Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6813
De la 07 Ianuarie 2003
122866880
Reacţii:

Introducerea CAS la drepturile de autor intr-un an de criza
va afecta serios industria media

  • 8 January 2010, 23:00
Discutiile privind ridicarea exceptiei de la plata CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile ii determina pe reprezentantii mass-media sa vorbeasca despre un "razboi" al guvernului cu presa, despre un pericol in plus pentru o industrie si asa afectata profund de criza si despre pericolul ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie facute "fara sa se masoare de doua ori inainte" implicatiile ei.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a confirmat pentru HotNews.ro ca la nivel de guvern se discuta ridicarea exceptiei de la plata CAS, a admis ca printre sectoarele afectate serios ar fi si presa.
Cosmina Noaghea, director publishing Publimedia, desemnata la sfarsitul anului trecut presedinte al noului Patronat al Presei Romane, crede ca o astfel de decizie "ar afecta salariile jurnalistilor, ar duce la disparitia unor publicatii".
Cosmina Noaghea:
Eu sper sa nu se adopte o astfel de masura, deoarece presa este oricum afectata profund de criza. O asemenea decizie ar afecta salariile jurnalistilor, ar duce la disparitia unor publicatii. Atat timp cat presa pierde bani, orice marire a taxelor va inrautati situatia. Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor), apreciaza ca "in conditiile in care ziarele abia gifiie, prin masura cresterii impozitelor platite de companiile editoare pentru drepturile de autor, Boc propune Romaniei revenirea la cultura orala."
Catalin Tolontan:
Inconstienta guvernului de a se razboi cu presa afecteaza democratia. Boc se lupta cu ziarele asa cum se lupta ciocanitoarea Woody cu creanga de copac pe care o taie fara sa-si dea seama ca va cadea impreuna cu ea.
Anul trecut, conform unei analize publicate de "Adevarul", fiecare judet a pierdut in medie cel putin un cotidian! Vor mai disparea cel putin 40 si anul acesta. Patru ziare centrale au disparut in 10 zile!
Cum arata o societate fara ziare? Una in care nu poti afla cum se cheltuiesc cele 101,700 miliarde de lei ale bugetului de stat pe 2010. In care nu stii ce spitale sint bune sau ce scoli sint de incredere.
In conditiile in care ziarele abia gifiie, prin masura cresterii impozitelor platite de companiile editoare pentru drepturile de autor, Boc propune Romaniei revenirea la cultura orala. Nu am pretentia sa ia exemplul lui Sarkozy, care desi este un critic al media a oferit cetatenilor francezi dreptul subventionat de stat de a se abona la orice titlu doresc!
Dar ne vom bate cu toate mijloacele comerciale si legale de care dispunem ca AVAS, de pilda, sa returneze milioanele de euro pe care fosta Rodipet le are scadente la numeroase ziare. Sa-si asume macar erorile facute fata de presa daca nu poate intelege ca, fara media, democratia devine o fictiune pentru ca ramine dreptul la informare, dar se pierde informarea!
Presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania, Cezar Ion, spune ca "e foarte periculos ca autoritatile sa faca o astfel de miscare fara sa masoare de doua ori inainte" care vor fi implicatiile. El afirma ca in sistemul folosit in prezent exista si "smecherii", drepturile de autor si conventiile fiind folosite uneori ca forma de evaziune, dar arata ca o astfel de masura "va afecta o multime de practicieni de profesii liberale, nu doar jurnalisti, ci si artisti de toate felurile".
Cezar Ion:
Acest subiect s-a mai discutat o data, acum un an.
Sunt de acord ca la nivel general exista o forma de evaziune. Am intalnit situatii in care soferi sunt platiti pe drepturi de autor. Dar e foarte periculos sa faca o astfel de miscare fara sa masoare de doua ori inainte.
De o astfel de masura vor fi afectati o multime de practicieni de profesii liberale. Toti presteaza o munca de natura artistica si vor fi afectati, daca nu va fi cantarita foarte atent problema
In cazul jurnalistilor exista doua probleme: problema jurnalistilor de stiri si cea a jurnalistilor de ancheta, reportaj, editorial. In primul caz, nici azi nu sunt sau nu ar trebui sa fie platiti sub forma de drepturi de autor. Iar daca sunt, este vorba despre o fortare a reglementarilor privind drepturile de autor, pentru ca stirea in sine nu este un act de creatie. In cel de-al doilea caz, jurnalistii de ancheta, de reportaj sunt purtatori de drepturi de autor
Jurnalistii sunt afectati de tipul acesta de contract pe drepturi de autor, ii afecteaza la pensii, la credite. Pe anumite zone a functionat "smecheria" asta si, intr-un fel, statul a fost indreptatit sa puna problema. Dar este o poveste cu dus-intors: plata drepturilor de autor este justificata in unele cazuri, dar nu si in altele. Cum s-ar spune, "problema e complexa si prezinta multiple aspecte". Lucrurile trebuie cantarite cu mare precautie, ca sa nu fie afectate domenii unde sunt justificate drepturile de autor.
Daca ITM si-ar fi facut datoria, nici nu s-ar fi discutat, astazi, aceasta problema. Dan Constantin, Jurnalul National, crede ca este vorba despre o "masura politica" impotriva unui adversar pe care Traian Basescu "vrea sa-l linisteasca".
Dan Constantin:
Este evident ca o astfel de masura va provoca probleme la nivelul salariilor jurnalistilor. Este o masura politica, o lovitura a echipei lui Basescu impotriva presei, un adversar pe care vrea sa-l linisteasca. De notat ca in guvern nu exista niciun om care sa aiba legatura cu mediile de creatie.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cadă de baie pentru Boc
Ăsta vrea să ne ameţească de cap!
Oboseală… sexuală
Membrii Asociaţiei Comunelor din Botoşani s-au plâns prefectului
Cinci intersecţii din municipiu vor fi semaforizate
Cimitir nou în municipiu
O firmă din Bacău va executa lucrările la bazinul de înot didactic
Bătaie de la probleme de familie
Laptele praf gratuit ridică semne de întrebare pentru unele ţări din UE
S-au introdus standarde de cost pentru întreţinerea copiilor cu probleme
IŞJ nu este pregătită pentru reducerile de personal
Salariaţii şi-au făcut o obişnuinţă din a-şi reclama patronii
CAS începe anul în criză financiară
Haiducii epocii Băsescu
Horoscop
Ţurcanu se pune bine cu Băsescu
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 9 ianuarie
Au existat discuţii în grupul independenţilor privind crearea unui nou partid
Exista 80.000 de persoane plătite prin drepturi de autor
salariile acestora vor fi reduse
Sunt de acord cu impozitarea drepturilor de autor
Mihai Seitan, ministrul Muncii: Vrem ca angajatorii sa plateasca CAS la contractele pentru drepturi de autor si conventii civile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog