Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8068 lei
1 USD = 4.3926 lei


Număr accesări
Astăzi:
5028
De la 07 Ianuarie 2003
74088303

Regretatul profesor Munteanu ar fi împlinit 72 de ani

  • 8 July 2009, 23:00
Imperturbabil în scurgerea sa, timpul va marca, în curând, un an de la trecerea în universul eternităţii, a unuia dintre cei mai apreciaţi oameni şi intelectuali ai comunei, regretatul profesor Petru Munteanu.
Ieri, 8 iulie 2009, distinsul dascăl şi publicist ar fi împlinit 72 de ani, o vârstă extrem de creativă din punct de vedere profesional şi mai mult ca sigur că dacă marele artizan al vieţii nu ar fi decis întreruperea existenţei sale pe acest nevrednic pământ, creativitatea remarcabilă a profesorului Munteanu ar mai fi scos la iveală şi alte lucrări nemuritoare, multe rămase, din păcate, doar în stadiu de intenţii sau notiţe de arhivă.
Şi aşa, efervescenţa preocupărilor sale extraprofesionale, a lăsat urmaşilor două lucrări de o exepţională valoare - “Flămânzi - Monografie” şi “Flămânzi - de la silişte la oraş” - şi numai destinul a făcut ca, din cauza intereselor meschine ale muritorilor de rând şi a jocurilor politice locale, aflate întotdeauna în spatele muncii de creaţie, calitatea excepţională a acestui truditor cu mintea şi pana să nu fie apreciată la adevărata sa valoare.
Este strigător la cer modul în care distinsul profesor a fost tratat şi ignorat în anul 2005, în marele moment al sărbătoririi celor 400 de ani de la prima atestare documentară a localităţii şi celor 170 de ani trecuţi de înfiinţarea şcolii primare pe care, decenii la rând, a slujit-o, în contextul în care, tocmai în vederea acestui eveniment, oferise nemuririi istorice şi literare cel de-al doilea volum monografic local, pe care mulţi specialişti botoşăneni şi ieşeni îl consideră azi de o valoare documentară excepţională.
Mai mult, bogata sa experienţă organizatorică nici măcar nu a fost luată de organizatori în calcul, deşi manifestarea similară din anul 1995, care marca 390 de ani de la documentare istorică şi 160 de ani de la înfiinţarea şcolii, fusese iniţiată şi derulată chiar de Petrică Munteanu, momentul suprapunându-se cu debutul activităţii de cercetare a documentelor existe în arhive tocmai în vederea întocmirii celor două monografii.
Dar peste toate aceste sinapse se va aşterne în curând uitarea, în timp ce numele eminentului dascăl va rămâne gravat pe veci în memoria locitorilor comunei. Rândurile care urmează, nu se doresc, nici pe de parte o reparaţie, care oricum ar trebui să aparţină altora, ci doar o sugestie, adresată comunităţii, de a-şi îndrepta gândul (şi) spre acest remarcabil fiu al comunei, astăzi, când la masa care a fi trebuit să-i marcheze septuagenariatul, jilţul de onoare va rămâne gol.
Născut pe aceste meleaguri la 8 iulie 1937, termină la Flămânzi, la Şcoala Elementară, cursurile primare şi gimnaziale, înainte de a se înscrie la Şcoala Medie tehnică Veterinară din Iaşi şi mai târziu la Liceul Teoretic “Garabet Ibrăileanu” din Iaşi. Revine în Flămânzi după absolvirea (în anul 1959) a Institutului Pedagocic din Bârlad, lucrând mai întâi la Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” (1959-1960) şi apoi la Şcoala nr. 1, unde este director până în anul anul 1967.
Exceptând periada în care este desemnat să fie directorul Căminul Cultural Flămânzi, lucrează la cele două instituţii şcolare până în anul 1997, când se pensionerază. Contribuie decisiv la înfiinţarea Muzeului Răscoalei Ţăranului Român din 1907, la constituirea corului bărbătesc şi a unui taraf cu solişti vocali. Organizează manifestarea legată de împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea primei şcoli din Flămânzi şi este autorul a două cărţi extrem de valoroase pentru istorici şi crecetători, “Flămânzi - monografie” şi “Flămânzi - de la Silişte la oraş”. Decedează în august 2006, în urma unui infarct apărut pe fondul complicaţiilor provocate de o pancreatită mai veche. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bilete puţine la tratament şi odihnă pentru cei din învăţământ
Din nou fără apă caldă
Va cădea capul lui „Moţoc” alias Sârbu?
Proaspătul director Rădăşanu a intrat în conflict cu sindicatul
O nouă ispravă a secretarei Florica
Flutur îi sugerează lui Ţurcanu să îşi măsoare cuvintele
Circulaţia între strada Poştei şi magazinul Fidelio se va desfăşura în dublu sens
Trandafiri de furat pentru... răposata
Ţeapă de 80.000 lei dată unei cooperative de credit din Botoşani
Balan speră să rămână stăpân peste transportul local
„Copiii” Biblioteci Flămânzi s-au înmulţit, în folosul cititorilor
Fostul autocar al „Rapsozilor” a ajuns în curtea DJTS Botoşani
Dana Rogoz – nota 10 şi la cel de-al doilea examen de licenţă
Călugării de la Mănăstirea Turnu îşi promovează mierea pe Internet
CEC si MDI pregatesc si fraudarea alegerilor din 29 iulie.
vor accepta basarabenii sa mai fie furati odata?
Va monitoriza UE alegerile din Basarabia? Ce face România la Bruxelles?
Reuters moare de grija Rusiei şi comuniştilor de la Chişinău
care au fost tensionaţi de Băsescu
A avut loc lansarea Fundaţiei Panteonul României
50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 9 iulie
Românul şi berea rece românească de vară
Banii pentru şoseaua de centură s-au împărţit frăţeşte între trei firme
suma totală este de 10 milioane euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă