Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8351
De la 07 Ianuarie 2003
122868418

Reabilitarea politicii externe şi marşului revizionismului rus

  • 3 September 2008, 23:00
Nu o singura data Rusia a frant teritoriile si spiritul de libertate ale unor popoare. Nu o data ne-am increzut in asa zisa ”ostire crestina” de la Moscova si aceasta a fost una diavoleasca. Si am crezut, si am cersit mila si sprijin, si de fiecare data am fost ”lucrati” de cneazii, tarii, secretarii generali sau presedintii acesteia. Cat de mult il regreta azi unii pe un Vasinski, pe o Ana Pauker sau pe un vreun alt comisar norodnic care ar fi in stare sa ne aduca in imbratisarea Rusiei. Poate suntem naivi, poate unii se imbata cu apa de ploaie, dar un lucru e cert- cu Moscova am fost imbranciti si siluiti spiritual si fizic. Iar Istoria nu poate fi inselata!
Basarabia contra Rusiei
O pretinsa experta basarabeana pleda ceva timp in urma ca Romania trebuie sa negocieze direct cu Rusia pentru Basarabia. Mi-am adus aminte de regretatul presedinte al Romaniei Socialiste Nicolae Ceausescu, care, la fel, a dorit la sfarsitul zilelor sale sa readuca Basarabia acasa si a sfarsit cum a sfarsit. Ne-am dumerit sa observam de la distanta cum negociaza Rusia in direct cu Georgia pentru Osetia de Sud si cu Occidentul pentru Saakasvilli.
R. Moldova negociaza cu Rusia de la inceputul existentei sale, ba prin arme(anul 1992), ba prin Kozak, ba prin embargou „a produselor vinicole” sau „ inghetand gazele”... Eu, doar, ma intreb la ce ar trebui sa renunte Romania pentru a readuce la sanul sau Basarabia? Este o intrebare pe care ”tarul” Putin si adiotantul sau, presedintele rus-Dmitrii Medvedev, probabil, inca, nu si-au pus-o...
Rusia o tine una si buna-planul Kozak chiar daca Chisinaul ofera garantii de autonomie extinsa in cadrul republicii.
Lumea multipolară şi Uniunea Europa de Est
Rusii sunt in identificarea formulei magice care ar reda lumea multipolara spre care tinde Moscova. Formula exprimata de presedintele rus Dmitrii Medvedev consta in cele cinci principii din politica externa de care se va ghida Federatia Rusa: a) Rusia recunoaste dreptul international ca prioritate in relatiile cu alte state, b) lumea trebuie sa fie multipolara, nu trebuie acceptata unipolarietatea si nu trebuie admisa domnatia. Rusia nu trebuie sa se raportezr la o singura tara din lume-SUA; c) Rusia nu vrea confruntare cu nici un stat si va dezvolta relatii de prietenie cu Europa, SUA si alte state ale lumii; d) o prioritate consta in asigurarea vietii si demnitatii cetatenilor rusi; e) Rusia ca si alte state are interese priviligiate. In primul rand, Rusia vreasa dezvolte relatii de prietenie cu vecinii. Probabil, ca in cazul Georgiei(sic).
Aceasta formula se regaseste intr-un limbaj camuflat si in noua Conceptie de securitate a Rusiei.
De ce o altă Uniune în locul celei existente în formula CSI?
Intr-un interviu al adjunctului Ministrului afacerilor externe al Rusiei A. Denisov despre situatia din spatiile CSI, ce a aparut in publicatia ”Vremea novostei” din 21 februarie 2008, acesta raspundea la intrebarea daca mai este capabila de viata CSI, ca aceasta nu trebuie ingropata si ca este una recunoscuta pe plan international. Dar ca CSI nu este o structura de integrare, ci un forum al statelor legate istoric. Strangerea suruburilor a CSI-ului este fara perspectiva si ca aceasta organizatie are ca scop schimbul opiniilor, intrevederilor si rezolvarea problemelor. Denisov subliniaza faptul ca state precum Ucraina si Azerbaidjan reneaga ca subiect de drept organizatia, dar ca, totusi, Comunitatea activeaza in directia acestora.
Forţa CSI-ului, spune ministrul rus, constă în vulnerabilităţile acestuia
”Chiar daca opinia publica nu cunoaste sistemul organelor comunitatii, totusi acestea rezolva problemele, elaboreaza pozitii comune si reguli de cooperare. Atata timp cat CSI-ul apara interesele membrilor sai, el va avea priza. Nimeni cu forta nu este tinut in CSI, si nu este bagat intr-un proces al integrarii”,-afirma Denisov.
Predictiile filosofului “eurasiatic” rus Alexandr Dughin care afirma ca in perpectiva apropiata se va modifica arhitectura mondiala, datorita razboaielor locale de intensitate medie ce se vor produce pe intreg perimetrul Pamantului se incadreaza perfect in strategia rusa de recrearea a noului concept de oranduire a lumii. Si Dughin vorbeste ca Rusia nu mai are motive sa tina Organizatia de la Sanghai, EvrAzES-ul, OTSC-ul, uniunea statala cu Belorusia intr-o realitate virtuala.
„Ne trebui sprijinul acestor state, ne trebuie o lume multipolara, ne trebuie o reala integrare a spatiului post-sovietic”, afirma Dughin.
Între scenarita şi reevaluare de politică externă
La Chisinau miscarile pro-ruse manifesta din greu aratandu-si sprijinul fata de noua politica rusa de recladire a unei ordini pretinse “multipolare” pe mapamond. Tiraspolul urla cu gura de sarpe ca vrea sa faca copy/paste la scenariul caucazian. Dar exista grupuri elitare care cer o rapida redefinire si a politicii externe a Romaniei fata de Moscova in contextul creat de conflictul din Georgia si a provocarilor din regiunea Marii Negre.
Sunt voci cu pretentie care chiar cred ca Rusia este generoasa si poate sa ne dea in dar Bucovina si Basarabia de Sud. Daca ar fi asa dupa cum isi inchipuie unii, sunt sigur ca laboratoarele geo-strategice ale Kremlnului ar fi lansat pe piata un atare scenariu. Nu vad de ce ar trebui sa fie lansate scenarii virtuale, care, inca, nu au fost concepute la Moscova.
Deocamdata, Romania este stat care apartine Uniunii Europene si in egala masura Aliantei Nord Atlantice. Presedintele Romaniei Traian Basescu a perceput Marea Neagra ca „un lac rusesc”, iar o noua directie prioritara de politica externa a Romaniei a fost declarata regiunea Marii Negre.
Dar spatiul pontic reflecta interese si, in context, este unul cu mari probleme . Existe inadvertinente intre Rusia si Turcia, exista probleme de ordin politic si militar intre Rusia si Ucraina, intre Rusia si statele din GUAM pe subiectul conflictelor latente, exista probleme de securitate energetica si proiectele legate de zona Marea Neagra si Marea Caspica. Unii pretinsi lideri de opinie au cerut in mod imperativ presedintelui Traian Basescu o reabilitare grabnica a relatiilor cu Rusia, o reevaluare a prioritatilor, prin adoptarea unei linii politice mai "pragmatice" si mai “moi” fata de Kremlin.
O apropiere de Rusia si o orientare a unor somnambuli cu ochii larg deschisi poate fi caracterizata dorinta unor forte romanesti de acomodare la noul revizionism moscovit.
Nu cred ca situatia este intr-atat de grava incat se cere o reconsiderare din temelie a fundamentelor politicii romanesti externe. I s-a reprosat lui Traian Basescu ca nu a dat o fuga pana la Kremlin, ci a facut un turneu in statele care nu sunt in relatii de servitudine totala fata de Moscova.
Probabil, unii deja si-au facut loc ca sa depuna juramantul de credinta in fata cuplului neoimperial Putin-Medvedev. Este adevarat ca presedintele Traian Basescu a facut aceasta vizita in regiunea Marii Negre, iar vizita a cuprins toate statele din GUAM, cu care s-a incercat constituirea unor proiecte alternative celor dominate de Kremlin.
Vizita a insemnat mai mult decat o prezenta romaneasca, a insemnat transmiterea unor semnale de incurajare si de sprijin a unui partener cu miza creativa in ragiunea Marii Negre. Inclusiv, propunerea comuna romano-ucraineana, de inlocuire a trupelor rusesti de mentinere a pacii din Georgia si Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE.
În loc de concluzii
Rolul Romaniei trebuie sa fie a unui actor cu miza regionala, in care dosarele ce tin de securitatea Marii Negre, sa capete mai multa actiune. Romania are capacitatea de a da vectori politicilor sale regionale, inclusiv in spinosul dosar transnistrean.
Eu, unul, nu asi indrazni sa manifest adoratie, nici macar simpatie fata de “ursul” rus, pentru ca acesta chiar ar crede ca am o dragoste nemaivazuta fata de el, astfel incat ne-am putea trezi cu acesta calcand apasat, cu un dor nespus de-a fi mangaiat, nu numai la Tiraspol, Chisinau, dar chiar si la Bucuresti.
Octavian Sergentu, Presa md
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXI)
(Ioan Rotundu)
MAE nu se luptă pentru intereselor românilor, ci pentru cele ale PETROM
mascarada procesului de la Haga
Cum îţi poţi pierde casa pentru ca nu ai plătit O ASPIRINĂ
specula bancară cu sănătatea romanilor
Profesorii de liceu vor preda de anul acesta istoria comunismului
Vizita de propagandă a 10 etnici români din Kazahstan şi Kargastan la Bucuresti
Comunicat de presă ADRNE
Pro Tv lansează producţii noi în toamna 2008
Poliţia Comunitară se bucură de tot mai multă încredere
Au fost furate microfoanele prezentatorului
Program Tele'M Botoşani joi, 4 septembrie
Horoscop
Treabă pur românească
Olguţa, privită pervers de...
Văcari în conformitate cu normele europene
(Ioan Rotundu)
Controalele gestapoviste ale Poliţiei de Frontieră, alungă turiştii
La Tudora, lucrare închinată Domnului
Festivalul folcloric “Serbările pădurii” devine tot mai internaţionalizat
Greva fermierilor a sunat a ameninţare
Hoţii au prădat apartamentul directorului Oprişanu
prada a fost bogată
A început epurarea directorilor de şcoli
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog