Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
32
De la 07 Ianuarie 2003
122885681

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, despre dispozitia care ii scuteste de inchisoare pe detinutii-scriitori

  • Propun guvernului ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie abrogata aceasta dispozitie
  • 12 January 2016, 23:00
Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a anuntat ca va propune guvernului ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie abrogata dispozitia din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in puscarie beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. "Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa.
Articolul 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede ca pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie, unui detinut i se reduce cu 30 de zile pedeapsa
Cele mai importante declaratiile ale ministrului Justitiei, Raluca Pruna:
Am demarat o analiza care a plecat pe de o parte de la relatarile de presa din cursul anului 2015, de cand eu nu eram ministru, dar eram cetatean si am putut citi alaturi de alta lume interesata despre situatia acestui fenomen, si in clipa in care am venit la Ministerul Justitiei dupa cum stiti se discuta despre adoptarea unei regulament care sa puna in aplicare Legea 254/2013 a executarii pedepselor. Pentru ca aceasta lege este sediul materiei in care avem dispozitia legala privind elaborarea de lucrari stiintifice, inventii si brevete care conduc la un beneficiu al reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare stiintifica sau brevet sau inventie
Aceasta este o prevedere legala care exista in dreptul roman din 1969 si a fost preluata in variante succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv in 2006 si in aceasta ultima lege, 254/2013
De-a lungul timpului, aceasta prevedere nu pare sa fi suscitat probleme. Problemele au aparut din momentul in care la nivelul anului 2013 am asistat la o crestere fulminanta, exponentiala putem spune, a acestor lucrari.
Ce am facut eu, de cand am venit la Minister, a fost, primind pe masa mea regulamentul de executare a pedepselor, evident sa ma uit in primul rand la aceasta prevedere si sa dispun o analiza.
Am citit cifrele acum cateva zile, din 2007 pana prin 2010 am spus ca exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rand de cifre de la ANP [Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.red.], ceea ce arata ca nici macar eu, ca ministru al Justitiei, nu am niste cifre corecte.
Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014 si 2015 conform ultimelor cifre primite astazi am avut in 2014 - 90 de astfel de lucrari, in 2015 - 340 de astfel de lucrari.
Avem un regulament si exista o decizie a directorului general al ANP, decizia 619/2011, care prevede procedura detaliata pe care un detinut trebuie sa o urmeze in cazul unei astfel de lucrari
Ce facem pe viitor. M-am decis, tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii.
Nu am sa insist pe motivele pentru care cer abrogarea.
Beneficiul celor 30 de zile nu este un beneficiu automat. Condamnatul poate prezenta aceste lucrari stiintifice si poate solicita comisiei acordarea beneficiului deducerii celor 30 de zile pentru fiecare lucrare. Deci beneficiul nu este automat. Asa incat eu cred ca cei care au scris deja carti nu au beneficiat de liberare cred ca nu mai pot invoca aceasta prevedere, sper (...), din cauza investigatiei care are loc.
Cred ca in primul rand bunul-simt stabilea daca o lucrare este stiintifica. Exista decizii care au refuzat acest lucru, motivand ca nu este o lucrare stiintifica. Inca nu am finalizat ancheta in sensul de a vedea cate cereri au fost. Am vazut hotarari prin care s-a refuzat caracterul stiintific al unor astfel de lucrari
Nu am sa raspund aici daca il demit sau nu pe Catalin Bejan
Cineva care scrie astazi si care astazi nu a primit deja beneficiul reducerii in fata unei instante, nu va mai primi. Eu imi doresc ca cei care scriu din dragoste de carte, sa continue sa scrie. Dar nu vor mai avea beneficiul reducerii de 30 de zile.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Aripioare cu slăninuţă şi cartofi la cuptor
Bancul zilei: Bulă în dispută politică cu profesoara
Horoscopul zilei de 12.01.2016
Vladimir Putin: Rusia ii va acorda azil lui al-Assad daca va fi nevoie
Perchezitii la firme de constructii si persoane banuite ca ar fi facut evaziune de peste 10 milioane de euro
DNA a ridicat documente de la Primaria Botosani si de la sediul CJ
Euro se reintoarce la valorile de la finalul anului trecut- peste 4.53 lei
Abuzurile Enel aspru sanctionate de catre ANPC
Primaria Targu Mures, obligata de tribunal sa autorizeze Marsul Secuilor.
Reactia primarului: Ma voi opune cat imi permite legea
Irak: Un raid aerian a lovit o cladire in care Statul Islamic isi tinea banii, distrugand milioane de dolari
Numele lui Dumnezeu este Milostivirea,
cartea Papei Francisc. din 13 ianuarie în librării
Tribunalul Prahova retrimite dosarul Lukoil la procurori:
Acte materiale dublate sau chiar triplate / Decizia nu e definitiva
Geniul de la Rahova. A scris 7 carti simultan din totalul de 10,
a executat separat ore de munca astfel ca vara viitoare iese din inchisoare/ Cum este protejat Dan Voiculescu de Administratia Nationala a Penitenciarelor
Locuinţe distruse din cauza neglijenţei
Botoşani: Programul Zilelor Eminescu
Botoşani: Drama prin care trece liberalul Cătălin Flutur
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog