care incalca dispoziile legale in vigoare.
Deputatii PSD mai propun sa constituie infractiuni si sa fie pedepsite cu inchisoarea de la 2 la 12 ani daca membrii Guvernului impiedica exercitarea cu buna credinta a drepturilor si libertatilor vreunui cetatean prin amenintare, violenta, folosirea de mijloace frauduloase ori prin neindeplinirea obligatiilor constitutionale si legale, precum si semnarea si contrasemnarea de ordonante de urgenta care incalca drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie si prezentarea cu rea credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister cu scopul de a ascunde savarsirea unor fapte penale sau de natura sa aduca atingere intereselor statului.
Pe langa pedeapsa principala se va aplica si pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a mai ocupa o functie de demnitate publica sau functie de conducere publica pe o perioada de de la 3 ani la 10 ani, mai stabileste proiectul.
Initiativa legislativa mai prevede ca orice cetatean care are cunostinta despre savarsirea unei fapte penale de catre membrii Guvernului, in exercitiul functiunii lor, se va putea adresa procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ sau procurorului sef al DNA pentru ca acestia sa solicite Presedintelui, Camerei Deputatilor sau Senatului aprobarea cererii de urmarire penala a membrii Guvernului.
Conform proiectului, victima, persoana fizica sau juridica, a unei infractiuni comise de un membru al Guvernului in exercitiul functiunii va putea depune plangere penala impotriva lui adresata procurorului general sau procurorului sef DNA, iar acestia sunt obligati ca in termen de 30 de zile sa sesizeze Camera Deputatilor, Senatul sau presedintele Romaniei in vederea aprobarii cererii de incepere a urmaririi penale a membrului Guvernului. Ei se pot sesiza si din oficiu in cazul in care au cunostinta de comiterea unor fapte penale de catre un membru al Guvernului.
Camera Deputatilor si Senatul se vor pronunta asupra cererii de urmarire penala in maximum 90 de zile, daca in acest termen este depasit, atunci urmarirea penala se va considera aprobata tacit.
Si in cazul membrilor Guvernului care nu sunt parlamentari, presedintele Romaniei trebuie sa se pronunte in termen de 90 de zile asupra cererii de urmarire penala, in caz contrar considerandu-se aprobata tacit.
Condamnarea definitiva a unui membru al Guvernului va atrage dupa sine demiterea de jure din functia detinuta.
Membrii Guvernului raspund penal pentru faptele savarsite in exercitiul functiunii lor protrivit codului penal si codului de procedura penala, cu exceptia regulilor prevazute in aceasta lege, mai propun parlamentarii PSD.
Initiatorii au precizat ca doresc, prin acest proiect, "cresterea responsabilitatii membrilor Guvernului fata de procesul legislativ pentru a garanta respectarea libertatilor si drepturilor cetatenesti".
Ei au explicat si ca aplicarea pedepsei complementare de interzicere a ocuparii unor functii publice si cazurilor in care un membru al Guvernului semneaza sau contrasemneaza acte care violeaza Constitutia sau legile tarii, "are rolul de a garanta eliminarea din Inalta administratie a acestor persoane care nesocotesc normele pe care au jurat sa le respecte".
"In domeniul procedurii penale aplicabile infractiunilor comise de membrii Guvernului in exercitiul functiunii, aceasta propunere legislativa are meritul, pe de o parte, de a simplifica procedura prin eliminarea la maximum a controlului politic, iar, pe de alta parte, de a acorda, pentru prima oara in istoria post-decembrista, posibilitatea victimelor de a depune o plangere penala impotriva unui membru al Guvernului, care, prin comitrea unei infractiuni le-a cauzat un prejudiciu. Prin introducerea aprobarii tacite a cererii de urmarire penala, legea obliga Camerele si Presedintele Romaniei sa ia o decizie in termen de 90 de zile, acest lucru evitand ingroparea dosarelor de catre aceste institutii.
Mai mult, obligatia impusa procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ si procurorul sef al DNA de a transmite institutiilor abilitate, in termen de 30 de zile, plangerea penala depusa de o persoana fizica sau juridical va accelera in mod sensibil procedura si va elimina posibilitatea blocarii ei la acest stadiu", au mai apreciat initiatorii.
"Prin aceasta lege se doreste juridicizarea la maximum a procedurii penale in cazul membrilor Guvernului, eliminarea controlului politic si, nu in ultimul rand, eliminarea acestei impunitati de facto de care beneficiaza fostii si actualii ministri. Adoptarea acestei legi este indispensabila in contextual monitorizarii la care este supusa justitia romana din partea UE si a esecului in aderarea la spatiul Schengen.
O asemenea lege ar da un semnal clar ca se doreste eliminarea coruptiei la nivel inalt ca se doreste respectarea obligatiilor asumate de tara noastra cu ocazia aderarii la UE. Acest act normativ instituie proceduri mai clare in cazul raspunderii membrilor Guvernului si a Guvernului in ansamblul sau, pentru a evita situatii similar cu ceea ce s-a intamplat in cazul votului din diaspora", au mai aratat initiatorii.
Proiectul a fost trimis pe 19 decembrie la Guvern si Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbosul
Horoscopul zilei
Tudor Chiuariu, urmarit in dosarul lui Hrebenciuc, pentru ca ar fi cerut doua milioane de euro
S-a lepădat de PNL pentru satana roşie
Ioan Rotundu
Botoşani/Văculeşti: Chiolhanurile baronului local Gânga au finanţare nelimitată
Ioan Rotundu
Alimentele gratuite primite drept ajutor de la UE sunt motiv de a face bani pentru unii romani
Expertele contabile din dosarul lui Marian Oprisan au fost arestate
Ministrul Finantelor solicita ASF sa regandeasca tarifele la RCA pentru tinerii sub 25 de ani
PNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR cu privire la ordonanta referitoare la renuntarea la titlurile stiintifice
Germania: Atac asupra unui ziar care a publicat caricaturi cu Mahomed din revista Charlie Hebdo
Darabani: Mort de la Bobotează, ţinut în tinda casei
Cancerul care roade opoziţia de la Botoşani
Ioan Rotundu
Alina Gorghiu i-a dat termen lui Tudor Chiuariu sa isi dea demisia din PNL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog