Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3688
De la 07 Ianuarie 2003
68884453

Protecţie pentru afacerile firmei Victor Construct

  • Tatarcan joacă la cacealma, cu puterea legii (IV)
  • 10 February 2008, 23:00
Nu puţini sunt cititorii care şi-au exprimat scepticismul în ce priveşte reacţia instituţiilor statului asupra dezvăluirilor făcute de presă. În mare parte au dreptate, dar trebuie să recunosc că au fost şi reacţii pozitive. Cel puţin asupra unor dezvăluiri făcute de publicaţiile Jurnalul, au fost situaţii în care problemele s-au rezolvat prin intervenţia instituţiilor abilitate. Şi în cazul dezvăluirilor privind investiţia de la A.T. Laurian au apărut reacţii imediate. Primul episod referitor la acest scandal generat de directorul Laurianului, prof. Dumitru Tatarcan noi l-am publicat în şase februarie. În aceeaşi zi, primarul Cătălin Flutur a dat ordin angajaţilor săi să clarifice problema investiţiei de la Laurian. Astfel, directorul executiv Adriana Zăiceanu şi şeful de serviciu Florin Mâţu din cadrul Primăriei Botoşani, au convocat pentru ziua de 7 februarie, la un „Comandament”, toate părţile implicate, pentru a se stabili modalităţile de intrare în legalitate.
Un anume comentator, la episodul de vineri, 8 februarie, a postat următorul comentariu: „Domnule ziarist, de ce nu scrieţi nimic despre motivul pt care a acceptat primarul Flutur să preia această problemă? Sau când e vorba de primarul pe funcţie, nu aveţi nimic de sesizat?” În primul rând, referitor la acest aspect noi am scris anul trecut. În al doilea rând, investiţia a fost preluată de către Primăria Botoşani, nu că aşa a vrut Flutur, ci pentru că prin ultimele reglementări legale primăria a devenit gestionarul patrimoniului unităţilor de învăţământ de pe raza Botoşanilor, cum primăria de la Cucuieţii din Deal gestionează patrimoniul şcolilor de pe raza comunei.
Apoi, n-avem a-i reproşa nimic primarului Flutur, deocamdată, pentru că Primăria Botoşani n-a preluat de la Colegiul Laurian decât nişte scripte, nu şi investiţia ca obiectiv fizic. De ce? Arătăm în episodul de faţă, după cum rezultă din documentele oficiale în posesia cărora am intrat cu greu, dar am intrat.
Cum spuneam, primarul Flutur s-a sesizat de la primul nostru episod publicat şi a cerut să se intre în legalitate. Odată cu primarul s-a mai sesizat cineva. Este vorba de patronul societăţii Victor Construct, Victor Mihalachi (foto), care în ziua apariţiei articolului (6 februarie) a şi trimis oamenii săi să înceapă a recupera lucrările restante, şi pentru care banii i-a încasat de vreun an de zile. Cel care a tergiversat, din interes, predarea lucrărilor la acest obiectiv de investiţii către societatea ASCON SA, aşa cum au stabilit judecătorii, a fost şi încă mai este prof. Dumitru Tatarcan, în calitatea sa de director al Colegiului Naţional „A.T. Laurian” Botoşani. Este şi normal să procedeze aşa, pentru că el se află într-o gravă culpă. A plătit către societatea Victor Construct facturile emise de către aceasta, fără ca lucrările să fie executate integral nici până în momentul de faţă.
Potrivit unui document ce se constituie drept Anexa 1 la procesul verbal de predare a lucrărilor recepţionate, lucrări executate de către firma Victor Construct, la 14 august 2007 Laurianul plătise firmei lui Victor Mihalachi suma de 50 miliarde lei, faţă de valoarea lucrărilor recepţionate de 57 miliarde. Adică Laurianul mai era dator către Mihalachi cu suma de 7 miliarde lei. Scriptic, pentru că faptic situaţia era cu totul alta. Iar Primăria Botoşani, care urma să preia investiţia, n-a semnat această anexă pe motiv că ea nu reflectă realitatea din teren.
Adevărul, cunoscut încă din cursul anului 2007, a fost recunoscut public abia în 7 februarie a.c., când toate părţile implicate s-au prezentat pentru a clarifica situaţia. Prin Minuta încheiată se recunoaşte oficial de către firma Victor Construct, prin delegaţii Gheorghe Solcan şi Cezar Bobescu, că se obligă ca „până la data de 29.02.2008 S.C. VICTOR CONSTRUCT va finaliza lucrările confirmate şi încasate şi va remedia lucrările deteriorate, distruse sau degradate.” Aşadar, avem confirmarea oficială că Tatarcan a făcut plăţi către Victor Construct fără ca firma să execute integral lucrările, fiind reţinute şi deficienţe de calitate. Iată de ce Tatarcan a căutat cu disperare şi pe orice cale ca societatea ACON SA să nu preia şi să continue lucrările.
Cu privire la valoarea lucrărilor pe care Victor Construct le mai are de executat, nu s-a căzut încă de acord. Se recunoaşte un minim de zece miliarde lei, dar ASCON-ul susţine că restanţa este de 15 miliarde lei.
Minuta încheiată joi, 7 februarie a.c., la insistenţa Primăriei Botoşani n-a rezolvat situaţia juridică ce rezultă din Decizia civilă 95/12.02.2007 a Curţii de Apel Suceava, adică ASCON-ul n-a preluat încă lucrările, deşi mai sunt câteva zile până la împlinirea anului.
Bătălia este acum pe viaţă şi pe moarte. Dacă ASCON-ul nu preia lucrările până la 19.02.2008, când se împlineşte anul, intervine prescripţia iar Decizia 95 îşi pierde puterea de autoritate de lucru judecat. Dacă se va întâmpla aşa ceva, atunci a învins Tatarcan iar victoria sa va fi una împotriva puterii legii.
Sub acest aspect, societatea ASCON SA a depus o plângere penală către DNA Bucureşti şi Poliţia Botoşani. Prin plângere ei solicită organelor de anchetă penală să-l cerceteze pe Dumitru Tatarcan pentru fraudarea Colegiului cu suma de zece miliarde lei. Vor mai fi anchetate şi alte persoane, inclusiv din Primăria Botoşani. Plângerea penală întrerupe prescripţia şi nu opreşte executarea silită, preluată în momentul de faţă de către executorul judecătoresc Dinu Secrieru. Prin culise se vehiculează informaţii cum că prof. Tatarcan ar fi fost mituit cu bani grei de către persoane interesate, de aceea s-a opus cu cerbicie ca investiţia să ajungă la ASCON. N-avem probe în acest sens şi nu putem afirma ca adevărate astfel de informaţii. Suspiciuni pot fi, şi ele au fost generate chiar de Tatarcan, care s-a opus cu vehemenţă respectării legii. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]


Aluzie cavalerească
Horoscop
Noua prezentatoare a emisiunii „De Suflet”
Program TELE’M Botoşani, luni, 11 februarie
Comentariul comentariilor (XLVII)
(Ioan Rotundu)
Muzeul Judeţean speră să reia şantierul de la Vorniceni
O nouă dimensionare a numărului de paturi în spitale
ASP-ul cu banii, consiliile locale responsabile cu munca
Viitor luminos pentru Muzeul de Etnografie
Laurianul va primi o importantă sumă de bani pentru finalizarea lucrărilor
Liberalii îşi propun ca la alegerile locale să obţină un scor autoritar
Botoşănenii codaşi la realizarea de campusuri şcolare
I-a recomandat lui Flutur să caute în cotloanele conştiinţei sale
Poliţia Comunitară continuă să mai stea la „incubat”
Gornea se laudă că are profit, dar îl contrazic utilităţile
Zice că lucrează de calitate şi acordă garanţii
Lauda de sine nu miroase a bine
Ioan Rotundu
Mai mult răsfăţ pentru deţinuţi
Îngrăşarea naturală a pământului a devenit contravenţie
O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă