Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Decese
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3964
De la 07 Ianuarie 2003
118355496

R. Moldova începe condamnarea comunismului

  • 21 January 2010, 23:00
Regimul comunist din R. Moldova ar putea fi condamnat în acest an. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a dispus săptămâna trecută crearea unei comisii pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Deşi sarcina comisiei este de a elabora un studiu ştiinţific despre regimul comunist din R. Moldova de până la 1990, unii membri ai comisiei consideră că după acest studiu ar putea urma o condamnare oficială a regimului comunist, aşa cum s-a întâmplat şi în România. Deputaţii comunişti, la rândul lor, cred că scopul acestei comisii este de a elimina Partidul Comuniştilor de pe actuala scenă politică din R. Moldova.
O comisie anticomunistă
Potrivit decretului semnat la 14 ianuarie de Mihai Ghimpu, necesitatea creării comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist este dictată de faptul că, deşi în cele aproape două decenii de existenţă Republica Moldova a înregistrat progrese pe calea edificării statului de drept şi integrării în Uniunea Europeană, ea rămâne şi astăzi un stat ce nu cunoaşte adevărul despre regimul comunist totalitar din istoria sa. "Informarea obiectivă şi multilaterală a societăţii despre aceasta este imperios necesară pentru ca generaţiile născute în perioada postcomunistă să cunoască esenţa totalitară a regimului comunist şi să nu admită instaurarea unor regimuri similare pe viitor", se mai arată în decretul lui Ghimpu, care a cerut comisiei să elaboreze un raport şi propuneri în problema de studiu până pe 1 iunie 2010.
"O încercare de a elimina PCRM"
Solicitat de JURNAL să comenteze ultima iniţiativă a lui Ghimpu, deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat că aceasta este o încercare de a elimina Partidul Comuniştilor de pe scena politică moldovenească. "Actuala guvernare se teme că PCRM va câştiga la următoarele alegeri. Pentru aceasta lor le trebuie tot felul de comisii de condamnare", a spus parlamentarul. În opinia lui, un alt scop al comisiei este de a sustrage atenţia cetăţenilor de la problemele reale cu care se confruntă R. Moldova. "Lumea este mai mult preocupată de probleme cotidiene, ce va fi cu salariile, pensiile, bursele, de ce cresc tarifele. Dar actualii guvernanţi încearcă să impună cetăţenilor subiecte artificiale pe ordinea de zi şi se ocupă de jocuri politice", a opinat Petrenco.
Comisia cu studiul, Parlamentul - cu condamnarea
În replică, istoricul Gheorghe Cojocaru, preşedinte al comisiei create de Mihai Ghimpu, a subliniat că scopul lor nu este condamnarea unui regim sau interzicerea unor simboluri. "Comisia noastră urmează să elaboreze un studiu ştiinţific, să publice mai multe culegeri de documente despre regimul comunist, să informeze societatea despre crimele acelui regim prin intermediul conferinţelor de presă pe care le vom susţine şi al rapoartelor pe care le vom elabora", a explicat Cojocaru. Un alt membru al comisiei, istoricul Alexandru Moşanu, fost preşedinte al Parlamentului în anii 1990-1993, a confirmat pentru JURNAL că sarcina comisiei este de a elabora un studiu despre regimul comunist din R. Moldova şi a-l transmite preşedintelui republicii până la 1 iunie, dar, crede el, este foarte posibil ca după acest studiu să urmeze o condamnare oficială a comunismului în R. Moldova. Cel puţin aşa s-a întâmplat în alte state unde au fost elaborate studii similare.
Condiţii extraordinare pentru interzicerea PCRM
Ca urmare a acestui raport al comisiei, consideră Moşanu, Parlamentul ar mai putea lua decizia de a interzice simbolurile comuniste. "Ar fi un lucru foarte bun. Secera şi ciocanul nu poate fi un simbol într-un stat democratic. Cu acest simbol pe timpuri au fost terorizaţi sute de milioane de oameni", a precizat istoricul. Cât priveşte interzicerea Partidului Comuniştilor, Alexandru Moşanu susţine că, într-o democraţie, un partid poate fi interzis doar în condiţii extraordinare. "Dacă se va demonstra că Voronin a uzurpat puterea, dacă se va demonstra că împotriva românilor din stânga Prutului s-a promovat o politică de genocid, dacă se va demonstra că PCRM e un partid antidemocratic şi totalitar - atunci PCRM ar putea fi interzis", a explicat Moşanu.
R. Moldova - în rând cu vecinii?
Precizăm că în România regimul comunist a fost condamnat în 2006 ca urmare a prezentării raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. În Ucraina, chiar dacă nu a fost luată o decizie oficială cu privire la condamnarea comunismului, preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a condamnat în repetate rânduri regimul comunist în discursurile sale. Iar la 22 februarie 2008, Camera Reprezentanţilor a Parlamentului Ucrainei a adoptat o Declaraţie care condamnă Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina ca fiind un act de genocid împotriva poporului ucrainean.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Condolean'e pentru Dănuţ
La policlinici, pentru consultaţii, se vor putea face programări telefonice
dar de aşteptările la coadă tot nu scapă nimeni
O treime dintre primăriile din judeţul Botoşani cară gunoiul cu căruţa
ADR Piatra Neamţ a mişcat un deget şi pentru Botoşani
Agent şef de poliţie mort de beat prins de prefect
Crimă şi sinucidere la Dorohoi
O schimbare de lege costă 1,1 milioane de euro. I-ai donat, s-a votat
O fată de 19 ani riscă să îşi piardă vederea după ce a luat Tamiflu
Brandul Botoşanilor, între Eminescu şi crimă
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (X)
Ioan Rotundu
Basescu are de dat câteva explicaţii urgente despre Aliodor Manolea
Schimb de nevastă
Impozitul pe avere ar putea să nu fie aplicat
Rovinietele autocolante vor fi înlocuite cu rovinietele electronice
CSAT a aprobat înfiinţarea celor două mari companii energetice
ele sunt Electra şi Energetica
Sloganuri demagogice si realitatea cruda
Românca Iana Matei este Europeanul Anului 2010
pentru combaterea traficului de fiinte umane
Se angajează inspectori de poliţie pentru protecţia animalelor
Orele suplimentare nu vor mai fi plătite dublu
dar nici compensate cu ore libere nu-i cum
Încă nu se ştie ce unităţi medicale vor trece în subordinea CJ
România pare pe drumul cel bun în relaţia cu FMI, dar riscurile politice rămân
Horoscop
Robert Negoiţă şi iubita cu 19 ani mai tânără
Vom avea învăţători cu studii superioare
Ucis a doua oară de progeniturile regimului comunist cocoţate directoare
unele nu ştiu nici cine a fost Nicolae Bălcescu, darmite Dumitru Iov
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă