Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7889
De la 07 Ianuarie 2003
76520688

Protest faţă de ucrainizarea şcolilor minorităţilor naţionale în Ucraina

  • 29 July 2008, 23:00
Partidul Regiunilor (PR), formatiune de opozitie din Ucraina, protesteaza fata de intentia guvernului de a lipsi minoritatile de educatie in limba materna, afirmand ca astfel de masuri sunt fara precedent intr-o democratie, transmite Adevarul, preluat de Romanian Global News. Initiativa apartine deputatului de origine romana, Ioan Popescu, specialist in problema minoritatilor.
Potrivit deputatului, ordinul Ministerului ucrainean al invatamantului ca, in decurs de trei ani, in toate scolile minoritatilor limba de predare sa devina ucraineana, este apreciata atat de Partidul Regiunilor cat si de opinia publica drept „cazul cel mai irational si provocator din istoria Ucrainei independente".
Ioan Popescu s-a intalnit in circumscriptia sa electorala din Cernauti cu numerosi directori de scoli cu limba de predare romana, care si-au exprimat protestul fata de aceasta masura, inclusiv cei care in consiliile locale reprezinta forte politice „portocalii", aflate la putere.
Ioan Popescu a declarat ca pe plan local a inceput o campanie de strangere de semnaturi in randul parintilor, profesorilor si directorilor de scoli, indiferent de nationalitate, pentru a se vedea cine se pronunta in favoarea valorilor europene si cine sprijina „nationalismul salbatic".
Reamintim ca inainte de vizita ministrilor romani de externe si al educatiei la Kiev, comunitatea romaneasca din Ucraina a trimis o scrisoare deschisa in care cerea interventia autoritatilor de la Bucuresti pentru stoparea ucrainizarii invatamantului romanesc.
«Ne adresam, domnule Ministru, catre Dumneavoastra cat si Ministerului Educatiei si Cercetarii cu rugamintea de a aborda la intalnirea Dumneavoastra cu oficialitatile Ucrainei, problema legata de situatia care s-a creat in scolile minoritatilor nationale din Ucraina in urma ordinului Ministrului invatamantului din Ucraina Nr.461 de la 25 mai 2008, conform masurilor expuse ale caruia incepand cu 1 septembrie a.c. in scolile minoritatilor nationale se va trece la studiul obiectelor de baza in limba de stat, » se arata in scrisoarea adresata ministrului Adomnitei si preluata de Romanian Global News.
“Prin aceasta incercare scolile noastre cu limba romana de predare se transorma in scoli mixte. Se intreprind diverse masuri in directia lichidarii invatamantului in limba materna.
Scoala romaneasca sau invatamantul in limba romana din Ucraina si asa trece prin vremuri foarte grele acum: lipsa de manuale, micsorarea orelor si excluderea examenelor obligatorii la limba si literatura romana, inexistenta in Ucraina a unor institutii pedagogice de invatamant superior cu predare in limba romana pentru a pregati cadre didactice cat si a unui program de studiu si de perfectionare in limba materna a profesorilor din scolile romanesti.
De ani de zile se promite deschiderea Universitatii Multiculturale la Cernauti si nici in ziua de astazi nu s-a realizat. Si daca statul roman nu va interveni pentru imbunatatirea legaturilor istorice cu comunitatea noastra, riscam sa pierdem complet dreptul de a mai studia in limba romana - limba stramosilor nostri. Numai in ultimul timp ne-am adresat: in martie 2008 catre presedintii Romaniei, Ucrainei si Basarabiei in mai 2008 – dl Ion Popescu, deputat in Parlamentul Ucrainei si presedintele Comunitatii Romanesti din Ucraina a depus un raport la intalnirea cu delegatia Conventiei cadru cu privire la protectia minoritatilor nationale a Consiliului Europei, in iunie 2008 la intalnirea cu expertii comisiei Consiliului Europei a Cartii limbilor regionale si minoritare am facut un demers si am expus pozitia noastra cu privire la implimentarea legislatiei in vigoare si respectarea drepturilor minoritatilor nationale in Ucraina».(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căsătoria cu probleme
Televiziunile au încălcat dreptul la viaţa privată al profesoarei din Zalău
Creditele pentru silicoane sau cum să îţi pierzi casa prosteşte
Bucureştiul şi Chişinăul acuză Ucraina că provoacă deversări controlate
Telemadrid – pe urmele lui Eliade
O româncă din Canada a născut al 18-lea copil
Clopote de nuntă pentru Vali Rupiţă
Horoscop
Coşmarul lui Băsescu
O şansă pentru Mona
Torentele furioase au săpat şanţuri mai adânci de un metru
Bereşteanu este dispus să investească în interes comunitar
Prima lansare de carte din istoria modernă a comunei Copălău
A trecut un an de când bădia Ursache a plecat să cânte la îngeri
Comentariul comentariilor (CLVII)
(Ioan Rotundu)
I-a miluit într-un mod ruşinos
Ioan Rotundu
Primarul Flutur ţine parte poliţiştilor
Bulevardul curăţat de maşinile parcate pe trotuar
Conservatorii pregătesc sinistraţilor o donaţie generoasă
Crucea Roşie vine în ajutorul persoanelor sinistrate
Apa din lacul de acumulare Stânca Costeşti este deversată controlat
A vrut să se sinucidă cu soluţie de stropit cartofii
Proiect pentru supravegherea hidrologică a râului Prut
Consilierii au complicat şi mai mult sistemul de încălzire folosit de Termica
Au făcut apel la colegii din ţară pentru ajutorarea sinistraţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă