Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28667
De la 07 Ianuarie 2003
97505946

Reforma morală trebuie să înceapă cu dascălii

  • Ioan Rotundu
  • 24 January 2021, 15:40
Miercuri, 27 ianuarie a.c., l-am avut invitat în emisiunea Dosarul zilei de pe Tele’M Botoşani pe prof. dr. Corneliu Furtună, tema discuţiei fiind starea deplorabilă în care a ajuns învăţământul botoşănean. În finalul emisiunii l-am întrebat pe profesor dacă se va mai face, cu adevărat, o reformă a învăţământului românesc iar el mi-a răspuns că o astfel de reformă este necesară dar mai întâi se impune o reformă morală a societăţii.
Nu pot fi de acord cu profesorul pentru că o reformă morală a societăţii nu se poate realiza fără ca mai întâi să fie reformat sistemul de învăţământ în urma căruia societatea să aibă din nou repere morale în rândul dascălilor, modele de urmat în viaţă.
Cum să se realizeze reforma morală socială când societatea românească nu mai are modele de urmat în viaţă decât politicieni lipsiţi de educaţie, cu o viaţă personală destrăbălată, decât conducători lipsiţi de merite profesionale dar pricepuţi la potlogării. Însă trebuie să recunoaştem că toţi aceştia sunt produsul deciziei noastre prin a-i fi votat.
Societatea românească duce lipsă de valori umane care să determine în rândul generaţiilor tinere dorinţa de afirmare. Numai cu Simona Halep, în momentul de faţă cea mai importantă personalitate românească, nu putem reforma moral societatea. Mai ştiu câteva valori umane cunoscute în lume şi foarte puţin acasă la ei, în România.

De exemplu, filozoful şi teologul Cristian Bădiliţă, săvinean de-al nostru, ester considerat în lume o voce autoritară a filozofiei şi teologiei moderne. În România este cunoscut doar de către cei din mediul universitar de specialitate iar acasă la el, la Botoşani, deloc.
În schimb, la Botoşani, avem ca modele sociale doi politicieni ce duc o viaţă politică şi personală infecte. Ce exemplu poate da tinerilor deputatul Costel Şoptică care şi-a părăsit nevasta pentru o ţigăncuţă tânără ce-i poate fi fiică şi care face jocuri politice murdare?
Ce exemplu poate fi senatorul Lucian Trufin care, recent, s-a fotografiat cu amanta şi copilul declarând că se simte „împlinit” iar peste 600 de persoane l-au felicitat, legitimându-i astfel faptul că şi-a înşelat nevasta cu amanta?
Generaţiile tinere sunt motorul viu al reformei morale şi sociale dar numai dacă combustia va veni din rândul dascălilor. Iar ca reforma să înceapă cu dascălii se impune o selecţie a acestora pe criteriul competenţei profesionale şi a vieţii personale. În mediul rural sau urban dascălul a fost mereu un model social. Imixtiunea politicului în viaţa dascălilor a dus la degradarea vieţii acestora în plan profesional şi moral cu un puternic impact negativ asupra educaţiei elevilor.
Numai că şi în rândul dascălilor reforma trebuie să înceapă cu cei din mediul universitar şi el infectat de clasa politică imorală şi lipsită de educaţie. Nu vor putea ieşi de pe băncile facultăţii dascăli competenţi când profesorii lor şi-au obţinut gradul didactic prin plagiat şi prin falsificarea trecutului ştiinţific. Trebuie pusă stavilă universităţilor ce fabrică pe bandă rulantă absolvenţi cu diplomă de licenţă doar pentru că şi-au plătit la timp taxele.
O soluţie ar fi ca aceşti absolvenţi să dea examenul de licenţă la universităţile de profil ale statului. Dar înainte de toate s-ar impune formarea unor comisii din oameni de ştiinţă competenţi şi imaculaţi în viaţa profesională şi personală care să-i examineze pe toţi profesorii universitari şi să-i elimine pe impostori.
Începută şi dusă la bun sfârşit în mediul universitar, reforma se poate coborî la nivel liceal şi gimnazial, efectele asupra generaţiilor tinere urmând să apară peste ani. După o astfel de reformă făcută în profunzime şi fără milă sau elemente de protecţie se poate trece şi la reforma morală socială care va fi mult mai uşor de realizat pentru că nucleul de bază va exista deja.
Pentru o astfel de reformă fiind nevoie de ani, zeci de ani, în tot acest timp şi societatea se va primeni prin eliminarea pe cale naturală a celor cu vechi mentalităţi şi, odată cu ei, politicienii care acum se bazează pe votul lor. Părerea mea!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Sfatul preotului pe dos înţeles
Horoscopul săptămânii 1– 7.02.2021
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Oglinda scriitorilor botoşăneni – Dimitrie Ralet
Rânduielile primitive ale Bisericii ne omoară bebeluşii
Ioan Rotundu
Corupţia instalată în Poliţia de Frontieră pe timpul PSD înfloreşte şi sub PNL
Ioan Rotundu
Reţinerea secretarului Primăriei Frumuşica a generat bucurie în comună
Ioan Rotundu
La Flămânzi, liberalii boicotează coaliţia guvernamentală
Ioan Rotundu
Dosarul zilei: Un drept la replică ratat
Povestea tristă a preotului Holban are un sfârşit fericit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă