Regimul comunist din R. Moldova ar putea fi condamnat în acest an. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a dispus săptămâna trecută crearea unei comisii pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Deşi sarcina comisiei este de a elabora un studiu ştiinţific despre regimul comunist din R. Moldova de până la 1990, unii membri ai comisiei consideră că după acest studiu ar putea urma o condamnare oficială a regimului comunist, aşa cum s-a întâmplat şi în România. Deputaţii comunişti, la rândul lor, cred că scopul acestei comisii este de a elimina Partidul Comuniştilor de pe actuala scenă politică din R. Moldova.
O comisie anticomunistă
Potrivit decretului semnat la 14 ianuarie de Mihai Ghimpu, necesitatea creării comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist este dictată de faptul că, deşi în cele aproape două decenii de existenţă Republica Moldova a înregistrat progrese pe calea edificării statului de drept şi integrării în Uniunea Europeană, ea rămâne şi astăzi un stat ce nu cunoaşte adevărul despre regimul comunist totalitar din istoria sa. "Informarea obiectivă şi multilaterală a societăţii despre aceasta este imperios necesară pentru ca generaţiile născute în perioada postcomunistă să cunoască esenţa totalitară a regimului comunist şi să nu admită instaurarea unor regimuri similare pe viitor", se mai arată în decretul lui Ghimpu, care a cerut comisiei să elaboreze un raport şi propuneri în problema de studiu până pe 1 iunie 2010.
"O încercare de a elimina PCRM"
Solicitat de JURNAL să comenteze ultima iniţiativă a lui Ghimpu, deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat că aceasta este o încercare de a elimina Partidul Comuniştilor de pe scena politică moldovenească. "Actuala guvernare se teme că PCRM va câştiga la următoarele alegeri. Pentru aceasta lor le trebuie tot felul de comisii de condamnare", a spus parlamentarul. În opinia lui, un alt scop al comisiei este de a sustrage atenţia cetăţenilor de la problemele reale cu care se confruntă R. Moldova. "Lumea este mai mult preocupată de probleme cotidiene, ce va fi cu salariile, pensiile, bursele, de ce cresc tarifele. Dar actualii guvernanţi încearcă să impună cetăţenilor subiecte artificiale pe ordinea de zi şi se ocupă de jocuri politice", a opinat Petrenco.
Comisia cu studiul, Parlamentul - cu condamnarea
În replică, istoricul Gheorghe Cojocaru, preşedinte al comisiei create de Mihai Ghimpu, a subliniat că scopul lor nu este condamnarea unui regim sau interzicerea unor simboluri. "Comisia noastră urmează să elaboreze un studiu ştiinţific, să publice mai multe culegeri de documente despre regimul comunist, să informeze societatea despre crimele acelui regim prin intermediul conferinţelor de presă pe care le vom susţine şi al rapoartelor pe care le vom elabora", a explicat Cojocaru. Un alt membru al comisiei, istoricul Alexandru Moşanu, fost preşedinte al Parlamentului în anii 1990-1993, a confirmat pentru JURNAL că sarcina comisiei este de a elabora un studiu despre regimul comunist din R. Moldova şi a-l transmite preşedintelui republicii până la 1 iunie, dar, crede el, este foarte posibil ca după acest studiu să urmeze o condamnare oficială a comunismului în R. Moldova. Cel puţin aşa s-a întâmplat în alte state unde au fost elaborate studii similare.
Condiţii extraordinare pentru interzicerea PCRM
Ca urmare a acestui raport al comisiei, consideră Moşanu, Parlamentul ar mai putea lua decizia de a interzice simbolurile comuniste. "Ar fi un lucru foarte bun. Secera şi ciocanul nu poate fi un simbol într-un stat democratic. Cu acest simbol pe timpuri au fost terorizaţi sute de milioane de oameni", a precizat istoricul. Cât priveşte interzicerea Partidului Comuniştilor, Alexandru Moşanu susţine că, într-o democraţie, un partid poate fi interzis doar în condiţii extraordinare. "Dacă se va demonstra că Voronin a uzurpat puterea, dacă se va demonstra că împotriva românilor din stânga Prutului s-a promovat o politică de genocid, dacă se va demonstra că PCRM e un partid antidemocratic şi totalitar - atunci PCRM ar putea fi interzis", a explicat Moşanu.
R. Moldova - în rând cu vecinii?
Precizăm că în România regimul comunist a fost condamnat în 2006 ca urmare a prezentării raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. În Ucraina, chiar dacă nu a fost luată o decizie oficială cu privire la condamnarea comunismului, preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a condamnat în repetate rânduri regimul comunist în discursurile sale. Iar la 22 februarie 2008, Camera Reprezentanţilor a Parlamentului Ucrainei a adoptat o Declaraţie care condamnă Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina ca fiind un act de genocid împotriva poporului ucrainean.
Romanian Global News