Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24518
De la 07 Ianuarie 2003
122910167

Puterea lucrului… prost făcut

  • Ioan Rotundu
  • 17 July 2015, 23:00
Victor Mihalachi, patronul cunoscutei firme de construcţii Victor Construct SRL şi-a ales ca deviză şi totodată brand al activităţii firmei sloganul „Puterea lucrului bine făcut”. Incontestabil, deviza se potriveşte ca o mănuşă pentru activităţile de construcţii realizate şi în curs de realizare dar în privinţa activităţilor de media se potriveşte ca nuca în perete.
Poate din dorinţa de a-şi apăra imaginea de investitor sau poate din dorinţa de a acapara mai multă putere care să-i permită accesul pe piaţa investiţiilor, Victor Mihalachi se chinuie de câţiva ani încoace să investească şi în mijloace media. Numai că deocamdată s-a ales doar cu eşecuri, de marţi noapte postul Tv Somax întrerupându-şi emisia.
Cu ani în urmă i-am vândut partea de print a Jurnalului de Botoşani. I l-am vândut în condiţii de zero profit, adică fără pierderi financiare şi cu posibilitate de creştere a tirajului printr-un minim de investiţii financiare. Numai că Mihalachi, deşi l-am atenţionat că Jurnalul este citit pentru politica sa redacţională, la acea vreme o politică neutră şi cu accente puternice de dreapta dar şi cu dezvăluiri despre corupţia şi corupţii locali fără a fi vreunul protejat, n-a dorit să menţină politica redacţională consacrată deja.
A angajat reporteri mercenari, care erau cunoscuţi în breaslă că realizează articole la comandă, că scriu pe bani, deşi Mihalachi îi plătea prea generos. Schimbând politica redacţională şi dispărând din Jurnalul editorialele mele care prezentau tot mai larg interes pentru că erau axate pe eveniment şi la obiect, fără părtinire politică, botoşănenii n-au mai cumpărat ziarul. Mai mult, o decizie neinspirată de a schimba grafica arhicunoscută botoşăneanului a afectat puternic vizualizarea ziarului expus la vânzare, noua grafică neavând nici un mesaj pentru cititor.
N-a durat nici un an şi Mihalachi a închis Jurnalul care a dispărut de pe piaţa presei botoşănene ca parte printată, continuând să reziste adevăratul Jurnal de Botoşani în format online pe care l-am păstrat ca o continuare a politicii redacţionale a celui printat.
Apoi, Victor Mihalachi şi-a propus să investească într-o televiziune. A cumpărat licenţa Somax pe care i-a închiriat-o medicului Gabriel Oprişanu pentru a realiza un post de televiziune axat pe muzică populară. Oprişanu a avut în vreo două rânduri neînţelegeri cu Mihalachi, ceea ce l-a adus pe Oprişanu în situaţia de a fi precaut şi, în paralele cu licenţa Somax ,a făcut demersuri şi a obţinut de la CNA propria licenţă pentru postul Rapsodia Tv. O perioadă Oprişanu a asigurat emiterea pe ambele posturi, pentru ca Mihalachi să nu piardă licenţa Somax.
A venit şi ziua când Mihalachi a intrat în emisie din propriul studio, amenajat cu mult efort financiar dar care era dotat cu aparatură modernă. Dar din nou Mihalachi a făcut greşeala de a nu-şi selecta un colectiv redacţional format din profesionişti şi personal tehnic care să-i fie credincios. N-a stabilit de la bun început ce politică redacţională va avea la bază postul, lucru esenţial şi atribut care aparţine patronului, patronul fiind cel care investeşte financiar şi care ştie ce vrea să obţină de pe urma postului, ce avantaje personale sau de grup dacă mai este asociat şi cu alţi investitori.
Mihalachi putea alege între o politică redacţională de stânga, dar care nu i s-ar fi potrivit ca om de afaceri, sau una de dreapta, mult mai pretenţioasă dar care se adresa unui segment de telespectatori cu o educaţie ridicată, deschisă spre economia de piaţă şi intolerantă cu politicienii demagogi şi populişti precum cei ai PSD. În raport de politica redacţională ce şi-o dorea promovată îşi forma şi echipa redacţională.
Mihalachi a mai greşit că a acceptat în colectiv o serie de persoane controversate ca imagine publică şi ca lucrători în echipă. Moldoveanul Ghenadie Prisăcaru, din Drochia, Republica Moldova, se învârte de mai mulţi ani prin media botoşăneană. Mă mir că Mihalachi, la relaţiile sale, n-a aflat cam ce hram poartă acest Ghenadie, corespondent şi la nişte publicaţii din Moscova cu ştiri despre a căror rost îl cunosc doar cei de la SRI. Prin orice colectiv s-a aflat Ghenadie, în acel colectiv au apărut repede disensiuni, conflicte, scandaluri pe fond de orgolii profesionale bine alimentate de moldovean, finalul fiind destrămarea colectivului.
Nici acest Manole, guraliv şi incoerent în gândire, cu ieşiri necontrolate şi multe alte trăsături de caracter care nu-l recomandă ca realizator tv nu avea ce căuta la Somax. Dacă Mihalachi culegea un minim de informaţii de la posturile tv sucevene pe unde a lucrat Manole afla cu ce personaj avea de-a face. Un alt personaj pitoresc şi care a dezgustat o parte dintre telespectatori a fost docilul Lucian Alexa, scriitor cu cazier şi stagiu după gratii. Despre Alexa se ştie că este mercenar, adică scrie sau comentează în raport de cum este plătit, fiind şi voci care au lăsat să se înţeleagă că au fost şantajate.
Toate aceste greşeli l-au costat pe Victor Mihalachi suspendarea activităţii postului şi intrarea în insolvenţă. Surse din interior susţin că emisia va fi reluată din septembrie şi în format digital. M-aş bucura să fie aşa, pentru că este nevoie de cel puţin două posturi tv la Botoşani ca cetăţeanul de rând să aibă două surse de informare. M-aş bucura şi pentru faptul că ar fi mare păcat ca Mihalachi să piardă banii investiţi fără ca în urma lor să rămână ceva util comunităţii locale.
Postul Tv Somax este primul post tv postdecembrist din Botoşani şi ar fi o mare pierdere pentru media botoşăneană să dispară cel mai puternic şi iubit simbol de comunicare. Sper că situaţia prin care trece acum Victor Mihalachi să-i fie de învăţătură şi pe viitor să nu mai repete aceste greşeli care, iată, nu l-au iertat şi „Puterea lucrului bine făcut” l-a transformat în „Puterea lucrului… prost făcut”.

15.07.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dreptate pământeană
Reţeta săptămânii: Fajitas cu vită
Horoscop săptămânal 13-19 iulie 2015
Aspecte inedite din activitatea „Artezianului” de Tg. Ocna
Ioan Rotundu
Tupeul laşităţii
Ioan Rotundu
Dat afară pe uşă, Ţurcanu a revenit în PNL pe geam
Ioan Rotundu
Noile aventuri ale preotului fustangiu Nicodim
Ioan Rotundu
Ipocrizia minciunii
Ioan Rotundu
În căutarea Zonei de agrement Gherghel
Ioan Rotundu
Botoşani: Nevasta şoferului vrea primăreasă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog