Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22141
De la 07 Ianuarie 2003
122882208
Raluca Turcan:

Codul etic al cadrelor didactice şi finanţarea corectă a educaţiei sunt soluţiile pentru corupţia din sistem

  • 14 January 2014, 23:00
PDL cere reluarea dezbaterii si adoptarea Codului Etic al cadrelor didactice care sa mentioneze clar obligatiile, drepturile si sanctiunile in cazul in care se incalca prevederile, a anuntat vicepresedintele PDL, Raluca Turcan. Aceasta a declarat ca exista solutii pentru eradicarea coruptiei din educatie, acestea fiind codul etic al cadrelor didactice si introducerea in noua Constitutie a unei prevederi prin care sa se aloce "minim 5% din PIB pentru educatie".
"Valul de plangeri din partea parintilor din ultima perioada arata ca in Romania cadrele didactice au ajuns administratori de ocazie pentru a compensa subfinantarea cronica a invatamantului de la bugetul de stat", avertizeaza Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, intr-un comunicat de presa.
Potrivit acesteia, "chiar daca potrivit Constitutiei dreptul la educatie este garantat, iar potrivit Legii Educatiei Nationale invatamantul este gratuit, parintii sunt nevoiti sa scoata bani grei din buzunar pentru acest drept ingradit de USL prin subfinantarea cronica a bugetului educatiei si tolerarea coruptiei".
Turcan sustine ca "alocarile bugetare pentru sistemul de educatie demonstreaza ca USL refuza sa previna si sa combata coruptia si ca se bazeaza pe contributiile directe ale parintilor pentru finantarea educatiei copiilor lor. Daca s-ar vrea cu adevarat diminuarea coruptiei din educatie, Victor Ponta ar trebui sa aloce mai multi bani sistemului".
"Asadar, acceptarea coruptiei face parte din planul de finantare indirecta a pusculitei de partid. Mai putini bani la educatie inseamna mai multi bani la alte ministere, cum ar fi cel condus de Liviu Dragnea, care primesc automat destinatii politice", sustine vicepresedintele PDL.
Potrivit Ralucai Turcan, "PDL solicita ca noua Constitutie sa prevada minim 5% din PIB pentru educatie". "Atat timp cat USL nu va rezolva cele doua probleme grave, Codul Etic si finantarea educatiei, aceasta va fi macinata de coruptie", a adaugat aceasta.
Declaratiile vicepresedintelui PDL vin dupa ce invatatoarea Dana Blandu a fost demisa de catre Consiliul de Administratie al Scolii numarul 10 din Bucuresti, care a decis desfacerea contractului de munca al acesteia. Invatatoarea Dana Blandu a fost surprinsa intr-o serie de inregistrari video in care le cerea parintilor bani pentru cadourile de sarbatori.
Vineri, 10 ianuarie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat ca desfacerea contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu "este o decizie corecta". Oficialul a anuntat ca va modifica legea astfel incat persoanele carora li s-a desfacut contractul sa nu se mai poata intoarce in sistem.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Graviditate proaspătă
Memorialul Ipoteşti: Comunicat de presă
Ce urmăreşte Băsescu prin discursul său unionist?
Mihai Eminescu va fi prezentat americanilor în 16.000 de pagini şi 38 de volume
Slobozia: Primar PSD implicat în acţiuni de şantaj şi cămătărie
Botoşani: Primareul Portariuc oferă un apartament elevilor silitori
Traian Băsescu solicită OSCE să intervină în Transnistria
Liviu Voinea explică investitorilor străini că trebuie să se supună actualei puteri
Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze pentru afirmaţiile legate de europarlamentarul Elmar Brok
Reacţia mea este nefericită
Parlamentul European a legat respectarea statului de drept de finanţare
direct vizată este Romnânia
Mugur Isarescu: Cel mai mare pericol pentru România in 2014
Horoscopul zilei
Recidiva lui Portariuc şi predica părintelui Partenie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog