Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
26968
De la 07 Ianuarie 2003
74911230
Raport Credit Suisse.

Averile românilor au avut cea mai abruptă scădere din lume, în ultimul an

  • 19 October 2012, 23:00
Averea populatiei a scazut cu 36% in Romania in perioada iulie 2011 - iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse, citat de Mediafax. Analistii bancii elvetiene au luat in calcul valoarea activelor financiare si imobiliare (in cea mai mare masura locuinte) detinute de gospodarii, din care au extras datoriile.
Activele din fondurile private de pensii sunt incluse in estimare, insa nu si contributiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se refera numai la populatia adulta.
Romania este urmata de Ungaria (-25%), cu mentiunea ca topul este selectiv, prezentand tarile care au printre cele mai abrupte scaderi si cresteri in procente. Potrivit datelor BNR, cursul leu-dolar a urcat in perioada analizata cu 19%, de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, erodand semnificativ valoarea in moneda americana a activelor detinute de romani.
Datorita unui curs de schimb stabil in raport cu dolarul SUA si unei cresteri de 11% a capitalizarii de piata la nivel national, Columbia a reusit cea mai importanta crestere a averii populatiei in perioada analizata, de 16%. Algeria, Hong Kong, Peru si Uruguay au inregistrat avansuri de peste 5%. Cele mai puternice scaderi au fost inregistrate in zona euro si Europa de Est: Grecia, Franta, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania si Cehia au consemnat declinuri intre 10% si 20%, intrecute insa de Romania si Ungaria.
In raportul Credit Suisse se remarca patru tari care au inregistrat cresteri de peste 100 miliarde de dolari in privinta averii populatiei, in perioada iulie 2011 - iunie 2012, respectiv SUA (1.300 miliarde dolari), China (560 miliarde dolari), Japonia (370 miliarde dolari) si Columbia (100 miliarde dolari). Cele mai puternice pierderi au fost inregistrate in Franta (2.200 miliarde dolari), Italia (2.100 miliarde dolari), Germania (1.900 miliarde dolari) si Spania (870 miliarde dolari). Scaderile din Europa sunt accentuate de evolutia nefavorabila a cursului de schimb fata de dolar, pentru euro si alte monede.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Decizie înlăcrimată
Rusia ar putea obţine un nou monopol pe energie
Fenomenul conflictelor de interese privind fondurile UE a atins proporţii epice
Guvernul Ponta mai face un pas spre impozitarea ţăranilor
Plata arieratelor şi investiţiile au prioritate
Pentru anumite persoane vin vremuri foarte grele
Sunt anumite sensibilităţi în una, două, trei capitale privind intrarea României în Schengen
Despre buget, sentimente, orientări şi partajări
Întâlnire a Primului ministru al României cu reprezentanţii românilor din Serbia
Balada lui Căcărău - animată
Codreanu se gurguţă la Verginel Gireadă
Oamenii cu datorii la bănci pot primi ajutor de la Forţa Civică
Partidul Forţa Civică critică Târgul Agro-Zoo
Botoşani: Bătaie pe posturi în sănătate
Controverse pe seama „Poliţiei concediilor medicale”
Au mai apărut posturi libere în şcoli
Tot mai mulţi patroni sunt reclamaţi de angajaţi
Judeţele Botoşani şi Iaşi şi-au stabilit limita teritorială pe cale amiabilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă