Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23951
De la 07 Ianuarie 2003
122884018

Quod erat demonstrandum

  • 23 January 2009, 23:00
Comunitatile de romani din judetele Covasna si Harghita sunt supuse unui proces violent de asimilare de catre autoritatile publice locale controlate in totalitate de reprezentatii Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) sau, mai nou, ai Partidului Civic Maghiar (PCM). Acest proces nu este unul haotic, ci unul bine controlat, cu o baza financiara si institutionala solida care are un singur scop: epurarea etnica a romanilor din Covasna si Harghita. Bineinteles ca, daca afirmi acest lucru in mediile academice sau in anumite zone ale acestei tari esti blamat si catalogat de urgenta ca fiind nationalist.
Recent insa, mai multe autoritati publice locale din cele doua judete au fost sanctionate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Primul vizat a fost presedintele Consiliului Judetean Harghita, care a fost avertizat in legatura cu pagina de internet a autoritatii. Pentru acelasi motiv a fost sanctionat si primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, care avea o pagina de internet exclusiv in limba maghiara. Avertisment a luat si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, pentru ca a solicitat cunoasterea limbii maghiare concurentilor la postul de director al bibliotecii judetene. In toate aceste cazuri, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constat un tratament diferentiat aplicat de autoritati impotriva cetatenilor de etnie romana. Cu alte cuvinte, o institutie creata pentru a apara minoritatile, de orice fel, impotriva abuzurilor si discriminarilor majoritatii a luat decizii tocmai impotriva unei minoritati din Romania, cea maghiara, care a discriminat majoritari romani din cele doua judete.
Cum era de asteptat, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a dat publicitatii un comunicat de presa in care ma calomniaza, justificand in mod pueril lipsa unor informatii in limba romana de pe pagina de internet a institutiei pe care cu onoare o conduce. Domnul Tamasa Sandor, fost deputat in Parlamentul Romaniei, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a afirmat public in presa locala ca el considera ca nu a gresit cu nimic si ca directorul bibliotecii judetene trebuie sa cunoasca limba maghiara, avand in vedere componenta etnica a judetului. Toti cei trei lideri, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Covasna si Harghita au atacat public deciziile CNCD. Unii chiar le vor ataca in justitie. Insa am dovedit opiniei publice cat de „asuprita” este comunitatea maghiara din Romania.
(Dan Tanasa)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Contemplarea băşcăliei naţionale
Beţi în mijlocul flăcărilor
Poliţiştii de frontieră au sărbătorit Ziua Unirii prin activităţi culturale şi sportive
Comunicat de presă
Băncile au drepturi de investigare a vieţii noastre private
ele au puteri mai mari SRI sau SIE
Şi-a incendiat casa confundând uleiul comestibil cu benzina
Comentariul comentariilor XIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diferenţă între un sex reuşit şi unul nereuşit
Românul şi poleiul
...să-l secăm dintr-o sorbire
Oferă asistenţă personală...
La butoiul plin cu miere
Se lucrează intens în Centrul Vechi
Sănătatea n-a dus lipsă de reclamaţii
„Melodii aproape uitate” – folclor muzical din Botoşani Herţa
Şi deţinuţii cinstesc Marea Unire
Concerte anti criză!
Contribuţii botoşănene la înfăptuirea Unirii Principatelor Române
Drepturi de sănătate care se câştigă numai prin procese
La ASP un şef neexperimentat, la AJOFM unul scos de la naftalină
Salarii mai mari şi medicamente mai puţine prin spitale
Surpriză neplăcută pentru asiguraţii de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog