Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13706
De la 07 Ianuarie 2003
79676645

Războiul braţelor la Penitenciar

  • 26 June 2009, 23:00
Spiritul competitiv nu poate fi nicicând încătuşat, după zidurile înalte ce adăpostesc mâna de oameni căzuţi în greşeală, condamnaţi să-şi ispăşească vremelnic rătăcirea de-o clipă în sânul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Botoşani. Deşi aparent fără semnificaţie, organizarea de activităţi sportive în interiorul unităţii de detenţie are un scop bine definit. De a le induce deţinuţilor importanţa de a adopta un stil de viaţă sănătos pe de o parte, de a le da o preocupare paşnică, de recreare, pe de alta. „Văd ce înseamnă o competiţie sportivă, să respecţi anumite reguli, ce înseamnă fair play-ul şi faptul că dincolo de a lupta pentru un premiu este important să ştii să pierzi cu fruntea sus atunci când acest lucru se impune”, spune directorul adjunct al instituţiei, Cristina Livadaru.

„Ai grijă ce faci, că nu mai intri în celulă!”
Asta au simţit deopotrivă şi „cerberii” şi deţinuţii aflaţi în custodia unităţii de detenţie botoşănene, amplasată la capătul oraşului. Provocarea a constituit-o un concurs de skandemberg, în care deţinuţii şi-au revărsat întreaga lor ambiţie, putere şi orgolii. Ziua înfruntării a fost aşteptată cu multă emoţie. Miza nu era atât premiul, cât imaginea fiecăruia în faţa colegilor de detenţie. Căci e bine ştiut că în puşcărie sunt criterii bine stabilite după care se hotărăşte ierarhia printre deţinuţi.
Masări de muşchi, tras la fiare, ciocolată consumată în exces şi alte „reţete” au fost însuşite cu conştiinciozitate de combatanţi. Înarmaţi cu sticle de apă, restul de ciocolată la purtător, bandane, tricouri, maieuri, inscripţionate corespunzător, eroii s-au prezentat plini de curaj la locul faptei. Nu doar ei, ci şi galeria, la început timidă, apoi din ce în ce mai numeroasă. Nebunică, unul din veteranii închisorii era de departe cel mai vajnic suporter pentru colegii de „suferinţă”. Dacă vârsta şi constituţia defel atletică nu i-au permis să îşi măsoare puterile cu ceilalţi mai favorizaţi, debitul verbal cu greu a putut fi stăvilit. Nici măcar privirile şi dojenile paznicilor nu au reuşit să îi taie din elan.
„Poate mă faci de ruşine, Trişcă. Te-am spart, tu-ţi B... m...” , a lansat cu aplomb Nebunică, cu o uitătură adecvată să îl convingă pe respectivul că vorbeşte foarte serios. „Zaharia, nu mai înjura. E a doua oară, la a treia pleci!”, a venit la fel de repede avertismentul. Cu toate astea, veteranul nu s-a dovedit deloc impresionat, doar colegii reuşind să îl convingă să furnizeze „încurajările” măcar cu o tonalitate mai jos. „Mă, Nebunică, taci, că e şi primarul”, l-a sfătuit un coleg, indicând cu arătătorul directorul închisorii. Cu un instructaj în prealabil s-a dat startul la întrecere, sub atenta supraveghere a arbitrilor. Doi la număr. „Micuţul”, o namilă de om, cât un munte pe care gardienii au mărturisit că şi l-ar fi dorit întru ajutor pentru instaurarea disciplinei printre năvalnicii „chiriaşi” le-a explicat concurenţilor cu răbdare regulamentul sportului, ajutat de campionul naţional la skandemberg pe 2009, Adrian Pâslariu.
Primii care au dat mâna au fost cei sub 80 kilograme, încadraţi la categoria mică. Cu toate că din start, concurenţii „pană” au fost defavorizaţi, printre ei fiind înscris fostul campion naţional la skandemberg de anul trecut, Lucian Bozu, nu s-au lăsat descurajaţi. Lupta a fost dură, stimulentele verbale de asemenea. „Ai grijă ce faci, că nu mai intri în celulă!”, „Du-te şi dă tot, nu te face de ruşine”, „Rupe-l!”, erau doar câteva din încurajările galeriei. Atunci când ajungea la rând fostul campion, „victimele” erau totuşi consolate: „Du-te, dă mâna cu el şi vino înapoi!”, respectivul fiind executat în cel mult o secundă.

Coloşii faţă în faţă cu skandemberg-ul
Înfruntarea „coloşilor” a fost la fel de spectaculoasă, aceştia neavând ghinionul să aibă drept adversar vreun campion naţional. Totuşi printre combatanţi erau „braţe puternice” de pădurari, căruţaşi, oieri. „Drujbă, tu ai fost pădurar”, „Gheorghiţă tu ai lucrat cu faetonul, ai grijă. Gândeşte-te că-ţi fură caii...”, le aminteau cei de pe margine statutul fiecăruia dintre adversari. Şi atunci când victoria era de partea preferatului, remarca nu s-a lăsat aşteptată. „Masajele şi capacele îşi spun cuvântul”, divulgau „antrenorii” tratamentul administrat înaintea confruntării.
Momentul cel mai gustat a fost cum era de aşteptat lupta dintre finalişti. La categoria mică, Sorin Azulufei, zis „Soare” a fost spulberat fără drept de apel de Lucian Bozu. Privirea crâncenă administrată pe tot parcursul întrecerii nu l-a mai ajutat defel, fostul campion naţional aranjându-l într-o secundă. Astfel încât a fost fericit să se claseze pe locul doi, urmat de Robert Barica, pe trei.
La categoria grei, locul unu a revenit lui Ioan Chibac, locul II lui Maricel Ciubotariu, zis Pelicanul şi trei lui Vasile Costea. Chiar dacă erau destul de obosiţi de înfruntarea la care au avut de făcut faţă, deţinuţii nu au rezistat provocării de a-şi măsura, înainte de premiere, puterile cu Adrian Pâslariu, participant la Campionatele Europene.
Câştigătorii au primit medalii, cupe, tricouri şi şepci, însă nu asta a contat. Încă o zi de captivitate a trecut mai uşor şi au trăit o nouă experienţă. După cum bine a sintetizat şi Bogdan Chelărescu. „Dacă aveam antrenamentul pe care îl face Lucian poate aveam şi eu şanse. Şi aşa am dat gata şase, dar tot am obosit până la urmă. Nu îmi pare rău, faptul că am participat e important, chiar dacă o să mă doară bicepşii mult timp de acum încolo”. (Eliza Sofian) Peste 250 noi locuri de parcare în municipiul Botoşani În momentul de faţă în municipiul Botoşani sunt deschise opt şantiere în zone diferite, cu amenajare de străzi şi alei, precum şi amenajare locuri de parcare. Primarul Cătălin Flutur precizează că la ora actuală sunt în lucru peste 250 locuri de parcare. Se lucrează în acest sens pe zonele Bulevardul Mihai Eminescu cu strada Pacea, unde vor fi amenajate 30 locuri de parcare, George Enescu cu Vârnav – aleile şi 45 locuri de parcare, General Avrămescu – 30 locuri de parcare, Şcoala 11 – 20 locuri, zona Războieni şi Dimitrie Negreanu- 60 locuri, Teilor şi Grigore Ureche – 15 locuri, Bucovina – 60 locuri.
„Mai avem o echipă care se ocupă special de plombări pe străzile din municipiu acolo unde sunt găuri în carosabil şi una care lucrează la o parte din străzile pietruite. Sunt în prezent încă trei străzi pe care le-am asfaltat în zona străzii Teilor şi a celor adiacente. În total, anul acesta amenajate şi în curs de amenajare avem 285 locuri”, a precizat primarul Flutur, specificând că de la începutul anului au fost rezolvate o parte din parcările executate în 2008 care nu erau trasate.
„Este vorba de 1.000 de locuri de parcare ce au fost trasate în această perioadă şi scoase la licitaţie pentru populaţia sau firmele din zonă. Vom intra cât de curând în zona Bucovina la blocul de garsoniere, pe Aleea Griviţa, la intersecţia Griviţa cu Calea Naţională şi în parcul Tineretului. Sunt exact zonele care nu intră pe lucrările de investiţii unde vom lucra cu bani europeni”, a mai adăugat primarul municipiului Botoşani. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul n-are bani pentru plata şomerilor care muncesc cu convenţii
În loc de bani, ministerul Sănătăţii continuă să împartă controale
Parlamentarii PDL vor să prelungească concediul viitoarelor mămici
Tinerii social democraţi îşi vor alege curând liderul
Florin Ţurcanu face apel la moralitatea şefului CJ
Încă o gură de aer pentru cei care aşteaptă o locuinţă socială
Michael Jackson poate genera cel mai mare proces din showbizz
Batalie juridica pe o creanta de 85 milioane de euro
Centrul Şcolar Dorohoi va fi absorbit de Şcoala de Arte şi Meserii
maşina de vot a funcţionat, chiar dacă decizia nu este în avantajul elevilor
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 27 iunie
Cui o lăsăm, România?
Marcel Nicusor, erou la Udine
Trădarea Elenei
Bogat şi sărac: Dacă rămâne Voronin, dispare Republica Moldova
Consiliul Europei cere Serbiei respectarea drepturilor romanilor-vlahilor din Timoc
Drum bun d-le Bula!
Reacţie de bancher: abuzezi de funcţia de senator dacă aperi consumatorii
O nouă steluţă pe firmamentul muzicii populare:
34 de voturi = 28 000 de euro, bani publici
Liberalii nu vor majorarea chiriei, preţului apei sau taxele şi impozitele
Vremuri grele şi pentru fotbaliştii botoşăneni
Flutur deplânge soarta liberalilor botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă