Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23791
De la 07 Ianuarie 2003
122909440
Propunere de lege:

Amenzi de 3.000 RON pentru firmele care nu dau note de lichidare foștilor angajați

  • 28 September 2017, 23:00
Firmele care nu eliberează foștilor angajați notele de lichidare în termen de 3 zile de la încetarea contractelor de muncă vor putea fi amendate cu până la 3.000 de lei, potrivit unei propuneri de lege de modificare a Codului muncii, depuse la Parlament.
Propunerea de lege urmărește să combată situațiile în care unii dintre angajatori refuză să le elibereze foștilor angajați note de lichidare. Inițiatorii proiectului spun că lucrătorii respectivi au probleme apoi la angajare, pentru că unele firme refuză să le încheie contracte de muncă, dacă nu vin cu notele de lichidare de la fostul job.
Pentru a preveni astfel de situații, propunerea de lege vine cu noi prevederi la Codul muncii:
”În termen de 3 zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare.
Angajatorul va menționa în nota de lichidare numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale obținute”.
Angajatorii care vor încălca aceste obligații ar urma să fie sancționați cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, potrivit propunerii de lege. La rândul său și lucrătorul ar urma să fie obligat să depună, în termen de 30 de zile de la angajare, nota de lichidare la noul angajator (în cazul în care, evident, a mai fost angajat), potrivit propunerii de la Parlament. În caz contrar, angajatul ar risca sancțiuni disciplinare.
Inițiativa legislativă a fost depusă de senatori și deputați PMP. ”În prezent, în situația încetării contractului individual de muncă, nu există o bază legală pentru eliberarea de către angajator a notei de lichidare către angajat. De asemenea, în situația angajaților care au mai avut un loc de muncă nu există o bază legală nici pentru depunerea de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator.
Cu toate acestea, constatăm că, în practică, se utilizează acest document în ambele sitiuații, dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă. Astfel, există situații în care unii angajatori nu eliberează note de lichidare, în timp ce alți angajatori nu încheie contracte individuale de muncă în lipsa notelor de lichidare de la vechii angajatori” - își motivează parlamentarii inițiativa legislativă.
Pentru a deveni lege și a se aplica, propunerea are un drum lung de parcurs: comisiile și plenul Senatului, comisiile și plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, promulagrea de către președintele țării, publicarea în Monitorul Oficial.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gaşcă mafiotă între Modern Calor şi unii executori judecătoreşti
Ioan Rotundu
SUA si Rusia se aliaza pentru construirea unei statii spatiale pe orbita Lunii
Horoscopul zilei de 29.09.2017
Lista persoanelor cu care Raluca Stâncescu nu are voie s[ ia contact
Bancul zilei: Leac contra sforăitului
Augustin Lazar la CSM: Proiectul de modificare a legilor Justitiei, criticat de magistrati si de expertii Comisiei Europene.
Ar trebui sa avem un aviz negativ
Georgescu, BNR: Dobanda Institutiilor financiare nebancare (IFN) este exagerata si nejustificata
Tudorel Toader, ministrul Justitiei, anunta ca incepe sa redacteze sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Belina
"Ma intreb daca mai este posibila o colaborare cu presedintele.
Este cel care patroneaza acest sistem corupt de putere din Romania. Sapa cu ravna la majoritatea parlamentara"
Patriarhul Rusiei va veni in Romania in luna octombrie.
E prima vizita a unui patriarh rus in Romania dupa Revolutie
Tariceanu: Eu nu am vazut nicio scumpire la carburant. Sunt diferente de preturi
Plumb: Nu sunt vinovata. Dosarul Belina - un atac la PSD,
pentru destabilizarea statului de drept si a ordinii constitutionale
Sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a votat, cu observatii, pentru proiectul lui Tudorel Toare
de modificare a legilor Justitiei: Nu ma ascund, nu imi este jena
Poate că au dreptate când ne iau drept proşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog