Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17221
De la 07 Ianuarie 2003
87582728

Radulescu, BNR: O eventuala recesiune in Europa ar putea antrena efecte mult mai severe in Romania

  • 24 November 2017, 23:00
Directorul Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR, Eugen Radulescu, a declarat joi, la Sinaia, ca provocarile economiei de acum seamana cu cele din anii 2006-2008, fara a avea amploarea de atunci, dar o eventuala recesiune in Europa ar putea antrena efecte mult mai severe in Romania. "O eventuala recesiune la nivel european ar putea antrena efecte mult mai severe in Romania", a declarat, potrivit Mediafax, Eugen Radulescu, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Alpha Bank. El a precizat ca opiniile astfel prezentate nu agajeaza in niciun fel Banca Nationala, ci sunt consideratii personale, pe care le exprima ca economist.
"In prezent, ca si in anii 2006-2008, politicile puternic pro-ciclice au determinat accelerarea mult peste potential a cresterii economice. Dar deficitul de cont curent, care ajunsese in acea perioada la niveluri cu totul exceptionale (13,8% din PIB in anul 2007, respectiv 11,8% din PIB in anul 2008), se mentine acum in limite gestionabile (2,5% din PIB in trimestrul III 2017)", a mai spus Radulescu.
Politicile pro-ciclice din perioada 2006-2008 au provocat, de asemenea, "generarea unor cheltuieli bugetare permanente pe seama unor venituri exceptionale (de exemplu, cresterea excesiva si nediferentiata a pensiilor), cresterea rapida a datoriei publice (de la 12,7% din PIB in anul 2007 la 23,2% din PIB in anul 2009) si epuizarea oricarei resurse pentru politici contra-ciclice in perioada de recesiune care a urmat", mai considera Radulescu.
Oficialul BNR a arătat şi unde suntem acum:
- cresterea economica este la valori peste potential (+7% in 3 trimestre 2017); - deficitul de cont curent se mentine in limite gestionabile, dar Romania este una din putinele tari din UE cu deficite semnificative si in crestere;
- autoritatile si-au asumat angajamentul de a mentine in continuare deficitul public sub 3% din PIB (Comisia Europeana a cerut reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din PIB);
- apropierea periculoasa de pragul suportabil, in conditiile Romaniei, a datoriei publice - 37,6% din PIB 2016, fata de un nivel maxim estimat la 40-45% din PIB, la costurile actuale.
"In plus, cresterea masiva a cheltuielilor salariale din buget reprezinta o povara insuportabila pentru anii urmatori, chiar si fara acordarea in continuare a majorarilor de salarii promise. Limitarea drastica a cheltuielilor de capital in cadrul bugetului are ca efecte, intre altele, reducerea capacitatii de atragere a fondurilor europene". Iar prognozele Comisiei Europene "indica majorarea continua a deficitului bugetar si in anii urmatori (pana la 3,9% din PIB in anul 2018)", a mai aratat Eugen Radulescu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 25.11.2017
Bancul zilei: Unchiul Gheorghe
Iohannis: Astept un buget pentru 2018 care sa poata fi pus in practica.
Banii pentru investitiile publice sa nu fie doar alocati, acestea sa fie si executate
Achizitiile publice sub 13.000 de lei vor putea fi facute fara SEAP
Banca Transilvania a semnat acordul de preluare a Bancpost.
Cele doua banci vor functiona independent pana la primirea aprobarilor BNR si ale Consiliului Concurentei
Reactia lui Iohannis dupa ce comisia lui Iordache i-a luat presedintelui puterea de a refuza numirea judecatorilor si procurorilor simpli:
"Nu va ramane asa"
Catrenul săptâmânii
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 24.11.2017
"Atacuri de necrezut" incearca sa deraieze campania anticoruptie,
denunta Kovesi la Euronews
O nouă cacealma de rang ministerial pusă la cale de Federovici
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă