Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6707
De la 07 Ianuarie 2003
122892356

RM nu are alternativă decāt integrarea europeană

  • 17 October 2013, 23:00
Interviu cu Ana Guţu, preşedinta Comisiei pentru Politică externă şi Integrare Europeană acordat www.glasul.md, preluat de Romanian Global News.
Mai multe voci susțin că țara noastră va avea succes la Vilnius. Ce se va īntīmpla cu Republica Moldova īn cazul īn care parafează Acordul, dar și īn situație inversă?
A.G. Cu siguranţă, RM va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, după aceasta va urma pregătirea pentru semnarea acordului, procedură legată de mai multe aspecte tehnice. Semnarea Acordului de Asociere se va reuşi, probabil, către mijlocul anului 2014 şi iată după aceasta va īncepe adevărata muncă a tuturor celor implicaţi īn procesul de modernizare a RM - politicieni, funcţionari, societatea civilă, simpli cetăţeni. RM nu are alternativă pentru modernizarea īn profunzime a societăţii decāt integrarea europeană. Pentru aceasta e nevoie să muncim cu toţii, fără excepţie.
Presiunile Rusiei sunt condamnabile. Īn cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ați vorbit despre comportamentul ostil al rușilor. Oficialii Europeni de asemenea cunosc situația și susțin eurointegrarea Republicii Moldova īn continuare. Cum ar putea fi negociată relația R. Moldova cu Federația Rusă, așa īncīt să fie reluate exporturile, moldovenii care muncesc īn Rusia să nu sufere și să beneficiem de resurse energetice mai departe?
A.G. Rusia a demonstrat īn repetate rānduri că nu este un partener care acţionează īn baza principiului de paritate. Şi-a tratat partenerii, mai ales fostele republici sovietice, ca pe nişte vasali. Republica Moldova nu este o gubernie rusească, RM este un stat suveran şi independent, cu atāt mai mult RM nu trebuie să consulte Rusia īn problema vectorului său de politică externă. Unica soluţie pentru producătorii din RM este să-şi reorienteze mărfurile şi produsele către piaţa UE, fapt care i-ar mobiliza pentru ameliorarea calităţii acestor produse. Rusia mereu va uza de presiuni şi de şantaj īn scopuri politice. Nu există remedii diplomatice īn acest sens pānă cānd Rusia nu va deveni un stat cu adevărat democratic. Iar cetăţenii RM care muncesc īn Rusia au două opţiuni fie să se dezică de condiţiile de sclavie modernă (căci altfel nu poţi numi munca lor pe şantierele Rusiei) şi să revină la familiile lor, fie să-şi ia cetăţenia rusă şi să se naturalizeze acolo, dacă nu văd nicidecum revenirea lor acasă. Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și vinderea activelor de la Banca de Economii a fost decisă fără Partidul Liberal Reformator. Cum explicați această necolegialitate?
A.G. PLR, ca promotor al doctrinei liberale, susţine proprietatea privată şi optează īn favoarea privatizărilor şi concesionărilor. Noi optăm pentru reguli de joc transparente şi corecte. Suntem parteneri de coaliţie pro-europeană şi aceasta īnseamnă că veghem asupra interesului naţional care este şi interesul cetăţeanului. Nu era vorba că trebuia să fim puşi la curent, nu suntem complici, ci parteneri. Era vorba că aceste acţiuni trebuiau să fie făcute īn condiţii de maximă transparenţă, să cunoască societatea unde merge banul şi interesul public.
Anterior ați cerut Curții Constituționale să verifice posibilitatea de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționānd pe baza grafiei latine" cu expresia „limba romānă". Ați solicitat anularea dății cīnd trebuia să se pronunțe magistrații. Īntre timp și Mihai Ghimpu a cerut interpretarea aceluiași articol din Constituție privind statutul limbii de stat. Care sesizare va fi prima – a Anei Guțu sau a lui Mihai Ghimpu? Cum veți proceda īn cazul īn care Mihai Ghimpu va fi primul?
A.G. Jurisprudenţa Curţii Constituţionale permite conexarea sesizărilor pe acelaşi subiect. Vreau să menţionez doar că gestul foştilor colegi este disproporţionat. Au plagiat ideea, sunt īn căutare de capital politic, şi, fiind īn opoziţie, şi-au amintit brusc de problema limbii romāne, cu toate că niciodată nu mi-au susţinut iniţiativele care vizau limba romānă, niciodată nu era timp pentru ele. Indiferent de data examinării sesizării mele, contează rezultatul. Sper să nu mă dezamăgească acest rezultat. Azi am depus la CC un supliment la sesizarea mea din 26 martie 2013 prin care solicit Īnaltei Curţi constituţionalizarea Declaraţiei de Independenţă a RM, fapt despre care am vorbit public īn mai multe emisiuni şi discursuri pe parcursul acestor luni.
Liderul liberalilor a renunțat la imnul partidului, īntrucīt versurile sunt scrise de Ion Hadīrcă. Ce părere aveți de această decizie? Este una personală sau politică?
A.G. Este o decizie la care eu personal mă aşteptam, chiar am remarcat un retard īn acest sens. Renunţarea la imnul „Libertate" e o decizie politică şi personală īn acelaşi timp, ea ne facilitează nouă sarcina: vom accepta īn calitate de imn al PLR cāntecul pe versurile lui Ion Hadārcă.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani : Derută printre medicii de familie privind pachetul de servicii medicale
Horoscop
Bancul zilei: Viaţa la romāni
Gastronomie: Murături asortate īn frunze de hrean
Īncălzire īn sistem centralizat sau centrală termică individuală?
Transport de ţigări de contrabandă interceptat de poliţiştii de frontieră
Expoziție naţională la Uvertura Mall
De ce Ucraina alege Europa
Chevron suspendă activităţile in Siliştea, comuna Pungeşti
Cum s-au bătut protestatarii cu jandarmii şi cum a fost huiduit "Tatăl Nostru"
Şefa CNA, Laura Georgescu, "se cuvine să demisioneze" pentru că "face funcţia de rās"
Jandarmeria susţine că n-a folosit forţa la Pungeşti
imaginile o contrazic
Guvernul Ponta a intrat īn conflict cu CE pe problema eficienţei energetice a clădirilor
CE a deschis procedura de infringement
De la minciună la laşitate
Ioan Rotundu
Strauss Festival Orchestra Vienna vine pentru prima data in Botosani
Īn violenţele de la Pungeşti, Ponta ţine cu jandarmii
Conţac respiră din nou aerul libertăţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog