Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
9934
De la 07 Ianuarie 2003
74922393
Rditorial

Lecţia Becali

  • Ioan Rotundu
  • 5 June 2013, 23:00
\Gheorghe Becali, dezmierdat de presă Gigi, a fost condamnat pentru a treia oară la pedeapsa cu închisoare. Nu contează cât din pedepsele primite va executa cum nici nu va conta faptul dacă proiectul de lege iniţiat de parlamentarii Voicu şi Păun pentru amnistierea pedepselor cu închisoarea de până la trei ani va fi votat şi Becali eliberat din închisoare.
Cazul Becali trebuie privit ca o lecţie de viaţă pentru toţi cei care aspiră la mărire aşa cum a aspirat el. În urmă cu vreo 20 de ani Becali era un simplu oier machidon care ducea o viaţă liniştită între stână, casă şi piaţa unde-şi vindea brânza. Apoi, cum veri ai săi intraţi în lumea fotbalului au început să se îmbogăţească şi să devină persoane influente, şi Gigi Becali a prins dorinţa de îmbogăţire şi celebritate.
Vremurile tulburi de după decembrie 1989 au fost prielnice afacerilor oneroase pentru cei care au avut simţul pipăirii lor. Iar Becali, în simplitatea sa intelectuală s-a dovedit a avea mirosul banului şi a încheiat afaceri care l-au îmbogăţit. Numai că el, ca şi cei de teapa sa, neavând lărgimea orizontului intelectual pentru a cântări faptele prin a le raporta la mersul societăţii, a dorit ca pe lângă bogăţie să fie cineva, să se bucure de respect şi celebritate. Iar când ai bani, celebritatea ţi-o cumperi dacă n-o poţi dobândi prin merite personale. Să ne amintim de acele secvenţe din anii anteriori când, ca finanţator al Stelei, Becali scotea din buzunar teancuri de bancnote şi le împărţea fălos suporterilor echipei. Când s-a certat cu ei şi nu le-a mai dat bani a fost huiduit şi echipa denigrată.
Becali s-a orientat în viaţă urmând modele umane de teapa provenienţei sale sociale. A observat că politica îţi dă putere, te pune la adăpost de răspunderea pentru infracţiunile comise, te face influent. Şi-a făcut propriul partid, dar neavând capacităţile intelectuale necesare să-l conducă, să-l orienteze, a fost speculat de profitorii care l-au înconjurat şi au simţit că-l pot jumuli de ceva parale.
După efemere clipe de glorie a venit, cum era de aşteptat, decăderea partidului, ieşirea lui din atenţia electoratului. Dar prins în mecanismul puterii politice, banii de care dispunea şi dispune i-au deschis alte uşi, Şi el în cădere liberă cu Partidul România Mare, Vadim Tudor l-a recuperat şi făcut europarlamentar. Desigur, tapându-l de mulţi bani. Iar Becali, în naivitatea sa dominată de dorinţa de glorie, şi-a cumpărat mandatul de europarlamentar crezând că va prinde şi mai multă putere şi celebritate. Numai că, ajuns la Bruxelles, a trăit o mare dezamăgire. Obişnuit cu presa şi televiziunea din România când la un semn al său şi la vederea euroilor reporterii dădeau năvală să-i asculte inepţiile, la Bruxelles s-a trezit că nu-l bagă nimeni în seamă.
Mai apăruse şi problema de comunicare, el neştiind nicio limbă de largă circulaţie şi chiar dacă ar fi ştiut-o, tot nu i-ar fi fost de folos pentru că reporterii acreditaţi la UE nu reacţionează la foşnetul bancnotelor ci la declaraţii serioase şi responsabile ale politicienilor cu imagine internaţională.
Becali şi-a dat seama că a fi europarlamentar nu-i o sfârâială demnă de el. Aşa că şi-a cumpărat un post de parlamentar, deschizând uşa la Crin Antonescu pentru a pune pe masa acestuia suma de un milion de euro. La un moment dat, în grandoarea sa şi nechibzuinţa sa se credea numărul doi în PNL, făcând declaraţii care au deranjat pe puternicii zilei. De aici avea să i se tragă începutul sfârşitului
În paralelo cu dorinţa sa de mărire în domeniul politic, Becali continua să manipuleze jocurile echipei de fotbal Steaua, să cumpere influenţă mediatică, să sfideze Justiţia şi să pozeze într-o fiinţă extrem de credincioasă. În putinţica sa cultură generală a crezut că-şi poate cumpăra cu bani şi protecţia lui Dumnezeu, făcând donaţii pe la biserici şi în special la cei din Muntele Athos.
Cu toată măreţia sa şi puterea de influenţă cumpărată, când a simţit că Justiţia ăl va pedepsi, Becali a fugit din ţară, laşitatea sa fiind evidentă ca şi micimea personalităţii sale. Să ne amintim de episodul când se afla în Arabia, aşteptând verdictul într-unul din dosarele sale.
A revenit în ţară după ce-a aflat că a fost condamnat cu suspendare iar când a simţit din nou că va fi condamnat, a încercat iarăşi să fugă. N-a reuşit, pentru că de această dată procurorii au fost vigilenţi şi i-au barat calea.
Becali a ajuns după gratii, loc unde încă se mai bucură de celebritatea avută în lumea de afară. Are trei condamnări şi vor mai urma şi altele. Încet, dar sigur, respectul celor din jur se va dilua iar el va fi tratat ca acum 20 de ani. În acest sens avem exemplul cu Năstase. Cine a fost, ce putere a avut şi cum este privit în momentul de faţă. Declinul său va continua, aşa cum va continua şi cel al lui Becali.
Becali s-a ridicat din anonimatul mulţimii construindu-şi o imagine publică cheltuind mulţi bani, bani nemunciţi, obţinuţi din afaceri murdare. El a dorit să-şi construiască o altă imagine decât cea reală, potrivită statutului său. Pentru o perioadă a reuşit să înşele viaţa şi să trăiască mirajul puterii, a celebrităţii, după care tot viaţa s-a răzbunat.
Creşterea şi descreşterea puterii lui Becali ar putea fi motiv de studiu al personalităţii umane la facultăţile de psihologie, ar putea deveni personaj de roman dacă se va găsi un scriitor precum Dostoievski dar şi studiu de caz pentru politologi. Becali a sfidat zicala noastr㠄Nu te ridica cizmare mai sus decât calapodul” şi acum plăteşte cu vârf şi îndesat. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… oarbă
Salariul mediu net din aprilie
cCele mai mari salarii au fost in bănci iar cele mai mici în turism
Alimentele si băuturile nealcoolice au deţinut, anul trecut, 41,9% din consumul gospodăriilor
pentru educaţie, cheltuielile au reprezentat 0,6%
Producătorii de energie eoliană se gândesc să acţioneze în judecată statul român
Fost premier sloven condamnat la închisoare cu executare
Ponta recunoaşte că are de învăţat de la Polonia
COMUNICAT DE PRESĂ – primnarul Ovidiu Portariuc
Uvertura Mall anunţă inaugurarea clubului de bowling
Lucrarea mult aşteptată a ieşit de sub tipar
lansarea volumului, vineri, ora v12.00, la Biblioteca judeţeană
Botoşani: Ce s-ar întâmpla la o reducere cu 70% a preţului alimentelor
gluma cu instalaţiile de biogaz
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă