Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10861
De la 07 Ianuarie 2003
122870928

Radu Mazare: M-am saturat sa duc viata asta, cu geanta la usa in fiecare dimineata

  • Renunt la Primarie
  • 18 March 2015, 23:00
Primarul Radu Mazare a spus, miercuri, ca s-a saturat sa fie haituit si sa astepte in fiecare dimineata cu geanta la usa, in eventualitatea ca ar putea fi retinut, precizand ca este hotarat sa renunte la conducerea Primariei Constanta cat mai curand, pentru ca nu isi mai poate desfasura activitatea.
Primarul municipiului Constanta a venit la arestul Politiei Capitalei pentru a-si lua actele si geanta pe care o avea luni, cand a fost retinut, pentru 24 de ore, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, relateaza Mediafax.
Anchetatorii au cerut arestarea preventiva a lui Radu Mazare, insa instanta suprema a decis, miercuri, ca primarul sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.
Radu Mazare a spus ca a durat mai mult de opt ore ca judecatorul sa ia o decizie, in conditiile in care acuzatia pe care i-o aduc procurorii este ca luat mita noua milioane de euro.
"Decizia a fost data la 2 noaptea si a durat mai mult de 8-9 ore sa ia o decizie. E o cauza destul de complexa, complicata, cu achizitii, cu hotarari de consiliu, cu legi, cu controale. Sigur ca e de apreciat cand te baga cineva la beci, acuzandu-te ca ai luat noua milioane de euro si prejudiciu alte zeci de milioane, iar tu iesi pentru lipsa de probe. E o decizie importanta si asumarea ei", a adaugat primarul municipiului Constanta.
Intrebat daca se asteapta la noi retineri sau la condamnari, Radu Mazare a spus ca s-a obisnuit: "Nu vedeti ca vin cu gentuta? Nu ma astept la condamnari, insa vreau sa spun ca de 10 ani sunt cautat si haituit, si m-am saturat".
Intrebat daca ia in calcul o iesire din politica sau plecare de la conducerea Primariei Constanta, Radu Mazare a spus ca este hotarat sa renunte cat mai curand.
"Am si eu viata mea si nu m-a castigat nimeni ca sa fiu haituit in halul asta. Pentru absolut orice lucru. Nu mai acuz procurorii, dar stiti foarte bine ca e procurorul care si anul trecut m-a retinut si, tot asa, am fost eliberat, din lipsa de probe. In conditiile in care fiecare angajat al Primariei este chemat aici si in alta parte, adica de alte directii ale DNA, de alte sectii, si este intrebat "te-a pus primarul sa faci", eu nu mai pot sa-mi fac activitatea.
Consider ca sunt o tinta, ca sunt un trofeu si vreau si eu sa traiesc. Nu m-a castigat nimeni ca sa duc viata asta, cu geanta la usa in fiecare dimineata, ma ia sau nu ma ia. Asa ca, sunt hotarat sa renunt foarte, foarte curand. Nu as da un termen, dar curand, nu imi face placere, nu mai pot sa imi desfasor activitatea si nu mai vreau, m-am saturat sa stau cu geanta la usa", a mai spus Radu Mazare.
Primarul Constantei a precizat ca a venit la arest sa isi ia hainele, buletinul si sa ii salute "pe baietii de acolo". Intrebat daca nu le lasa colegilor de celula hainele sale, Mazare a spus ca nu s-a gandit, dar ar putea face asta, insa trebuie sa vada daca ii permite regulamentul.
"Nu stiu, pentru ca e un regim foarte strict. Faptul ca ai o sticla de apa din care sa bei este un lucru extraordinar. Eu, de exemplu, am plecat la instanta ieri si nu am avut o sticla de apa la mine. Nu am luat-o si am jinduit tare mult dupa ea. Viata te tavaleste si te invata sa te bucuri de orice moment. Nu vreau sa fac comparatie si sa ma bucur de raul nimanui, dar ieri am fost judecat pentru ca am fost reclamat de un domn care a fost judecat, la randul lui, ieri", a adaugat primarul.
Radu Mazare a mai spus ca in arest sunt conditii foarte grele, dar oamenii de acolo se comporta admirabil.
"Discutam cu un baiat din celula, care mai fusese inchis in Franta si imi spunea ca nu are nicio legatura ce este aici cu ce este acolo. Nu spune nimeni ca trebuie sa beneficiezi de hotel, dar conditiile sunt inumane, sunt ca pe vremuri", a mai spus
Mazare. ***
Decizia luata miercuri de judecatorul de drepturi si libertati, de cercetare in libertate a lui Radu Mazare, poate fi contestata de procurorii DNA la instanta suprema.
In acelasi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare si pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mita, insa instanta a respins si aceasta solicitare. Sorin Strutinsky este arestat in alta cauza.
Primarul municipiului Constanta a fost retinut luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trei fapte de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si doua fapte de conflict de interese.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.
Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).
Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, era in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. In prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.
Primarul Radu Mazare este cercetat de DNA in mai multe dosare.
Astfel, Mazare este cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.
Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.
De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.
Primarul Radu Mazare spunea, in octombrie 2014, ca pentru vanzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis in judecata in 2008 de DNA Bucuresti, dar ca in prezent este urmarit penal de DNA Constanta pentru vanzarea unei jumatati din terenul respectiv, precizand ca acuzatiile sunt diferite.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Frizerul păcălit
Reţeta zilei: Pulpă de porc la cuptor cu piure
Horoscopul zilei
Eclipsa de soare din 20 martie va fi vizibila si din Romania
Lupte de strada in Frankfurt la inaugurarea noului sediu al Bancii Centrale
Europene Aproape 90 de politisti au fost raniti, iar protestatarii incendiaza masini si ridica baricade
Gafa majora comisa de Parchetul General in dosarul in care Traian Basecu e acuzat de santa.
Competenta de investigare este la DNA
Guvernul a deblocat 10 milioane de lei pentru programe anuale de sprijin al IMM-urilor
Comisia juridica a dat aviz favorabil pentru retinerea si arestarea lui Dan
Guvernul a discutat in prima lectura un proiect de lege pentru conversia in lei a creditelor in valuta
Botoşani/Suharău: Pădurarii hoţomani au fost prinşi dar nu şi pedepsiţi
Premiantul Academiei Române umilit la Poliţie
Ioan Rotundu
Traian Basescu: Gabriela Firea ba se prevaleaza ca e senator, ba ca e mamicuta
Eu ii dau categoric sansa sa fie mamica in luna a opta, daca vrea ii botez si copilul
Traian Basescu: Klaus Iohannis ar fi trebuit sa se intalneasca cu romanii din Ucraina
Avem toate semnalele ca romanii sunt chemati la arme prioritar
Incendiu provocat de o lumânare uitată aprinsă
Incendiu de vegetaţie uscată la Lunca
Florine, întoarce-te la Maura!
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis, intrebat daca Rares Bogdan intervenea la el pentru Vanghelie
Asta a fost gluma din aceasta seara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog