Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6990
De la 07 Ianuarie 2003
92449133

Protest al presei din Botoşani

  • faţă de regulamentul abuziv al primarului Ovidiu Portariuc
  • 7 October 2012, 23:00
Mass-media din Botoşani protestează public faţă de iniţierea de către primarul USL Ovidiu Portariuc a unui proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de acreditare a reprezentanţilor mass-media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Botoşani care excede prevederile legale în domeniu.
Acesta conţine obligaţii pentru jurnalişti în afara şi împotriva legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a normelor metodologice de aplicare.
Regulamentul reprezintă un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare a presei şi oferă puteri discreţionare primarului în acordarea/ridicarea acreditărilor jurnaliştilor, oferindu-i posibilitatea de a interzice accesul în Primăria Botoşani, dar şi în direcţiile subordonate, după bunul său plac. Regulamentul a fost întocmit fără nici o consultare prealabila sau măcar o discuţie cu jurnaliştii din Botoşani, încălcându-se astfel orice regulă de bun simţ şi de colaborare. Reprezintă o reglementare unicat cel puţin la nivelul judeţului Botoşani.
Cerem pe această cale primarului PSD Ovidiu Portariuc să îşi consume energiile şi să îşi dedice timpul pentru care este plătit din banii contribuabililor pentru rezolvarea problemelor acestora şi pentru a-şi pune în aplicare promisiunile pe care le-a făcut oamenilor în campania electorală.
Anunţăm pe această cale trimiterea protestului la Centrul de Jurnalism Independent, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, APADOR-CH , Ambasada SUA, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi la toate ambasadele statelor UE din România, Comisia Europeană, Guvernul României, Administraţia Prezidenţială.
Semnatari:
Ionuţ Poclid - Tele’M Dorin Bejenaru - Rapdodia TV
Tudor Chiriac - Monitorul de Botosani
Claudia Luca- Ştiri.Botoşani.ro
Adrian Şorodoc – Adevărul, Botoşani Necenzurat
Răzvan Sauciuc – BTOnline, ProSport
Sergiu Bălăşcău – Botoşăneanul, Jurnal de Investigaţii
Gabriel Bălaşa – Informatorul Moldovei
Bogdan Caliniuc – Banul Botoşănean
Ioan Rotundu - Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi
Mihaela Călinescu - Digi 24
Cătălin Onofrei - Antena 1 , Antena 3
Marius Cesane - Pro TV
Adrian Dimitriu - Reporterul
Aurora Dimitriu - Evenimentul de Botoşani

REGULAMENT
privind acreditarea reprezentanţilor mass – media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria municipiului Botoşani

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1 (1) La activităţile, şedinţele şi conferinţele de presă organizate de autorităţile administraţiei publice locale sau Primăria municipiului Botoşani pot fi acreditaţi reprezentanţii instituţiilor mass-media - denumiţi în continuare ziarişti, care doresc să reflecte activitatea instituţiei.

(2) Acreditarea se face pe baza aprobării Primarului municipiului Botoşani, la cererea instituţiei mass-media al cărui angajat este ziaristul.

(3) Acordarea acreditarii nu atrage controlul autorităţilor administraţiei publice locale a municipiului Botoşani asupra materialelor publicate de ziaristul acreditat sau a ştirilor difuzate de mijloacele de informare în masă.

(4) Procedurile de refuz ale acordării acreditării sau de retragere a acreditării unui ziarist se pot declanşa numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţilor administraţiei publice locale sau a Primăriei municipiului Botoşani şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii, după consultarea prealabilă a conducerii instituţiei de presă respective.

(5) Instituţia Primarului municipiului Botoşani recomandă tuturor ziariştilor şi mijloacelor de informare în masă să ţină seama şi să aplice principiile deontologice cuprinse în Rezoluţiile nr. 1003 (1993) si nr.1215 (1993) ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, având în vedere deosebita responsabilitate socială ce le revine în evoluţia societăţii şi dezvoltarea vieţii democratice, pentru informarea corectă a opiniei publice şi respectarea valorilor morale şi a drepturilor cetăţeneşti.

CAPITOLUL II
Acreditarea ziariştilor

Art.2 (1) Acreditarea reprezentanţilor mass-media poate fi permanentă sau provizorie.
(2) Acreditarea permanentă se reactualizează la începutul fiecărui an.
(3) Acreditarea provizorie se acordă în cazul unor evenimente speciale organizate de autorităţile administraţiei publice locale sau Primăria municipiului.

Acreditări permanente
Art.3 (1) - Pentru obţinerea unei acreditari permanente, instituţia de presă solicitantă din România va prezenta următoarele documente :
- Formularul de acreditare, conform anexei nr. 1 la Regulament;
- Curriculum Vitae al ziaristului/ziariştilor propuşi pentru a fi acreditaţi ;
- Copie după cartea de identitate a ziaristului/ziariştilor propuşi pentru a fi acreditaţi;
- Copie după legitimaţia de presă ziaristului/ziariştilor propuşi pentru a fi acreditaţi;
- Două fotografii color ( preferabil în format electronic);
(2) În baza documentelor prezentate Primăriei municipiului Botoşani va elibera, în termen de maximum două zile de la data depunerii actelor pentru acreditare, o legitimaţie de acreditare, conform modelului din anexa nr. 2 la Regulament.
În cazul în care încetează contractul de munca dintre ziaristul acreditat şi instituţia de presa care a solicitat acreditarea, aceasta are obligaţia sa anunţe, în scris, Primarul municipiului Botoşani în termen de 24 de ore de la data încetării raportului juridic menţionat.

Acreditări provizorii
Art. 4 (1) Pentru obţinerea unei acreditari provizorii, instituţia de presă solicitantă se va adresa, în scris, Primarului municipiului Botoşani, cu 24 de ore înainte de evenimentul la care se doreşte acreditarea. Cererea scrisă poate fi prezentată, personal de ziarist, şi în ziua respectivă, în momentul solicitării accesului la locul desfăşurării acţiunii/evenimentului.
(2) Acreditarea provizorie este valabilă numai pentru ziua sau perioada în care se desfăşoară acţiunea ce se doreşte a fi mediatizată.

CAPITOLUL III
Drepturi şi îndatoriri ale ziariştilor acreditaţi
Art. 5 Ziariştii acreditaţi au obligaţia să respecte normele deontologice din domeniu ( a se vedea normele Clubului Român de Presă), precum şi prevederile prezentului Regulament.

Art. 6 Ziariştii acreditaţi au acces în sediul Primăriei zilnic, potrivit programului de lucru sau, în sala unde se desfăşoară şedinţele Consiliului local, conferinţele de presă, precum şi alte manifestări de interes public, în condiţiile legii.

Art. 7 Ziaristul acreditat se obligă se poarte la vedere, pe tot timpul prezenţei în sediul Primăriei municipiului Botoşani, locului de desfăşurare a şedinţei∕conferinţei de presă∕evenimentului etc., legitimaţia de acreditare care îi permite accesul în instituţie. Legitimaţiile de acreditare nu sunt transmisibile.

Art. 8 Ziariştii acreditaţi pot solicita organizarea unor întâlniri, dezbateri si conferinţe de presă cu persoanele din conducerea administraţiei publice locale ori şefii serviciilor publice din administraţia municipiului Botoşani.

Art. 9 Ziariştii acreditaţi nu pot interveni, sub nici o formă, în desfăşurarea şedinţelor de consiliu local, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Botoşani. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine retragerea acreditarii.

Art. 10 Funcţionarul public cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu presa, precum şi Poliţia Locală, răspund de aplicarea corectă a prevederilor prezentului Regulament precum şi de informarea operativa a conducerii Primăriei municipiului Botoşani în legătura cu problemele apărute.

CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 11 Refuzul acordării acreditării sau retragerea acreditării unui ziarist se face numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţilor administraţiei publice locale sau a Primăriei municipiului Botoşani şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii, după consultarea prealabilă a conducerii instituţiei de presă respective. Retragerea definitivă a acreditării se decide de către Primar, în cazul nerespectării de către ziariştii acreditaţi, a prevederilor prezentului Regulament.

Art. 12 Prezentul Regulament va fi adus la cunoştinţa publică mass-media, inclusiv prin afişarea la sediul Primăriei municipiului Botoşani.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dorinţa Mariei
Doi copii romani i-au provocat muşcături grave unui bărbat, la Roma, într-o tentativă de jaf
Confirm că România poate fi oricând o posibilă ţintă a unor acţiuni teroriste
Legaţi-l pe Portariuc, trataţi-l şi redaţi-l întreg societăţii
Ioan Rotundu
Majordomul Papei Benedict al XVI-lea a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare
Hidroelectrica va înregistra pierderi de 100 milioane euro în acest an
Am rezerve faţă de serviciile de informaţii, cu şefi cu tot
probabilitatea ca Laura Kovesi să devină şef al DNA este foarte mare, sper să nu se întâmple asta
Extracţia de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârşitul deceniului
exploatarea ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale
Ne-am mai pricopsit cu o pocitanie politică
Ioan Rotundu
Botoşani: Primarul Ovidiu Portariuc, un primar biodegradabil
Ziua recoltei, un fiasco ce va intra în istoria oraşului
Cristian Roman: „Vin cu candidaţi condamnaţi penal”
Valeriu Zgonea a fost din nou la Botoşani
În războiul pres㠖 Portariuc, Ţurcanu este de partea presei
Cadrele didactice nu vor posturi unde primăriile nu decontează transportul
DSP începe numărătoarea bolnavilor cu viroze
Botoşani: Tot mai multe rude ale pacienţilor internaţi cumpără medicamentele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă