Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4768
De la 07 Ianuarie 2003
114834400

Regizorul Sapdaru, ghinionul şi invazia moldovenilor

  • Ioan Rotundu
  • 30 July 2021, 15:44
Nu este cazul să-l apăr eu pe jurnalistul Traian Apetrei în faţa afirmaţiilor răuvoitoare ale regizorului moldovean Ion Sapdaru, pentru că este în stare s-o facă şi singur. Dar faptul (foto) că regizorul a afirmat că vreme de 16 ani, cât na condus teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Traian Apetrei a purtat ghinion acestei instituţii mi-a amintit de aroganţa unui alt moldovean, actorul Ion Bordeianu, care, ajuns director, a transformat teatrul botoşănean într-o feudă a familiei sale.
Am mai afirmat faptul că socialiştii botoşăneni aflaţi la cârma judeţului şi a Primăriei Botoşani au dat cultura botoşăneană pe mâna bolşevicilor moldoveni şcoliţi la Moscova şi recrutaţi de KGB-ul sovietic pentru a deveni buni informatori ai puterii sovietice.
Actorul ion Bordeianu a ajuns în fruntea Teatrului „Mihai Eminescu” graţie primarului socialist Florin Egner, supranumit Pinochio datorită minciunilor pe care le rostea şi noaptea prin somn. Iar ajuns director, Bordeianu a angajat la instituţie soţia, fiul şi alţi 16 moldoveni apropiaţi lui. Aşa s-a ajuns ca din repertoriul teatrului să dispară piesele dramaturgiei româneşti prin înlocuirea lor cu piese din dramaturgia rusă.
În cei 126 ani cât a condus instituţia, jurnalistul Apetrei a subţiat numărul actorilor moldoveni şi a redat teatrul dramaturgiei româneşti. În tot acest timp, regizorul Sapdaru a încasat bani frumoşi prin a regiza mai multe spectacole. L-am filmat la o repetiţie stând în sală pe un scaun din primul rând având în faţă o măsuţă pe care trona pachetul cu ţigări şi nelipsita sticlă de votcă care, probabil, îi stimula imaginaţia şi creativitatea.
Dacă privim lucrurile aşa, atunci Sapdaru poate spune că în toţi aceşti ani actorii moldoveni în frunte cu persoana sa au avut ghinion.
Să mai remarc faptul că sub manageriatul lui Traian Apetrei a fost publicată şi lucrarea intitulat㠄Istoria Teatrului la Botoşani” ce cuprinde 3 volume şi perioada 1838 – 1944, lucrare semnată de prof. Ştefan Cervatiuc. Deosebit de preţioasă, lucrarea se constituie într-un valoros document monografic care va aminti mereu tinerilor generalii de botoşăneni cât de veche şi respectabilă este tradiţia teatrală la Botoşani.
Ce n-a reuşit jurnalistul şi i se poate reproşa este lipsa sa de fermitate în a lupta cu socialiştii botoşăneni din Primăria Botoşani pentru a pune capăt ruşinii de a ţine în reparaţii vreme de peste b10 ani cel mai de seamă locaş botoşănean de cultură . Putea să fie mai incisiv în lupta cu inerţia socialiştilor aşa cum era incisiv pe vrem,ea când făcea numai jurnalism.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 26 iulie – 1 august 021
Bancul săptămânii: Bădărănie americană
Aleea Ludovic Dauş – cartea neagră a primarilor botoşăneni
Ioan Rotundu
Cine pune capăt abuzurilor agentului de poliţie Repede ?
Ioan Rotundu
Cele 4 dovezi de abuzuri ale agentului de poliţie Repede
Ioan Rotundu
Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, fostul socialist Vladimir Golovatiuc,
este acuzat că ar fi hărțuit sexual o colegă din Ambasada
Zilele comunei Călăraşi - 25.07.2021
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă