Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11293
De la 07 Ianuarie 2003
122871360

Rădăcini în istorie

  • 14 October 2012, 23:00
Pentru Laurenţiu C. Maftei, istoria devenit, de mult timp, o pasiune, mărturia acestui lucru fiind şi cele două cărţi publicate până acum: „Împreună au făurit istoria” şi „Rădăcini adânci”.
Dacă în prima apariţie editorială se conturează cu claritate scopul autorului de a pleda pentru cunoaşterea adevărului istoric, în cea de-a doua el realizează un arbore genealogic de familie menit să ne dea imaginea perenităţii neamului românesc în spaţiul botoşănean.
„Rădăcini adânci”, carte apărută în vara acestui an la Editura „Quadrat” Botoşani, ne prezintă originea şi evoluţia unor familii dintr-un spaţiu cunoscut autorului, locurile natale, iar încrengăturile genealogice reprezintă sursa ascendenţilor familiei sale, precum şi a altor asemenea „arbori” ce s-au pomenit în viaţa de secole în şesul Prutului.
Volumul este structurat pe trei paliere, introducându-l pe cititor în problematica studiată, permiţându-i să se edifice asupra subiectului tratat: grafica ascendenţilor şi descendenţilor arborelui genealogic, cuvinte vechi şi noi în zona studiată, imagini fixând aspecte ce ţin de profilul istoric şi morala religioasă, de viaţa şi activitatea locuitorilor din zona studiată.
Corespunzător fiecărei părţi, autorul îşi conduce cititorul pe cale cunoaşterii în profunzime a filiaţiei existente în cadrul familiilor al căror arbore genealogic în realizează, oferind suficiente argumente în susţinerea aserţiunii privind adâncimea rădăcinilor străbunilor.
Materializarea metaforei îşi găseşte expresia în graficele şi schemele întocmite de autor, întinderea acestora în timp demonstrând marele volum de muncă investit în studierea documentelor de arhivă şi reconstituirea „lanţului” firesc al generaţiilor care au vieţuit în acest spaţiu. Familia Mafteienilor, Familia Plaponenilor, Familia Mihălăchenilor formează un triptic întins, în spaţiu şi în timp, fiecare fiind prezentată cu multiplele ei ramificaţii în „plan vertical” şi în „plan orizontal”, fiecare demonstrând adâncimea „rădăcinilor” în solul Patriei. Reproducând certificate de naştere, de căsătorie şi de deces, întocmite de oficiile de stare civilă, autorul autentifică afirmaţiile, înscrisurile frumos caligrafiate de notari susţinînd deducţiile emise.
Cele o mie două sute de „cuvinte din străbuni” înregistrate şi publicate în partea a doua a cărţii, „arhaisme, regionalisme, neologisme”, completează susţinerile expuse în paginile în care autorul realizează o sumă de consideraţii asupra limbii române.
Laurenţiu C. Maftei îşi intitulează partea a treia a cărţii „Fotografii şi documente de ieri şi de azi”. În paginile ce se referă la Voievozi şi Eroi, întâlnim reproduceri ale chipurilor întemeietorilor, domnitorilor, ale regilor, imagini de monumente; Sfinţii Părinţi, subsumează imagini-argument în sprijinul demonstrării apartenenţei la ortodoxie, iar Documente de ieri şi de azi, Medalii, Imobile de ieri şi de azi, Album de Familie completează documentar volumul „Rădăcini adânci”.
Sentimentalismul care, firesc, există în fiecare dintre noi cedează locul datelor exacte, seci şi reci. Satisfacţia rămâne în atingerea dezideratului de a fi dobândit arborele genealogic al neamului tău, ca o nepreţuită bijuterie de familie, să ştii că a evoluat, a trecut prin epoci, că rădăcinile se regăsesc în propria-ţi fiinţă şi, de ce nu?, în urmaşi – spune istoricul Ionel Bejenaru în paginile care prefaţează cartea.
Relevând importanţa întreprinderii unui asemenea demers publicistic, putem conchide că efortul depus de Laurenţiu C. Maftei merită pe deplin a fi lăudat, iar gestul său – de a fi urmat şi în alte zone ale judeţului, de către alţi împătimiţi ai istoriei locale. O dată în plus, acest lucru a reieşit şi din cuvântul celor care au participat la lansarea volumului, ce a avut loc în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie.
Prof. Dumitru Ivan,
directorul Editurii „Quadrat”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoacop
Bancul zilei: Pofta nevestei
FMI a adoptat agenda de politică globală
şi atrage atenţia asupra încetinirii creşterii economice
Caritasul moaştelor
Ioan Rotundu
Dinamica economiei - Omul de afaceri Constantin Pâslaru
Lumea lu' Rotundu - Rezervaţia naturală Tisa
Premierul plagiator vrea din nou să reprezinte România la Bruxelles
Depunem moţiune simplă pe buget, Ponta e cel mai incompetent premier
Pelerinaj la moaştele Sf. Parascheva la Iaşi: Sf. Liturghie, oficiată de Patriarhul Daniel
la slujbă au luat parte Victor Ponta şi alţi lideri politici
După ce a declarat că bugetul m-are resurse, Victor Ponta revine cu precizări
avem bani de pensii, salarii, indemnizaţii şi alte cheltuieli, realocaţi din alte părţi
Ponta nu ratează nicio ocazie să fie penibil
Rugăminţile lui Ponta la racla Sf. Parascheva
Ioan Rotundu
Mihai Baltă şi Tamara Ciofu, aşii din mâneca PSD Botoşani
Licitaţia pentru deszăpezire, amânată
Botoşani: Cacealma trasă democraţiei de către organizaţia municipală PSD
Hălăsanu şi-a asumat rolul de candidat-parodie
Doar un singur botoşănean a fost tratat în clinicele din străinătate
Aproape 300 de botoşăneni suferă de boli rare
CAS Botoşani a chemat în judecată peste 500 de datornici
Lista de aşteptare la analizele medicale va fi mai scurtă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog