Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8960
De la 07 Ianuarie 2003
122894609

Protecţia Copilului există, dar se teme de bătaie

  • 6 October 2009, 23:00
Un fetiţă de cinci ani, cu părul năclăit şi hainele rupte, încălţată cu o pereche de şlapi pentru adulţi se chinuie să-şi ajute tatăl la transportul unor cartoane cu un cărucior de copii, vechi de pe vremea lui Pazvante. „Hai, ţine cartoanele să nu cadă! Tu-ţi dumnezeii şi arhanghelii! Ce-ai făcut, fa, aici? Ţi-am spus să ţii!”, a răcnit bărbatul, altoindu-i peste cap două „greble” sănătoase.
Ioana, pentru că aşa o cheamă, nici nu are curaj să plângă. Se mulţumeşte să lase slobode câteva lacrimi pe furiş, aruncând priviri speriate înspre trecători. Resturile adunate de tată de la gunoi, pe care le consideră lux pentru familia lui, se încăpăţânează să şadă, iar căruciorul se urneşte cu greu din cauza greutăţii. Acasă îl aşteaptă nevasta şi încă cinci copii…

Iadul pe Pământ….în buricul târgului
În timp ce unii copii se bucură de copilărie, dansând, cântând, jucând „ Baba oarba”, alţii de la vârste fragede sunt supuşi la presiuni groaznice din partea celor care le-au dat viaţă. Chiar în buricul târgului, într-un cartier al municipiului Botoşani, în două camere la etajul unei case vechi, în stare deplorabilă, Coca şi Ioan Strugariu au lăsat deoparte statutul de părinţi. Acum sunt monştri, toleraţi de societatea civilă, de oficialităţi, în timp ce Protecţia Copilul strânge din umeri a neputinţă.
Veniţi pe lume „din greşeală”, în două cu alcool, cei şase copii ai familiei Strugaru din Botoşani, cu vârste între 7 luni şi 16 ani, au cunoscut chinul şi spaima la cote maxime. Bătuţi cu orice le cădea părinţilor la îndemână, puşi la cerşit, la cotrobăit prin gunoaie după resturi de alimente, haine, cartoane pentru plită, copiii nu reuşesc să se bucure de copilărie. Treziţi în miez de noapte de ţipetele mamei, care mănâncă bătăi crunte de la bărbatul său după ce se cinstesc bine cu alcool, cei şase copii au învăţat să fie mereu în gardă.
Au „prins” fiecare privire, fiecare tic al tatei care dacă coboară sprâncenele e rost de bătaie, iar dacă îşi freacă mâinile e rost de fugă care încotro. Fiica cea mare are 16 ani şi rătăceşte mai mult pe străzi. „ A fost bătută numai în cap de tat-su pentru că nu aducea bani din cerşit. Acum a ajuns la spitalul de nebuni. Chinuiţi copii”, a ridicat din umeri a neputinţă Aglaia C, vecină cu familia.
Copila a găsit linişte în găştile de vagabonzi, unde a făcut de toate. A încercat şi Aurolac. De multe ori. Până când au cules-o de pe stradă şi au dus-o la Spitalul de Psihiatrie, unde au descoperit grave probleme de comportament. Tot pe stradă, de frica bătăii, a ajuns şi băiatul cel mare al familiei, care şi-a potolit foamea comiţând mai multe fapte pentru care acum este închis în Penitenciarul Botoşani.
Ioana, Raluca şi Roxana, de 5, 6, şi respectiv 9 ani, sunt sacul de box al ambilor părinţi care îşi lovesc fetele pentru fiecare gest sau pur şi simplu fără motiv. Copilele sunt slabe, murdare, vocile lor sunt în permanenţă răguşite din cauza strigătului de spaimă şi de ajutor, care aduce la casa familiei echipajele de poliţie.
„Credeţi-mă că nu mai pot. Nu pot să mai stau cu ei aici. Când dorm mai bine, eu ştiu, vreo 2 noaptea, sar ca arsă când aud copiii aceia răcnind. Îţi sfâşie inima. Chem poliţia de fiecare dată şi îi găseşte morţi de beţi, ea în lac de sânge, în chiloţi, căzută pe scări. Copiii se bagă pentru mamă şi se aleg cu bătăi crunte. De atâta băutură şi bătaie, ea s-a şocat. De multe ori a mers la magazin pur şi simplu în chiloţi şi o bluză. Chiar nu se poate face nimic? Măcar pentru copiii lor? ”, s-a întrebat Mirela P., o altă vecină.

A vrut să-şi arunce bebeluşul
De 1 iunie, copiii familiei Strugaru nu au primit nici măcar câte o bomboană sau o vorbă de alint. Povestea a început de dimineaţă la fel ca în fiecare zi, copiii puşi la cerşit, apoi „cheta”, apoi recompensa pentru părinţi numărată în sticle de alcool. Sătulă de bătaie, Coca Strugaru şi-a înşfăcat într-un moment de rătăcire băiatul de şapte luni şi s-a dus glonţ peste balcon. Prezenţa de spirit a fetei de 9 ani a salvat viaţa micuţului. Copila a smuls practic bebeluşul din braţele mamei, a rupt-o la fugă pe trepte şi s-a rostogolit în cădere ţinându-şi frăţiorul strâns la piept. Nici sângele care îi curgea după ce s-a rănit în cădere, nici vânătăile căpătate în timpul episodului nu au impresionat-o pe copila de 9 ani. Era fericită că scăpase bebeluşul de la moarte.
Vecinii adunaţi ca la urs au încercat să dea o mână de ajutor celor doi copii. „Când am luat în braţe copilul de 7 luni m-am speriat. Are greutatea unui copil de trei luni. E vai de capul lui de slab, cred că nimic nu-i dă să mănânce”, a mai spus Mirela, vecina familie. Încercarea de a vorbi cu unul dintre soţii Strugaru a fost sortită eşecului. S-au închis în casă şi au pus şi lacătul.

Protecţia Copilului nu poate face nimic…din mila tatălui
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Botoşani cunosc situaţia ca pe calul breaz. Au trimis comisii peste comisii la faţa locului. Însăşi directoarea, la acea vreme, Felicia Mihai (foto), a urcat cu strângere de inimă în locuinţa celor doi, unde i s-a dezvălui dezastrul. Văzuse multe la viaţa ei, dar situaţia aceasta era de nedescris. Venit, văzut, plecat. Luat măsuri.
„Cunoaştem situaţia foarte bine. Vai, vai, ce familie! Nu te poţi apropia decât cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie, cu câţiva jandarmi. Nu e chip. Bărbatul este foarte violent. Nu o dată a sărit la asistenţii sociali care au venit să verifice situaţia. Le-am făcut şi proces pentru a obţine o ordonanţă preşedinţială. Aveam probe suficiente, dar a venit capul familiei în faţa judecătorului şi a plâns acolo că nu vrea să-şi piardă familia, copiii, a promis că va avea grijă de ei. Instanţa a respins cererea noastră”, a precizat şeful Complexului de Servicii Comunitare destinat Protecţiei Copilului, Felicia Mihai.
Nu s-a întâmplat aşa. Minunea a ţinut trei zile. „ Femeia asta este dependentă financiar de el. Omul munceşte pe la diverşi, le dă cu var sau alte treburi, iar tot ce ia dă pe alcool. Apoi îşi bate nevasta. Crunt. Am întrebat-o dacă nu vrea să-l părăsească. I-am fi oferit protecţie într-unul din centrele noastre. Nu a vrut, pe motiv că e bărbatul ei”, s-a justificat reprezentantul DGASPC Botoşani.

Trei de „N”
Neputinţă, neglijenţă, nepăsare. Cam aşa s-ar traduce reacţia autorităţilor din domeniul Protecţiei Copilului şi a societăţii civile. Sistemul imperfect, guvernat de legi la fel imperfecte, este scuza celor care ar trebui să se ocupe de protecţia micuţilor. La ce bună denumirea de „ Protecţia Copilului”, dacă atunci când merg şi constată că nişte suflete nevinovate sunt chinuite constant pleacă ignorând privirile speriate şi încărcate de rugăminţi de ajutor ale celor mici?
În Botoşani, sunt zeci, sute de cazuri de acest fel. Programul de lucru al Direcţiei este prea scurt, de la 08.00 la 16.00, ori urgia începe după această oră, după ce aburii alcoolului pun stăpânire pe fiara din om. Asistenţii sociali sunt puţini, cuprinşi de grija zilei de mâine, nu le vin salariile la timp, aşa că de unde să izvorască pasiunea pentru domeniul care ar trebui să apere fiinţele lipsite de apărare…A mai trecut o zi, copiii sunt încă în viaţă, tartorul s-a mai liniştit după ce a dat pumni şi picioare cu nemiluita.
Până şi autorităţile au prins frică de el. Copiii suferă în continuare, iar în loc de o carte primesc bătăi crunte şi muncă grea. În loc de jucării primesc vorbe grele, de ocară, pentru că singura vină a lor este că au venit pe lume. Ce mai! Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gâlceava! (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A accidentat un copil şi l-a dus la cabinetul şcolii
Ce mai fură botoşăneanul?
Biserica „Cuvioasa Parascheva” se pregăteşte de sărbătoare
Interesele antiromâneşti ale Ucrainei în Republica Moldova
Vlad Filat, a anunţat că Istoria Românilor va reveni în şcoli
Gogoaşa „integrării" europene a Moldovei
Prima tentativa de alegere a Preşedintelui, la Chişinău, pe 23 sau 26 octombrie
Autorităţile slovace reţin permisele de conducere cetăţenilor romani
care nu achită amenzile
Bisericile se unesc împotriva traficului de fiinţe umane
Unde ne sunt arhitecţii ?...
Sarea în bucate
Gluma prost înţeleasă a secretarei Florica
Horoscop
Condamnare fără rost
Invitaţie
Igienizarea cursurilor de apă, rezolvată pe raza localităţii Flămânzi
Rebeliune în PNL?
Cu onoarea reparată, Negrescu face din nou loc Adei Macovei
Ana Bărculeţ stă cu geamantanul la uşă
Farmaciştii care nu deschid ochii, deschid punga
Virozele cresc consumul de medicamente
Calendarul bacului, schimbat din nou
Mitul Mustaţă s-a destrămat
Ioan Rotundu
Program TELE'M, miercuri, 7 octombrie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog