Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
12723
De la 07 Ianuarie 2003
68879365
Raportul MCV pe Justitie:

Atacurile presei si politicienilor impotriva justitiei raman o amenintare serioasa pentru lupta anticoruptie

  • 25 January 2017, 23:00
Anul 2016 a fost martorul unei cresteri importante a criticilor la adresa magistratilor si institutiilor Justitiei din Romania, vizat fiind in special DNA, atrage atentia Comisia Europeana in raportul sau MCV pe Justitie si in raportul tehnic ce il insoteste, documente publicate astazi. La capitolul referitor la lupta impotriva coruptiei, raportul MCV arata: "Atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie."
Evaluarea Comisiei Europene face de cateva ori trimiteri la atacurile impotriva justitiei si magistratilor, prin intermediul presei sau chiar de catre presa, in conditiile in care, atunci cand vine vorba de activitatea CNA, nu s-au inregistrat progrese. Raportul MCV arata:
• "Desi hotararile CSM sunt intotdeauna transmise Consiliului National al Audiovizualului, nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste luarea de masuri reparatorii eficace sau corectarea informatiei de catre canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile.
• Aceasta este o consecinta a unor probleme mai generale legate de libertatea de expresie in conformitate cu standardele Consiliului Europei si cu jurisprudenta CEDO. In timp ce subiectul mai larg al reglementarii mass-mediei si al luarii de masuri reparatorii este, in sine, in afara domeniului de aplicare a MCV, exista o legatura directa cu independenta sistemului judiciar."
Raportul tehnic noteaza ca, desi inculparea si condamnarea multor policieni proeminenti din Romania sunt un semn ca tendinta unei justitii independente este pozitiva, a existat si o reactie la aceasta tendinta: "criticile politice si media la adresa magistratilor si a institutiilor judiciare au fost frecvente, atacurile la adresa DNA continuand sa se intensifice in 2016. Riscul este ca aceste critici sa submineze increderea publicului in sistemul judiciar in ansamblul lui, mai ales cand vine ele vin din partea guvernului si parlamentului".
Rapoartele mai noteaza ca:
• "In 2016 s-a simtit o crestere a criticilor la adresa magistratilor si institutiilor judiciare, vizand in special DNA. S-a putut observa un model de actiune prin care in spatiul public erau lansate afirmatii, prin intermediul social media, TV sau chiar pe paginile oficiale ale institutiilor statului, afirmatii ce puteau fi ulterior multiplicate prin repetitie cu ajutorul altor institutii media.
• Multe afirmatii erau exprimate de inalti oficiali sau persoane publice (de ex. un fost presedinte, presedintele senatului, deputati, senatori), capatand astfel mai multa greutate, ceea ce intra in conflict cu normele de respect pentru independenta justitiei si prezinta riscuri de subminare a increderii publicului in sistemul de justitie in ansamblul sau.
• Astfel de afirmatii au pretins, intre altele, ca DNA a actionat abuziv, raspunzand unor ordine politice sau prin incalcarea legii. Un exemplu de atac personalizat a fost cel in care procurorul-sef al DNA a fost acuzat de plagiat in cazul tezei sale de doctorat, desi o acuzatie similara fusese deja respinsa de catre un comitet specializat din invatamant, in 2012. Noua acuzatie, cum ca membrii comitetului au fost influentati in decizia lor, a fost facuta de un parlamentar inculpat in cateva dosare DNA. Un nou comitet academic a respins acuzatia in decembrie".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Prognoza meteo pe 10 zile
Codruta Kovesi despre gratiere si modificarea Codurilor penale:
Niciunul dintre cele doua acte normative nu este oportun. Are loc o dezincriminare mascata a abuzului in serviciu, prejudiciile constatate nu vor mai putea fi acoperite
Vom aproba un proiect de OUG privind internationalizarea companiilor romanesti
Doar 4,67% din companiile romanesti au activitati de export
Klaus Iohannis: Raportul MCV releva ingrijorari
ca ordonantele pentru amnistie si modificarea Codului Penal ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei
Posibila situatie ciudata: Bulgaria si Romania ar putea prezida Consiliul Uniunii Europene
cu monitorizarea in justitie pe cap
Precedent periculos cu gratierea in Europa:
tanarul afgan acuzat ca a violat si ucis o adolescenta in Germania fusese eliberat dintr-o inchisoare greaca printr-o lege a gratierii data de guvernul Syriza
Avertisment dur al Comisiei Europene in raportul MCV pe Justitie:
"Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate"
Raportul MCV: Comunicatul integral al Comisiei Europene
Pledeaza pentru "continuarea ferma a luptei anticoruptie si a consolidarii statului de drept" in Romania
Horoscopul zilei de 26.01.2017
Bancul zilei: Marele vânător
Senatorul Doina Federovici şi zicala „de unde nu-i, nu cere1”
Ioan Rotundu
La sacul ministerial Viorel Ştefan, petecul Ovidiu Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă