Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19035
De la 07 Ianuarie 2003
122879102

Rasul nu ingrasa decat daca esti fraier

  • 14 April 2016, 23:00
Mai ales rāsul cu copiii. Cred, chiar, că o tură de rās bun arde calorii, șterge emoții negative și, cu riscul să ne adauge pe chip un rid ștrengar, ne pune īn ochi și īn glas o lumină imposibil de obținut altfel.
La mine īn casă se rāde. Mult. Sunt o persoană pe care rāsul o salvează din multe situații, adică și īn caz de stānjeneală, emoție, veselie sau disperare. Căci hazul de necaz te face să vezi lucrurile mai relaxat.
E o meteahnă mai veche, īncă din școală. O privire spre colega mea, Carmen, era de-ajuns să ne facă să rādem īn hohote, pe muțește, pānă alunecam sub bancă, mai ales la orele infinit de plictisitoare de latină. Nu mă puteam opri nici măcar īn clipa cānd privirea de vultur a profesoarei mă țintuia de bancă. “Rusan, Neacșu, AFARĂ!” Ieșeam și rāsul continua acolo, pe hol.
Acum am cu cine să rād așa!
Cu copiii, vrei, nu vrei trebuie să te porți ca un adult. Să fii serios cānd īi pui să se spele pe dinți. Să asculți, să sprjini, să fii matur. Īnsă mi-e tare drag de clipele cānd pot să rād cu băiatul meu de ne ținem cu māinile de burtă. Ultima astfel de aventură a avut loc la pet-shop-ul de unde aprovizionăm animalele casei. O doamnă plictisită ne pune pe tejghea ce cumpărasem, apoi Tudor spune că ar vrea să ia și nu știu ce osișor de ros pentru cāini, să le facă supriză. “Da, drăguța mea, īți dă tanti și osișor!”
Copilul o privește buimac. “Drăguța?!” “E băiat”, zic eu. “Băiat, fată, toți cāinii rod osișoarele astea”, mă lămurește doamna, care īl privește iar pe copil și īi spune: “Īți mai dă tanti ceva, frumoasa?” Pe Tudor īl bușește rīsul, eu plătesc īn grabă, ieșim și īncepem să rādem amāndoi ca apucații. “Arăt ca o fată? De la glugă?”, īntreabă printre sughițuri copilul. “Nu, se vede clar că ești băiat, iubita!” Și dă-i și rāzi. Evident, poanta a rămas īn repertoriu. E ca un trigger de umor care dezamorsează situații altfel tensionate. Știu că e semnalul nostru discret că e cazul să facem rost de niște hormoni de bucurie. Autoironia n-a omorāt pe nimeni
Posibil una dintre formele de umor cel mai greu de cultivat īntr-un copil rămāne autoironia. Dar odată ce īi descoperi valențele, o poți folosi pentru tot restul vieții. Chiar și atunci cānd faci o gafă sau cānd lucrurile nu ies așa cum ți-ai dori. Poți să nu te iei mereu īn serios, nimeni nu te ia mereu īn serios. Și dacă, cumva, se īntāmplă asta, eu zic că nu e o veste dintre cele mai bune. Să fii capabil de autoironie presupune să ai conștiința faptului că ești iubit și acceptat īn orice situație, chiar dacă se īntāmplă să mai fii prins pe picior greșit.
E OK să greșești, e OK să n-ai tot timpul dreptate, e īn regulă să rāzi de propriile tale stāngăcii, să nu īncerci musai să le maschezi sau să le ascunzi rușinat. Rāzi pānă te vindeci
Cum rāzi cu un copil care are poftă de rās n-ai prea multe șanse să rāzi īn alt context, matur fiind. Și pentru copii e o descoperire interesantă să vadă că adulții au și ei chef de glume, că se pot lăsa luați peste picior fără să se simtă lezați. Rāsul nostru, al meu și al lui Tudor, mă face să mă simt iar copil. Liberă, veselă, zbanghie și plină de chef de viață. E un fel de descătușare a tuturor energiilor veseliei, cānd rādem īn hohote nimic nu e prea grav, toate se pot rezolva, nimic nu ne apasă și nimeni nu poate să ne supere.
Nici măcar o față lung㠖 ohooo, ba dimpotrivă, ne vine să rādem și mai abitir. Poate că și Tudor o sa fie un elev ca mine și va avea zile cu ore luuuungi de chimie sau latină cānd pur și simplu va vărsa toate frustrările sufletului tānăr care stă cu coatele lipite de o bancă anostă īn rāsul ăla nebun și viu. Partea bună este că, dacă mă voi trezi chemată la școală să mi se reproșeze rāsul copilului, o să īncerc – și cred că o să reușesc – să nu răspund tot cu un rās īnfundat. Doar sunt om mare! Sau?
Ce-ar fi să rādeți īn familie, cu tot cu bunici? Iată și cum se poate īntāmpla acest lucru: Un joc pentru īntreaga familie

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Demnitatea măgarului
Reţeta zilei: Lapte deu bou
Horoscopul zilei de 14.05.2016
Botoşani: Un nou abuz de putere a comisarului şef Mihai Bunduc
Ministrul muncii si-a dat demisia
Prima reactie a lui Dacian Ciolos in scandalul de la Opera Nationala
Performanta trebuie apreciata indiferent de unde vine. Discursul xenofob nu-si are locul intr-o Romanie care se doreste deschisa spre lume
Pocedura de restituire a taxei de mediu
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV
Dezvaluirile lor, respinse de autoritati
Seful Comisiei de munca din Camera Deputatilor: Claudia-Ana Costea nu a fost lasata sa-si faca treaba
Raluca Pruna anunta ca DIICOT va functiona dupa modelul DNA:
Nu stiu daca este o veste buna pentru toata lumea
Vladimir Putin: Informatiile din Panama Papers sunt reale, dar nu acuza pe nimeni / In spatele lor se afla SUA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog