Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16799
De la 07 Ianuarie 2003
122902448
Realizări pentru cei din viitor

Federovici a astupat cele două găuri negre ale infrastructurii rutiere

  • Ioan Rotundu
  • 25 October 2022, 22:50
Infrastructura rutieră a judeţului Botoşani aflată în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani avea două mai probleme încă din perioada regimului comunist. Aş spune că este vorba de două găuri negre care în de zeci de ani au înghiţit multe milioane de lei din bugetul judeţului pentru a fi aduse, cât de cât, la stadiul de a putea fi parcurse de către autovehicule.
Mă refer la DJ 296 Botoşani – Podeni pe segmentul dintre localităţile Roma – Nicşeni, un segment în pantă cu o înclinaţie spre 30 gr., mereu dispus la alunecări.
În timpul regimului comunist, Mihai Bârliga, fost preşedinte al CAP Roma de la înfiinţarea acestuia şi până la dizolvarea de după 1990, fiind membru al MAN şi Erou al Muncii Socialiste, demnităţi comuniste foarte înalte, s-a străduit să rezolve problema acestui drum în pantă dar, în lipsa unor tehnologii adecvate, ce se cârpea vara se strica primăvara viitoare.
După 1990, deja asfaltat, acest segment de drum tot n-a fost stabilizat să nu mai alunece. Degradat la un nivel când circulaţia era aproape imposibilă, locuitorii din Roma şi Nicşeni au protestat în mai multe rânduri blocând circulaţia, dar fostul preşedinte al CJ, socialistul Costică Macaleţi., n-a reuşit să treacă dincolo de promisiuni.
Aleasă în fruntea CJ, socialista şi totodată preşedinta PSD Botoşani, Doina Federovici a promis localnicilor că va rezolva problema. Nici nu mai are rost să refac drumul birocraţiei parcurs de Doina Federovici pentru că faptele sale vorbesc. La 2 ani de la alegerea s-a în fruntea CJ Botoşani, nesătula gaură neagră dintre localităţile Roma şi Nicşeni nu mai există.
Un proiectant şi un constructor, ambii pricepuţi în astfel de lucrări, au găsit o soluţie tehnică inedită care a permis stabilizarea terenului şi aducerea drumului la nivelul la care se poate vedea din fotografie (foto 1).
S-a folosit o soluţie de desfacerea pantei în trepte betonate despre care Constantin Conţac m, constructor de drumuri, spunea cp n-a mai văzut-o prin alte părţi. În articolele anterioare am prezentat şi o fotografie din faza de lucru în trepte.
O a doua gaură neagră a fost pe DJ 293 Dorohoi – Coţuşca, în zona de la ieşirea din localitatea Dumeni spre Havârna. Şi acest segment de drum are un istoric extrem de costisitor pentru bugetul judeţului. Şi aici lucrarea s-a finalizat tot în cei 2 ani de mandat ai preşedinţiei Doinei Federovici (foto 2), proiectantul şi constructorul susţinând că lucrarea executată a dus la stabilizarea definitivă a alunecării terenului.
Să-i dăm Cezarului ce este al său. Doina Federovici are multe păcate, în plan politic vorbind, dar realizările obţinute nu pot fi trecute cu vederea doar din motive ranchiunoase, chiar dacă unii vorbesc că aceste rezultate sunt obţinute prin mijloace mai puţin ortodoxe. Invidia a existat şi va exista, pentru că este o trăsătură as conştiinţei umane, dar lucrurile trainice poartă cu ele memoria realizatorului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Mirarea tâmplarului oltean
Horoscopul săptămânii 24 – 30..10.2022
Ce vor olandezii şi ce susţine Moş Teacă
Ioan Rotundu
„Corbii” care ciugulesc din munca familiei Becheanu
Ioan Rotundu
,,Expoziţie Muzeală Scriitori Botoşăneni (perioada 1945 – 1989)”
Ioan Rotundu
Decizia ÎCCJ a pus cruce intrării României în Spaţiul Schengen
Ioan Rotundu
Comunicat de presă - Primăria Maihai Eminescu
Stelian Meţler, şpăgarul fără leac pentru o astfel de boală
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog