Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
46
De la 07 Ianuarie 2003
122885695

Reactia economistilor sefi din banci la anuntul Statisticii, privind uriasa crestere economica din trimestrul al treilea

  • SURPRINDERE unanima. Se asteapta detaliile urmatoarelor comunicate ale INS
  • 14 November 2014, 23:00
Anuntul ca Romania a inregistrat o crestere economica de 1,9% (T3/T2) si de 3,3% in ritm anualizat a fost un eveniment care a uimit economistii sefi din banci. Toti se asteptau la o crestere modesta (circa 2,7% in ritm anualizat, potrivit sondajului Reuters), dar anuntul Statisticii cum ca economia a urcat cu 3,3% i-a derutat.
Ori s-au inselat toti economistii bancilor (fiecare ruland un program propriu de modelare macro si estimare) ori economia a supra-performat fara ca acestia sa "simta". E drept ca fata de trimestrul al doilea, in T3 comertul era de asteptat sa inregistreze un avans (in toamna a inceput scoala, s-au cumparat uniforme, rechizite, studentii au venit la cursuri si ei), dar avansul pare mut prea mare. Dovada, spun analistii, este ca pietele financiare, care de regula reactioneaza rapid la asemenea vesti, de data asta nici nu au luat in seama anuntul Statisticii.
HotNews.ro a trimis economistilor sefi din banci urmatorul set de intrebari:
1. Cum "cititi" datele anuntate de Statistica? V-au surprins? V-ati asteptat la ele?
2. Cum a reactionat piata la anuntul INS?
3. Care credeti ca au fost motoarele acestei cresteri economice?
4. Va veti revizui prognozele de crestere pentru 2014 in lumina anuntului de azi al Statisticii?
5. Cat de "accurate" sunt cifrele anuntate de Statistica? Credeti ca au existat influente electorale in anuntul de vineri?
Iata raspunsurile primite:
Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG: Da, sunt surprins pentru ca pentru datele ca sunt considerabil mai mari decat ar putea justifica mersul economiei din Q3
"Prima prognoza de PIB pentru 2014 a fost de 2.1%. Singura revizuire a fost facuta in Martie 2014 cand am crescut la 2.6%. In piata a existat cel putin o schimbare majora a estimarilor inainte de publicarea PIB pe Q2. Toata piata a mers sus, daca bine imi amintesc intre 3 si 4% crestere pe 2014. A doua zi dupa publicare piata a virat brusc si a scazut estimarile mai jos chiar decat erau initial pana la nivele intre 1 si 2% crestere PIB pt 2014.
Eu am mentinut 2.6% constant, ceea ce a avut si un pret: critici sau remarci de genul "toata piata a rectificat, tu …?". Eu nu am crezut, pentru ca nu am avut argumente solide.
Cat priveste datele publicate acum, da, ma surprind pentru ca sunt considerabil mai mari decat ar putea justifica mersul economiei din Q3.
Probabil ca vom vedea un rezultat peste asteptari la agricultura, o contributie relativ stabila a industriei si, cred, o scadere a contributiei taxelor nete.
Ma astept, in cazul fericit la o stagnare a consumului guvernamental, o crestere moderata a consumului privat si un rezultat peste asteptari dat de evolutia stocurilor.
Cifrele anuntate au fost consistent peste asteptarile pietei. Cat priveste acuratetea putem discuta dupa ce INS va publica detaliile.
Cat priveste influentele electorale, sunt conjuncturale sau hai sa spunem coincidente din punct de vedere al momentului publicarii datelor. Datele semnal au fost publicate conform calendarului (de ex. pt Q1 au fost pe 15 mai iar pt Q2 pe 14 august). Pe de alta parte nuanta electorala, daca ar fi sa o invocam, ar fi mult mai probabil vizibila in rectificarile primelor doua trimestre. Asteptam detaliile.
Oricum, in cel mai probabil caz voi mentine estimarea din luna martie care indica un avans al PIB de 2.6% in 2014. Pe de alta parte realitatea va fi clara si completa peste 2 ani, timp in care rezultatele pot fi revizuite.
Radu Craciun, economist sef BCR: "Cresterea in Q3 a fost peste asteptari. Vom avea o opinie fundamentata doar dupa aparitia datelor detaliate legate de PIB"
Vlad Muscalu, economist sef ING Bank: Datele au fost cu adevarat surprinzatoare cat timp au depasit de foarte multe ori prognoza noastra, media prognozelor analistilor si chiar cele mai optimista prognoze din sondaje
1 – Datele au fost cu adevarat surprinzatoare cat timp au depasit de foarte multe ori prognoza noastra, media prognozelor analistilor si chiar cele mai optimista prognoze din sondaje. In plus, aceasta revizurire puternica depaseste tiparul istoric de ajustari si nu pare sa se potriveasca cu datele lunare de activitate economica ce erau in trecut etaloane rezonabile pentru prognozarea cifrelor de PIB.
2- Pietele leului nu au avut o reactie vizibila – spre deosebire de piatele zlotului unde o surpriza de proportii mult mai mici (piata se astepta la un avans annual al PIB de 2.7% insa acesta fost 3.3%). Aceasta lipsa de reactive poate sugera o nesiguranta in privinta directiei datelor viitoare din Romania.
3-Constructiile si serviciile pt intreprinderi au avut o revenire puternica in finalul trimestrului si sunt singurele care au inregistrat imbunatatiri.
4 – Nu am voie sa anunt aceasta in avans.
5 – Nu pot sa comentez in coditiile informatiilor curente"
Camil Apostol, economist sef Piraeus Bank: Cifrele de la Statistica sunt in opinia mea la fel de credibile ca intotdeauna.
"Este putin surprinzator anuntul de astazi, dar este greu de descifrat in absenta detaliilor pe care le vom avea la cea de-a doua citire. Deocamdata singura sursa identificata a diferentei mari dintre estimari si rezultatele preliminare publicate este schimbarea intervenita in metodologia de calcul. Dar cum spunea Paul Krugman (daca imi amintesc corect) schimband vitezometrul nu am schimbat viteza masinii.
Ca dovada, piata a ignorat anuntul, nici rata de schimb, nici curba randamentelor titlurilor de stat nici dobanzile nu s-au modificat semnificativ. Cifrele de la Statistica sunt in opinia mea la fel de credibile ca intotdeauna."
Catalina Molnar, economist sef al Unicredit Tiriac Bank: Revizuim in scadere cresterea economica pentru 2014. "Economia romaneasca a crescut cu un uimitor 1,9% trimestru la trimestru, iar evolutiile din trimestrele anterioare au fost revizuite astfel incat u mai exista situatia recesiunii tehnice. Am decis să revizuim in scadere întreaga creștere anuala la 2%.
INS justifică revizuirile prin schimbarea metodologiei (ESA2010), dar credem că aplicarea metodologiei SEC 2010 nu este factorul principal. Se pare că există o problemă a modului în care seria este ajustata sezonier"
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Străinul român
Friptura de porc la ceaun
Horoscopul zilei
Rusii rasufla usurati, dupa ce Moscova a trecut pe langa o criza monetara, dar acalmia ar putea fi de scurta durata
SUA constata o intensificare a zborurilor aviatiei militare rusesti in apropierea Americii de Nord
Gandul, reportaj cu camera ascunsa printre primarii PSD
Pai ce, aia de pe suplimentara au venit singuri? Nu vin singuriEu vreau duminica sa am 150% prezenta la vot El da si pachetele, dar dupa
Statistica a anuntat o crestere economica de 1,9% in trimestrul al treilea
Recesiunea tehnica nu se mai confirma
Nu avem recesiune,
Dar nici vremuri mai bune!
Ioan Rotundu
Acum, că v-am dresat,
Puneţi ştampila „votat”!
Ioan Rotundu
E oficial: Teodor Melescanu a anuntat ca MAE nu va deschide sectii noi de vot in strainatate
APIA Botosani: Comunicat de presă
„Greţos!” Nu daţi ţara pe mâna unui impostor
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani
Crin Antonescu: Adevaratul continuator al lui Traian Basescu e Victor Ponta.
Imensa mascarada cu USL 2, o butaforie de tip comunistoid, m-a determinat sa votez duminică
Mitinguri masive in toata tara impotriva lui Ponta
In Cluj s-au adunat circa 10.000 de oameni / 5.000 de protestatari din Bucuresti au ajuns la sediul PSD / Iesi afara, javra ordinara / Ponta, nu rezisti nici cu mii de securisti! / Ponta, ce-a patit procurorul Panait?
Monica Macovei: Ponta si PSD i-au divizat pe romani si i-au pus sa se urasca intre ei
Aseara romanii au aratat ca sunt liberi
Ioan Gyuri Pascu, scrisoare deschisa pentru Tudor Gheorghe
In numele tuturor celor nascuti pe acest pamant din familii mixte sau de alte nationalitati, cer iertare domniei tale ca nu suntem rumani atat de verzi si de vii
Lumea lu' Rotundu: Poliţistul contestat
ACL acuza PSD ca blocheaza procesul de vot din diaspora prin netrimiterea de reprezentanti in sectiile de votare
O romanca din Canada zboara cu avionul 670 de km pentru a putea vota
Teodor Melescanu: Sa se voteze la Nancy, unde nu e coada, un oras superb.
Acesta se afla la 385 km de Paris
Alexandru Lazescu despre o noua tehnologie de frauda
Sunt folosite fraudulos CNP-urile persoanelor plecate din localitatile controlate de PSD
Cum se voteaza la tara, Galbinasi, jud. Calarasi
Cu primarul si preotul nu te pui, mai bine murim in saracie decat sa avem probleme
Analiza votului la ora 16. Posibili indicatori de frauda
Imagini extraordinare la Paris: O tanara epuizata dupa 10 ore de stat in picioare, simbolul rezistentei romanilor in fata batjocurii Guvernului
Simbolul determinarii romanilor din diaspora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog