Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21265
De la 07 Ianuarie 2003
122881332

Raportul FreeEx: Presa din România în 2012 - mai politizată ca oricând

  • 8 May 2013, 23:00
Mass media din Romania au devenit, in 2012, mai politizate ca oricand, iar cele mai grave atacuri la adresa libertatii de exprimare au venit din zona "institutiilor represive ale statului si a unor inalti demnitari", considera ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei in cel mai nou raport anual "Libertatea Presei in Romania", dat publicitatii miercuri.
Raportul noteaza abuzuri ale patronilor media fata de ziaristi, pastrarea mediilor publice sub control politic, "cel mai mare numar de abuzuri ale fortelor de ordine" in cazul unor proteste stradale sau pe arene sportive, derapaje editoriale si "dispretul" multor redactii fata de orice reguli profesionale, riscuri pentru libertatea de exprimare ridicate de noul Cod Civil.
Cele mai importante evenimente din 2012, cu impact negativ asupra libertatii de exprimare, potrivit "Raportului FreeEx - Libertatea Presei in Romania 2012": Confirmarea existentei agentilor sub acoperire in redactii
Intensificarea practicilor de politie politica impotriva unor jurnalisti si activisti civici
Inalti demnitari au instigat la interventia serviciilor de informatii si a procuraturii impotriva vocilor critice
Reprimarea abuziva si violenta a protestelor de strada si din arenele sportive. Folosirea institutiilor media ca arme politice de catre patronii de presa a fost mai vizibila ca oricand, in contextul unui an politic marcat de alegeri locale si parlamentare si de referendumul pentru demiterea Presedintelui.
Partizanatul fatis practicat de o insemnata parte a mass media.
Un numar mare de oameni de presa au intrat in politica.
Sacrificarea temelor de interes public in favoarea unor dispute politice sterile, inclusiv pe durata campaniilor electorale.
Criza economica a fragilizat si mai mult statutul jurnalistului in raport cu patronatul.
Incalcarea drepturilor salariale si abuzurile patronatului au devenit un fenomen in piata media, pe fondul crizei economice.
Cresterea numarului practicilor corupte de presa care au fost expuse public. Abundenta a derapajelor editoriale.
O serie de jurnalisti au fost linsati public de catre colegii lor de breasla. Revenirea in forta a discursului nationalist si homofob.
Presiunile politice exercitate asupra Consiliului National al Audiovizualului de ambele tabere politice, reprezentate de USL si PDL.
Perpetuarea controlului politic asupra mediilor publice de radio si televiziune. La conducerile radioului si televiziunii publice au fost instalati un fost sef al Serviciului de Informatii Externe (TVR) si un fost colaborator al Securitatii (SRR). Oprirea productiei editoriale a televiziunii publice pentru sapte luni.
Blocarea accesului la informatii de interes public de institutiile statului si accentuarea tendintei de decuplare a zonelor de decizie de restul societatii Interpretarea data de unele instante noului Cod Civil aduce restrangeri grave libertatii de exprimare.
Cand vine vorba despre politizarea pietei de media, autorii raportului apreciaza ca ambele tabere politice aflate la putere/in opozitie pe parcursul anului trecut au manifestat comportamente similare atat in privinta mediilor publice (TVR, SRR), a institutiilor de reglementare si control precum CNA si a folosirii institutiilor private de presa ca agenti de propaganda politica. Acelasi raport prezinta statul ca "inamic al cetateanului", prin faptul ca "anul 2012" a consemnat cel mai mare numar de abuzuri ale fortelor de ordine la actiuni impotriva unor proteste stradale sau pe arene sportive".
Nu doar statul si politicul au ridicat probleme pentru libertatea de exprimare, ci si patroni ai institutiilor de presa, precum si situatia economica, se afirma in raport, ce noteaza ca redactiile au cedat in fata dificultatilor financiare, apeland in goana dupa audienta la stiri inventate, show-uri regizate, detalii "morbide, ridicole, murdare". N-au lipsit nici acuzatiile de santaj de presa, nici cazuri ce risca sa creeze "o jurisprudenta periculoasa pentru libertatea de exprimare", prin intrarea in vigoare a noului Cod Civil.
Cazuri de presiuni ale autoritatilor si institutiilor publice asupra media in 2012, potrivit raportului FreeEx:
- faptul ca presedintele Basescu a reluat ideea includerii presei ca vulenrabilitate la adresa sigurantei nationale,
r- ecomandarile incluse in raportul MCV din ianuarie 2013, contestate la acea data de organizatia ce realizeaza acest raport
- faptul ca SRI a recunoscut public ca are agenti sub acoperire infiltrati in redactii (cazul Jurnalul National)
- faptul ca presedintele interimar Crin Antonescu si USL au cerut, in vara, serviciilor de informatii si procuraturii sa identifice si sa pedepseasca "dusmanii poporului"
- acuzatiile pe care si le aduc politicieni apropiati zonei media (Sebastian Ghita, S.R. Stanescu)de asociere cu serviciile secrete
- retragerea unui jurnalist Agerpres acreditat la guvern, in urma unor intrebari transmise biroului de presa al Palatului Victoria
- "razboiul Presedintelui cu presa"
- acte de cenzura la mai multe publicatii
l- insarea mediatica a mai multor jurnalisti romani si straini, la apogeul tensiunilor determinate de referendum si de acuzatiile ca premierul Ponta a plagiat
- cazul "televiziunii de partid a poporului" OTV
- mentinerea controlului politic asupra institutiilor publice de radio si televiziune, insotita de un controversat proces de restructurare la TVR si de presiuni ale noilor sefi asupra jurnalistilor de la tvrinfo.ro, in cazul plagiatului lui Victor Ponta
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soluţie sexuală
Azerii continuă construcţia unui proiect faraonic de "100 miliarde dolari"
Victor Ponta: Băieţii deştepţi din energie nu au murit, ci s-au transformat
Tudor Chiuariu îl contrazice din nou pe Victor Ponta
Voiculescu adus cu mandat la Tribunalul Bucureşti
Un an de guvernare USL a însemnat un regres de câţiva ani pentru învăţământul românesc
Blaga a prezentat "Cartea neagră a guvernării USL"
Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decât riscurile
Botoşani: Primarul Portariuc a declanşat război total liberalilor
Ioan Rotundu
Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog