Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20426
De la 07 Ianuarie 2003
122880493

Protecţionism şi protectori

  • 12 January 2009, 23:00
INS anunta faptul ca , salariul mediu net a fost de 1.361 lei in luna noiembrie 2008, in crestere cu 2,6% (34 lei) fata de luna anterioara din 2008 si cu 21,4% fata de aceeasi luna a anului 2007.Cele mai mari valori s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.373 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (768 lei).
Comparativ cu luna octombrie 2008, cele mai mari cresteri salariale, de peste 10%, s-au inregistrat in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou (11,1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (10,5%), in timp ce cele mai mari scaderi salariale, de peste 7%, au fost in industria metalurgica. Cred ca trebuie sa ne uitam bine la aceste cifre intrucat eu cred ca va fi cam ultima data cand vom mai auzi statisticile, pentru multa vreme de aici inainte, discutand de cresteri salariale. Cine are rolul si obligatia de protejare a populatiei ? Guvernul, pentru ca el are parghiile imediate pe calea Ordonantelor simple sau de urgenta.
Folosind aceste parghii, Guvernul a limitat salariile din sectorul bugetar, a blocat posibilitatea angajarilor la stat, a limitat cumului pensiei cu salariul tot in sistemul bugetar si limiteaza sporurile. Totul pentru ca este nevoie de economisirea a cat mai multi bani la buget , pentru marile provocari din 2009. Practic, indirect, Guvernul indeamna romanii sa se orienteze catre sectorul privat, fie ca angajati fie ca viitori patroni.
Sigur, masurile sunt intoarse pe toate fetele, iar majoritatea romanilor privesc cu un ochi critic si neincrezator aceste masuri, insa, prea putini sunt cei care ofera solutii, si care cauta modalitati de depasire a acestor probleme. O prima masura inteligenta a fost limitarea creditarii, intrucat creditul de consum a fost unul din factorii distructivi , care nu facea decat sa arunce romanii in ghearele indatorarii, singurii castigatori fiind bancile si multinationalele care exportau plus-valoarea muncii romanilor. Intr-o tara care nu produce nimic, intr-o tara in care nu exista o clasa de mijloc, unde numarul afacerilor mici si mijlocii detinute de romani este insignifianta, intr-o tara in care majoritatea angajatilor nu sunt in sectorul privat romanesc ci in cel de stat sau in companiile multinationale, creditul de consum este un produs toxic care acum isi arata defectele.
Protectorii consumatorilor romani, trebuie sa tina cont de faptul ca, este necesar un pas extrem de curaj pe care Guvernul trebuie sa il faca. Si ma refer aici la cele cateva milioane de romani care sunt sufocati de ratele la banci. Tot, dar absolut tot riscul crizei financiare, este aruncat de banci direc pe umerii romanilor. Devalorizarea leului, criza financiara, somajul, absolut orice suma de bani care se inscrie pe nota de plata a crizei, este decontata fara clipire de banci in buzunarul clientilor lor.
Daca pana acum hora aparent stabila a cresterii salariale acoperea aceste majorari, din ianuarie 2009, fericitii care nu vor ajunge someri, vor ajunge rapid in incetare de plati intrucat salariul lor nu va mai creste, in schimb, crescand ratele la banca, pretul utilitatilor si al alimentelor, incetarea de plati va veni in mod inevitabil. Profit de ocazie sa amintesc astfel Guvernului ca este necesar sa-i protejeze pe romani. Si in acest sens, trebuie sa-i proteje de aceasta continua majorare a ratelor bancare.
Sunt banci care s-au declarat neingrijorate de numarul mare de restantieri. O fac imberb, intrucat riscul nu planeaza asupra lor, desi valorile-record la care s-a ajuns atat in ceea ce priveste valoarea restantelor populatiei cat si numarul restantierilor denota faptul ca, nu mai avem de unde sa platim, de unde sa suportam valoarea lunara a facturilor care ne asalteaza implacabil.Si acest lucru , aceasta protectie trebuie sa o ofere Guvernul, intrucat riscul blocajului economic poate contamina decisiv economia nationala. (Iulian Urban)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Andreea Esca a petrecut alături de Chuck Berry
Simona Dichiseanu îşi prezintă iubitul la ”Happy Hour”
Trăistariu invitat să cânte şi să hălăduiască pe coclauri americane
Pensionarii pot lucra pe baza de PFA
Ţigări în valoare de 12.000 lei confiscate la Dorohoi
Trecere şi pescuit ilegal pe râul Prut
Piaţa electrocasnicelor intră în prăbuşire
Spectrul falimentului revine în forţă
Seful Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor împotriva intereselor româneşti?
Incendii stinse cu operativitate
Horoscop
Prietenul şi centura de castitate
Este doxa de carte şi vrea să fie angajată
Comentariul comentariilor VI
(Ioan Rotundu)
Boacăna Elenei şi pedeapsa lui Băse
Asaltul asupra şefiei societăţii Apa Grup s-a transformat într-o luptă a titanilor
Lucrările la Sediul Direcţiei de Cultură vor fi inaugurate de Zilele Eminescu
Bahrin vrea o altă abordare a problemelor de la Protecţia Copilului
Cetăţenii de la case doresc contracte direct cu Urban Serv
Ordonanţa lui Boc închide Spitalul judeţean
Mamele nu se înghesuie la recalcularea indemnizaţiei de naştere
Cu un picior afară din birou, generalul Rusu continuă reforma din sistem
el este preocupat, în plină iarnă, ca şcolile să aibă frigidere
Alte trei săli de operaţii vor fi modernizate
Oferta locurilor de muncă nu satisface cererea
Putem s-o mierlim, scârnăviilor nu le pasă!
Ioan Rotundu
Putem s-o mierlim, scârnăviilor nu le pasă!
Ioan Rotundu
Revolta tramvaiştilor împotriva lui Comariţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog