Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19122
De la 07 Ianuarie 2003
112996557

RBL cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii

  • 21 May 2018, 23:00
Romanian Business Leaders (RBL) cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii, economia fiind vulnerabilă în fața unei crize.
Conform unui comunicat de presă al organizației, actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanțelor la putere.
În ciuda beneficiilor, spune RBL, autoritățile române nu și-au respectat cuvântul de a crește contribuția pentru pilonul II de pensii la 6% din 2016 și chiar acționează în sens contrar - din 2018, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%.
Nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor la pilonul II de pensii prevăzut prin legea privind fondurile de pensii administrate privat a produs deja un cumul de efecte negative:
Economia României progresează cu frâna tras㠖 92% din activele de aprox. 9 miliarde de euro ale pilonului II sunt investite în economia românească și reprezintă o sursă importantă de finanțare a creșterii companiilor antreprenoriale românești. Din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuțiilor prevăzut de lege, pilonul II de pensii are astăzi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Înseamnă 1 miliard de euro în minus investiți în economie. Investitorii puternici internaționali întârzie să intre pe piața de capital din România - cu 1 miliard de euro în plus plasați de fondurile de pensii pe piața de capital, România ar fi fost mai aproape să depășească statutul de piață de frontieră și să aibă o piață de capital emergentă, condiție esențială pentru marii investitori internaționali.
România este mai vulnerabilă în fața unei crize financiare internaționale – Actualul sistem de pensii este parte din “sistemul imunitar” pe care România l-ar putea activa într-o nouă criză financiară: în cazul în care investitorii străini ar decide să se retragă de pe piață, cum se întâmplă în perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achiziționa titlurile de stat românești vândute de aceștia. În 2008, la declanșarea crizei, fondurile de pensii private erau încă în fază de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii instituționali locali îl au în situații limită.
Numeroși investitori instituționali străini s-au grăbit, atunci, să vândă cu orice preț obligațiunile suverane ale României, așteptându-se la o prăbușire a economiei. Astăzi, după 10 ani de la declanșarea crizei, fondurile de pensii finanțează o parte semnificativă din deficitul bugetar, cumpărând titluri de stat alături de alți investitori instituționali majori locali.
În felul acesta este asigurat un echilibru necesar în raport cu finanțatorii externi. Investitorii instituționali locali dețin astăzi o cotă-parte comparabilă cu cea a finanțatorilor externi - circa 18% - din datoria publică finanțată prin obligațiuni suverane. Dacă ar fi fost respectat calendarul de majorare a contribuțiilor la pilonul II de pensii, investitorii instituționali majori locali ar fi astăzi mai bine echipați să acționeze în cazul unei crizei financiare internaționale.
7 milioane de angajații români au astăzi cu 12,9% mai puțini bani în conturile lor de pensii - nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru pilonul II de pensii a condus atât la pierderea banilor promiși de stat prin lege, cât și la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani.
Randamentul mediu obținut la nivelul întregului sistem, de la intrarea primelor contribuții lunare în conturi, în mai 2008, și până la finele anului 2015 - un remarcabil 5,37% - îl situează pe locul 1 în topul randamentelor obținute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene, potrivit studiului organizației Better Finance din 2016 “Pension Savings - The Real Return”. La un randament mediu anual de 5% al unei investiții, valoarea contului individual se dublează într-un interval de 15 ani, dacă valoarea contribuției lunare rămâne constantă.
Potrivit RBL, nerespectarea calendarului de majorare a contribuțiilor pentru pilonul II de pensii lovește grav în încrederea antreprenorilor, investitorilor și a celor 7 milioane de angajați români că statul român își respectă promisiunile. Organizația cere ca guvernanții să își respecte cuvântul și să nu vulnerabilizeze întreaga economie și capacitatea țării de a se proteja în fața dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice preț, urgențe pe termen scurt.
RBL e gata să ofere puncte de vedere, asistență, know-how și propuneri pentru soluții sănătoase pentru România.
Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat.
Agentia de stiri hotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Blondele la semafor
Horoscop zilnic 22.05.2018
Florin Cîțu (PNL): Dacă guvernul naționalizează Pilonul II de pensii, voi depune plângere penală
Adjunctul directorului SIE, Vasilică Sarcă, a fost trecut în rezervă de șeful statului
Un homosexual susține că Papa Francisc i-a spus c㠔Dumnezeu l-a făcut așa”
Cum a ajuns suspendarea contribuțiilor la Pilonul II în programul Guvernului.
Șeful Comisiei de Prognoză: E o eroare materială și am demarat o anchetă
Daniel Dăianu, președinte peste un institut care pare inexistent
- Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme
Salamandra gigantică chineză se îndreaptă spre extincție
Interes puternic pentru exportul gazelor din România în Ucraina:
11 companii concurează pentru transportul gazelor prin coridorul Trans-Balkan
Viorica Dăncilă: Exclud desființarea Pilonului II de pensii
A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie pe care noi nu o agreăm
Ce șanse are PNL să dărâme Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură?
Scenariul la care lucrează liberalii și matematica parlamentară
Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii:
Această abordare e deja la limita unei guvernări diletante foarte toxice / Somez Guvernul să-și revină
Afaceri marca Giread㠖 Bârsan
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă