Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39667
De la 07 Ianuarie 2003
95144891

Rapsodie de toamnă cu preţuri nesimţite şi înjurături scuipate în barbă

  • 2 October 2008, 23:00
Joi dimineaţa, ca de obicei, toată suflarea comunei Frumuşica îşi dă întâlnire cu comercianţii, cu rudele, în târgul situat în apropierea imaşului. Se cumpără, se comentează, ici-colo se mai face câte un troc, aşa, între prieteni sau cunoştinţe. Astăzi, cuvântul de ordine a zilei este NEMULŢUMIREA. Nemulţumire cauzată de creşterea nejustificată a preţurilor la produsele alimentare şi în primul rând a celor de primă necesitate.
După ce joia trecută atinseseră valori îngrijorătoare, săptămâna acesta preţurile legumelor au explodat efectiv. Aşa că mulţi dintre localnici preferă, mai degrabă, decât să cumpere, să privească marfă, să trântească în barbă o sudalmă şi să plece mai departe. Eventual la un rachiu contrafăcut (1 leu suta) şi la un mititel trântit la plezneală pe grătar (1 leu bucata).
Ca niciodată în ultimele săptămâni, adevărate grămezi de gogoşari graşi şi bucălaţi fac cu ochiul trecătorilor în patru-cinci puncte ale pieţei, atrăgându-i precum polenul albinele. La fel de repede, însă, potenţialii cumpărători se dispersează care încotro, preţul gogoşarilor (de 6 lei kilogramul), având un efect de respingere mai eficient decât apropierea dintre doi magneţi.
„Da cu ce-s umpluţi nene, de-s aşa de scumpi?”, întreabă un cetăţean mucalit. Răspunsul vânzătorului, plictisit de-atâta stat degeaba, soseşte instantaneu: „Nu-ţi convine, du-te la târg la Botoşani, c-acolo au ajuns la 10 lei kilul”. Spusele acestuia sunt întărite de un altul, care se bagă în seamă comentând: „Da, duminică la piaţa Hârlău, erau 8 lei kilogramu’, da nu prea cumpăra lumea”. Ce mai încoace şi încolo, „toate e scumpe, dar banii tot ăia e”. Adică tot ăia puţinii, bre, cum ar zice Mircea Radu.
Dacă ardei graşi (2,5 de lei kilogramul) şi capia (3 de lei kilogramul), parcă mai îţi vine să cumperi, jale cu J mare este la castraveţi (4 lei kilogramul) şi conopidă (4-5 lei kilogramul). Vinetele, ca preţ, bat binişor spre costul de acum şapte zile (2,5-3 lei kilogramul). Roşiile la fel, în schimb preţul cartofilor a sărit cu 50% (1,5 lei kilogramul), la fel şi ceapa (greu de găsit sub 2 lei pe kil).
Două legături de ţelină frunze, se vând cu incredibilul preţ de 2 lei. Morcovii şi păstârnacul, nespălaţi şi plini de pământ, cam la fel, o pungă, de aceea mov, care teoretic ţine 10 kilograme, a sărit de la 50 de bani la 60 de bani. Dar pân’ la urmă, ce mai contează preţul? Sănătate să fie şi bani când o da Domnu’… Domnu’ patron, bineînţeles, sau domnu’ primar, că tot trebuie să se dea în curând ajutorul social pentru căldură. Pepeni, ici şi acolo, dar nici ici urmă de struguri. Carne de porc, nici atât, deşi joia trecută un porc aproape întreg s-a vândut, în doar 15 minute, cu 10 lei kilogramul, spre bucuria consumatorilor de friptură, pârjoale şi borş cu perişoare.
Samsarii continuă să facă legea pieţelor, în detrimentul oamenilor simpli, care ar dori şi ei să mai scoată un ban de o măslină, acolo, da nu pot din cauza rechinilor. La Frumuşica ca şi la Botoşani, la Flămânzi ca şi la Deleni sau Hârlău, piaţa nu mai aparţine bunului simţ, aparţine mafiei produselor agroalimentare. Mai degrabă scoţi 100 de euro de la un calic, decât să obţii o reducere la marfa cumpărată de la ei, chiar dacă vrei să pleci, cu căruţa, sau cu portbagajul, după posibilităţi, încărcate la maxim. Aspectul, cunoscut de toată lumea a fost sesizat de nenumărate ori. Nu mai târziu de săptămâna trecută, într-un comentariu scris de Ioan Rotundu şi publicat în Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, se menţiona: „în cazul celor din piaţă nu-i vorba de afaceri, ci de speculaţii de preţ prin asigurarea controlului asupra vânzării unui produs. Astfel de speculanţi au fost şi vor mai fi. Cei puşi să-i controleze au cota lor parte. Le protejează afacerile, speriindu-i cu amenzi pe cei care vor să-şi vândă marfa în mod direct, neacceptând intermediarii. Piaţa centrală [din Botoşani] se află sub controlul unei grupări mafiote, iar firele duc spre funcţii înalte, ocupate de persoane ce ni se înfăţişează ca fiind onorabile”.
La fel stau lucrurile şi în celelalte pieţe, în special în cele cu tradiţie, unde samsarii şi piraţii îşi fac de cap. Rareori vezi vreun reprezentant al primăriei sau vreun poliţist prin piaţă. Iar dacă îl zăreşti, atunci cu siguranţă că are „tolba” plină. Se îndreaptă, satisfăcut, spre maşina depozit, cu o scară mai înalt decât prostimea din jur, care-i plăteşte salariul din taxe şi impozite şi nu-i înţelege Menirea Sa Dumnezeiască de Om Superior. Odată cu ferecarea portbagajelor, piaţa se închide, căruţele e risipesc în cele patru vânturi iar mirosul grătarului cu mici adie spre valea Varniţei. În urmă, rămâne o tonă de gunoaie. Spre „fericirea” beneficiarilor venitului minim garantat, care, pe la 10:00, înarmaţi cu mături şi tomberoane, îşi intră deja în pâine. O nouă zi de târg s-a terminat, dar pân’ la înserare mai sunt atâtea de făcut. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
Raport de activitate - Gelu Ciubotaru
Horoscop
Politeţea lui Bulă
Buruiană dă tolul în vileag la... A.N.I.
Este necăsătorită şi caută...
Comentariul comentariilor (CCV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi cuponarul
Egoism social, sau cei 322 + Băsescu
Ioan Rotundu
Sindicaliştii vor mărşălui pentru un trai decent
Distracţie de anvergură la Dorohoi
Scandalul profesorilor cerşetori s-a mai atenuat
Conţac nu se lasă iar Ţâbuleac nu cedează
Politicienii botoşăneni mai presus de Eminescu sau Enescu
După ce minciuna a stat cu regele la masă, am fost primiţi în UE
acum preşedintele CJ se întreabă cum de avem oraşe-sate
Drăguş este îngrijorat de cum lucrează primăriţa de la Călăraşi
Conţac este terorizat de apeluri ascunse
Au speculat incidentul în mod abject
Constructorii promit că sinistraţii se vor muta la timp în noile case
Guvernul, când aude de judeţul Botoşani, este şi chior şi mut şi surd
Temerea farmaciştilor n-are justificare
Nereguli în comerţul cu bijuterii
Mediul va închide mai multe fabrici de lactate şi abatoare
Guvernul liberal ne-a mai băgat încă odată mâna în buzunar
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă