Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7878
De la 07 Ianuarie 2003
79797449

Puterea din Ucraina s-a spălat pe mâini şi a intrat în regim de boală

  • 3 February 2014, 23:00
În pofida gerului năprasnic protestatarii n-au părăsit Euro Maidanul. Or, nu gerul este inamicul lor cel mai mare. Deşi Viktor Ianukovyci, înainte de a se îmbolnăvi, a declarat că puterea a făcut tot posibilul pentru detensionarea conflictului şi şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate, oamenii care de mai bine de două luni îşi apără opţiunea europeană pe Maidanul din Kyiv şi cele din multe centre regionale nu sunt satisfăcuţi de deciziile şi documentele votate în parlament.
Mai ales că preşedintele Ianukovyci nu face altceva decât să tragă de timp. El şi-a anunţat „regimul de boală" la 30 ianuarie, iar legea privind anularea deciziilor dictatoriale adoptate la 16 ianuarie a fost votată în Rada Supremă la 28 ianuarie. Tot atunci, spicherul V. Rybak a semnat-o şi a înaintat-o preşedintelui. Deci, el a avut destul timp pentru a-şi pune semnătura.
Expunându-şi poziţia în această privinţă, reprezentantul oficial al Departamentului de Stat SUA a declarat că, dacă ar avea voinţă politică, V. Ianukovyci ar putea semna această lege în orice stare, chiar şi pe patul de spital. Replica ministrului justiţiei, Olena Lukaş, face lumină în această problemă: ea susţine că documentul trebuie testat din punct de vedere juridic şi că preşedintele are un termen de 15 zile pentru a-l semna. Exact cât durează ultimatumul înaintat de putere protestatarilor pentru a elibera clădirile administrative.
Mamele cer forţelor represive să se alăture poporului
În timp ce tineretul apt pentru serviciul militar este chemat să se înroleze în trupele de interne, zeci de mame au ieşit, la 30 ianuarie, pe EuroMaidan cu pancarte ce îndemnau „Berkutul" să înceteze actele de violenţă contra propriului popor şi să se alăture militanţilor pentru integrarea europeană. În aceste zile geroase locuitorii Kyivului susţin şi mai activ EuroMaidanul – cu produse alimentare, medicamente şi îmbrăcăminte caldă.
Mutilat şi torturat
După o săptămână de căutări inutile de către prietenii îngrijoraţi, la 30 ianuarie a fost găsit mai mult mort decât viu, în localitatea Vyşenka, raionul Borispolski (lângă Kyiv), liderul AutoMaidanului, Dmytro Bulatov. La acest moment el este internat la spitalul „Boris" din capitală, medicii constatând comoţie cerebrală, o ureche mutilată, răni pe faţă, urme de piroane în palme. Dmytro Bulatov a povestit că a fost răpit de persoane necunoscute care vorbeau în ucraineană cu accent rusesc.
A fost aruncat într-o maşină, bătut cu sălbăticie, torturat, interogat în mod profesionist. Câteva zile a fost torturat cu foamea. Călăii au încercat să-i scoată un ochi şi să-l răstignească, rănile din palme dovedind că spune adevărul. După o săptămână de torturi a fost aruncat din maşină la marginea localităţii Vyşenka. A bătut la multe uşi până cineva i-a deschis şi el a putut să-şi anunţe prietenii. Deşi răpitorii rămân neidentificaţi, nu e de ignorat faptul că la ora 4 dimineaţa, 23 ianuarie, „Berkut" a reţinut 15 activişti ai EuroMaidanului, care se aflau lângă spitalul nr. 17 din capitală.
Activiştii AutoMaidanului bucovinean au protestat la Hotin
Activiştii AutoMaidanului bucovinean au participat la Vecea populară desfăşurată la 30 ianuarie la Hotin. La manifestare a fost prezentă şi mama lui Myhailo Havriliuk, eroul EuroMaidanului, batjocorit în mod bestial de slujitori ai „Berkutului". Ei au condamnat acţiunile puterii şi i-au îndemnat pe deputaţii din partea raionului să abandoneze Partidul Regiunilor. Coordonatorul AutoMaidanului cernăuţean, Oleksii Kolomieţ, aflat sub anchetă penală din cauza activităţii sale, a mărturisit că i s-a propus azil politic în străinătate, dar nu va părăsi nici într-un caz ţara, ci va lupta până la victorie pentru edificarea Ucrainei europene.
După mitingul de la Hotin, activiştii au plecat în localitatea Iarivka, unde locuieşte tânărul torturat de „Berkut". Acolo s-au întâlnit cu soţia acestuia, Oksana, care le-a povestit că Myhailo de la 4 decembrie e la Kyiv, pe EuroMaidan. La întoarcerea la Cernăuţi coloanei activiştilor bucovineni li s-au alăturat localnici din raionul Noua Suliţă.
O analiză de Maria Toacă, Zorile Bucovinei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Întrebare cu subînţeles
Petru Bogatu: Semnul că Tiraspolul pregăteşte o provocare primejdioasă
Ilie Sârbu: Referendumul pentru Constituţie va avea loc într-o singură zi
Crin Antonescu: Activitatea lui Niels Schnecker în calitate de consilier al meu va inceta
Adrian Năstase şi-a lăsat barbă şi citeşte cărţi poliţiste la închisoare
şi fiul său, Andrei, şi-a lăsat barbă, în semn de solidaritate
Plimbaţi-l pe Băsescu cu maşina pe A2, ca sunteţi cunoştinţe vechi
Crin Antonescu: Proiectul privind trecerea STS la MAI va fi depus la Camera Deputaţilor
"Băieţii deştepţi" din energie s-ar putea întoarce
Comisia Europeană: Problemele legale ale codurilor ridică dificultăţi suplimentare
sugerăm României să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile pentru continuarea anchetelor imparţiale
Ovidiule, de-acum să ştii,
Tu baron n-ai cum să fii!
Ioan Rotundu
Victor Ponta l-a fentat pe preşedintele Băsescu şi va aplica acciza de la 1 aprilie
Facilităţi pentru persoanele care au credite la bănci şi un salariu maxim de 1610 lei lunar
rată redusă timp de doi ani, credit fiscal după această perioada efortul bugetar ar putea ajunge la 4 mld lei doar pentru 2014
Botoşani: Cine sunt autorii „terorii albe” care a cuprins nordul judeţului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă