Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15171
De la 07 Ianuarie 2003
112837017

Răzbunarea preotului Nicodim Nichita pe profesorul Moroşanu

  • Ioan Rotundu
  • 21 October 2016, 23:00
Din ultimele informaţii primite am înţeles că profesorul Constantin Moroşanu ar fi murit aflat singur în cameră şi, deci, fără lumânare. N-am putut primi confirmarea acestei informaţii pentru că sora sa care s-a ocupat de înmormântare, care locuieşte în Pojorâta – Suceava, este şi bolnavă de parkinson şi se deplasează cu ajutorul unui suport special, în ziua înmormântării fiind imposibil de ajuns la ea.
Dar ce pot afirma cu certitudine este faptul că în după amiaza zilei de luni 17 octombrie am avut o scurtă convorbire telefonică cu profesorul. Era deja lipsit de vlagă şi abia a putut rosti c㠄îmi este tare rău”. Discuia telefonică am postat-o pe You Tuube şi poate fi ascultată dându-se clik pe imaginea cu fotografia profesorului. El a murit a doua zi, marţi 128 octombrie, ora 13.00.
Însă partea cea mai josnică a acestui tragic eveniment îl are în centru pe preotul paroh fin Teioasa, părintele Nicodim Nichita, un vechi duşman al profesorului pentru că acesta i-a sancţionat în public orice derapaj de la morala creştină şi statutul de preot. În timp ce filmam cu cei veniţi la înmormântare reportajul despre personalitatea profesorului, săteanca Veronica Caba s-a arătat foarte revoltată şi a ţinut să facă şi ea o declaraţie.
Caba era nemulţumită de faptul că preotul a stabilit ca profesorul să fie înmormântat în cimitirul deja plin cu morminte. S-a decis ca profesorul Moroşanu să fie înmormântat chiar la intrarea în cimitir, sub o perdea de salcâmi, peste o rudă a sa îndepărtată, un anume Gheorghe Moroşanu. Dealtfel în jurul gropii se pot vedea resturile de la sicriul celui dezgropat fără acceptul vreunui neam şi fără a se oficia cuvenitele slujbe.

Spunea Veronica Caba că profesorul, pe care-l consideră un erou al satului teioasa, trebuia înmormântat în curtea bisericii noi la care a contribuit cu sume substanţiale de bani dar că preotul a refuzat.
Profesorul s-a zbătut mulţi ani şi a reuşit în final să-l convingă pe fostul primar al oraşului Darabani, Cornel Aroşoaie, să aloce teren pentru un cimitir nou., S-a alocat în zona numit㠄toloaca satului”. Profesorul Moroşanu a pregătit şi stâlpi pentru împrejmuirea terenului dar preotul, din motive meschine şi financiare, s-a opus şi se opune folosirii noului cimitir,
Caba a mai susţinut că profesorul putea fi în înmormântat măcar în noul cimitir pentru care a luptat să fie înfiinţat.
Nemulţumirile sătenilor din Teioasa la adresa preotului Nicodim Nichita ating cote alarmante şi pare că paharul răbdării s-a umplut. Reclamat la Protopopiatul Darabani, la Mitropolia iaşi, dreptate a avut în mod permanent preotul şi nu sătenii.
Pot spune că profesorul Constantin Moroşanu, care a dovedit un înalt simţ patriotic şi şi-a devotat o mare parte din viaţă pentru a crea înfrăţirea dintre românii din Bucovina Ucraineană, Republica Moldova şi România, a avut parte de o înmormântare frumoasă dar de o „cas㔠pentru eternitate nemeritată. Şi asta pentru că preotul Nicodim Nichita a ţinut să se răzbune post-mortem pe profesor.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 22.10.2016
Bancul zilei: Sinceritate de primă întâlnire
A aparut legea care schimba fundamental modul de functionare si inregistrare a PFA, Intreprindere Individuala sau familiala
PNL vrea desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale si revenirea la Academia de Stiinte Militare
Maghiarii din Romania prefera ca UDMR sa guverneze alaturi de PNL decat alaturi de PSD
Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul Finantelor, urmarita penal de DNA
in dosarul de evaziune Murfatlar. Vizoli a demisionat din minister
Gorghiu sustine ca va demisiona de la conducerea PNL
daca liberalii nu vor fi cei care vor propune viitorul premier
ONU denunta crime de razboi de anvergura istorica in Siria: Alepul a devenit un abator
ANAF a inceput controale la bancile comerciale si sunt "consecinte majore"
Primul balet Iohannis - Ciolos
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.10.2016
Patru posturi scoase la concurs la ISU Botoşani
Muzeul Judeţean Botoşani: Trăsura tatălui lui George Enescu
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: In memoriam - Constantin Morosanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă