Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33907
De la 07 Ianuarie 2003
92434952

Reforma sanitară: De unde? Încotro?

  • 29 September 2006, 23:00
Am fost lămuriţi că reforma sanitară în România nu este necesară numai pentru că „dă bine” la UE, ci şi pentru că starea de sănătate a românilor trebuie numaidecât să fie asigurată pe deplin, în mod continuu şi la standarde europene. Dacă elementele care compun starea de bine – confortul material, familial, spiritual şi emoţional – ar fi aduse la nivel european, se consideră că aceste cerinţe odată îndeplinite, cetăţeanul român nu ar mai avea, teoretic, de ce să se mai plângă.
S-a hotărât cândva că această reformă poate fi desăvârşită numai prin munca în echipă a minim trei instituţii: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Colegiul Naţional al Medicilor, în deplină concordanţă a sarcinilor specifice la nivel central şi cu atât mai necesar la nivel local, judeţean.
Nu ştiu cine a avut nefericita idee să-i numească pe purtătorii de sarcini de mai sus „actori”, pentru că odată numiţi aşa, aşa s-au purtat, aşa au muncit, aşa au trăit, ca într-o piesă de teatru, „mimând” fiecare în felul şi pe măsura talentului său, ani buni ceea ce românul de rând aştepta să se întâmple – REFORMA.
Alimentată de legi neclare, ordonanţe pripite, norme peste norme şi instrucţiuni peste instrucţiuni, raporturile dintre „actorii” sistemului s-au schimbat, s-au erodat şi în final s-au alterat, fapt ce a dus inevitabil la o confuzie generală de natură să năucească deopotrivă asiguratul bolnav, dar şi corpul medical.
Nemulţumirea este evident generală şi se manifestă la toate categoriile luate în discuţie:
1. Asiguratul bolnav este nemulţumit, pentru că deşi este contribuabil plătitor la fondul asigurărilor de sănătate, nu înţelege de ce trebuie să plătească tot felul de taxe (de la analize medicale şi investigaţii până la intrarea în spitale). El nu înţelege de ce nu primeşte la timp medicamentele recomandate pentru bolile sale, de ce condiţiile de spitalizare sunt mediocre, de ce la sfârşit de săptămână nu beneficiază de serviciile medicului de familie, ca şi multe altele, lista neclarităţilor neoprindu-se aici.
2. Medicul, considerat personal cu înaltă calificare, este nemulţumit deoarece serviciile pe care le prestează bolnavilor sunt mult subevaluate (cel puţin în raport cu alte servicii prestate cetăţenilor). El nu înţelege de ce nu are la dispoziţie mijloace suficiente pentru diagnostic şi tratament, nu înţelege de ce nu este consultat în legătură cu deciziile care se iau şi se răsfrâng asupra sa, de ce trebuie să se asigure de „mal praxis” în condiţii dezavantajoase, de ce nu poate să trăiască demn din salarul său, etc.
3. Casa de Asigurări de Sănătate este nemulţumită (sau ar trebui să fie) pentru faptul că are numeroase atribuţii, neputând să se comporte ca o bancă care cumpără şi plăteşte servicii medicale de calitate. Ea nu înţelege de ce trebuie să aplice un sistem (hai să admitem – modern) de finanţare pe structuri considerate învechite, imobile, depăşite din punct de vedere organizatoric. Nu înţelege de ce trebuie să gândească şi să aplice măsuri care de cele mai multe ori par a fi îndreptate împotriva asiguraţilor proprii, etc.
4. Colegiul medicilor este nemulţumit în principal pentru faptul că nu este consultat în elaborarea şi aplicarea unor hotărâri sau măsuri care privesc structura şi confortul profesional al cadrelor medicale, indiferent unde acestea îşi desfăşoară activitatea. Colegiul nu reuşeşte nici pe departe să-şi îndeplinească menirea de a fi apărător al onoarei şi demnităţii profesionale de medic.
5. Autoritatea de Sănătate Publică este nemulţumită (sau ar trebui să fie) deoarece nu dispune de mijlocele necesare stabilirii unei comunicări multiple cu personalul medical, organizaţiile profesionale şi sindicale sau sarcinile de principal finanţator al sistemului. ASP nu înţelege de ce autorităţile locale nu sprijină concret, prin susţinere materială, strategia de reformă; nu înţelege neputinţa de a schimba mentalitatea personalului medico-sanitar, chemat să înfăptuiască schimbările, şi care continuă să fie principalul factor contra-reformă.
Domnilor manageri, stimaţi colegi, nu ştiu cât de necesară era reforma în urmă cu 10-15 ani, atunci când a fost începută, dar aşa cum arată sistemul sanitar în prezent, cum se desfăşoară activitatea în cadrul acestuia, şirul lung de neîmpliniri generatoare de nemulţumiri, fac reforma în sănătate OBLIGATORIE.
P.S. Interesul mare şi justificat al tuturor cetăţenilor în legătură cu ce li se întâmplă din această perspectivă, ne face să continuăm cu exprimarea propriilor opinii în legătură (pentru numărul viitor) să zicem asistenţa cu medicamente. Este benefic şi onorant pentru noi să primim opiniile contribuabililor, care nu fac decât să ne ajute în încercarea de a desluşi necunoscutul – REFORMA SANITARĂ. (Dr. Aurel Tinca)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi BAFTA
Umor morbid: descompunere muzicală
Pizza cu carne şi ciuperci
Comentariu la comentarii (CLXXIV)
Prefectul vrea să-i momească pe botoşăneni să nu mai lucreze în străinătate
Portofel cu bani găsit şi returnat
A trecut graniţa prin vadul râului Prut
Două accidente rutiere la un interval de două ore
Lupta împotriva consumului de alcool lasă reci autorităţile locale
Măsuri pentru eliminarea poluării cu nitraţi
Gripa aviară încă ne pândeşte de sus
Comisari de mediu au fost instruiţi la Focşani
Două zile s-a discutat pe tema deşeurilor
Frigul va mări numărul de cazuri la CPCRU
Parlamentarii chemaţi să sprijine combaterea pirateriei auto
Social democraţii îl sprijină pe Conţac
Egner considerat deştept de către colegii de partid
DJT pare să apuce pe drumul bun
Horoscop
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă