Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3746
De la 07 Ianuarie 2003
104750613

Regrupări de forţe în PNL Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 10 August 2014, 23:00
Dizidenţa lui Stolojan faţă de actuala conducere a PNL, se pare că n-a rămas fără urmări în teritoriu. Cel puţin la nivelul organizaţiei PNL Botoşani. Dacă până de curând conducerea PNL Botoşani era fragmentată în fel de fel de grupuri de influenţă, altfel stă situaţia în prezent.
Să ne amintim cum Mihai Ţâbuleac, supărat că PNL nu l-a sprijinit în evaziunea cu alcoolul exportat în Republica Moldova, s-a retras din PNL. Situaţia se întâmpla înaintea alegerilor parlamentare din anul 2000. Dinu Secrieru, încă preşedintele PNL, l-a readus în partid şi i-a dat funcţia de membru în Biroul Permanent.
Liberalii au pierdut alegerile parlamentare din 2000, iar, când au urmat alegerea noii conduceri în organizaţia judeţeană Botoşani, Ţâbuleac şi-a format un grup de influenţă cu care a reuşit să fie ales preşedinte. A fost rândul lui Dinu Secrieru să fie marginalizat în partid. Fuziunea cu ApR-ul lui Meleşcanu, a adus în partid noi membri, cu Vasile Ivănescu în frunte şi guralivul de consilier municipal, fost colonel de artilerie, acum pensionar, Cilinschi, cunoscuţi cu toţii ca pro Secrieru. Şi pe ei i-a marginalizat Ţâbuleac.
Nemulţumiţi, foştii aperişti cârcoteau pe la colţuri. Succesul lui Cătălin Flutur de a ajunge primarul Botoşanilor n-a fost pe placul lui Ţâbuleac, care deja vedea în el un pericol la preşedinţia partidului. Întâi cu perdea, apoi la forma directă, neînţelegerile dintre Ţâbuleac şi Flutur s-au ascuţit. Umărul la aceste neînţelegeri l-a pus, din umbră, şi deputatul Liviu Câmpanu care, pentru începutul carierei sale de parlamentar, s-a arătat a fi solidar cu preşedintele Ţâbuleac.
De scandalul iscat cu numirea în funcţia de şef la descentralizate a unor persoane controversate, n-are rost să mai amintesc. Doar că a fost perioada când, în PNL Botoşani, grupurile de influenţe au devenit mai radicale, Ţâbulşeac primind reproşuri pe faţă.
Din momentul în care gruparea Stolojan – Stoica, încă aflată în interiorul PNL, a declanşat atacul asupra liderului liberal naţional Călin Popescu Tăriceanu, în organizaţia de la Botoşani lucrurile au luat o altă turnură. Susţinător al lui Stolojan, Secrieru a cedat din orgolii şi-a făcut primul pas în împăcarea cu Ţâbuleac. La fel şi Flutur.
Despre împăcarea lui Ţâbuleac cu Flutur se poate vorbi numai de bine. Această împăcare a dus mulţi bani judeţului Botoşani, atât Ţâbuleac, Flutur cât şi prefectul Roman constituind un trio ce-a funcţionat perfect la nivel de Guvern în privinţa obţinerii de fonduri suplimentare.
Nu pot trece cu vederea să nu menţionez că în acest an judeţul nostru a primit fonduri suplimentare de la Guvern cât n-a primit în toţi anii 2000 – 2004.
Împăcarea celor trei s-a putut vedea publică şi în momentul când, la Iaşi, organizaţia PNL Botoşani s-a declarat făţiş de partea lui Stolojan. În întâlnirea de la Suceava cu preşedintele Tăriceanu, preşedintele Ţâbuleac l-a sfidat fără menajamente, declarându-i în faţă că Stolojan trebuie să revină în partid, iar platforma sa să devină platforma PNL-ului. Coborât din maşină plin de sine, Tăriceanu a plecat de la Suceava cu coada între picioare, recunoscând apoi, cu laşitate vizibilă, că este pentru întoarcerea lui Stolojan, dar cu anumite condiţii. Cu siguranţă, evoluţia evenimentelor din zilele următoare îl va face pe Tăriceanu să renunţe şi la aceste condiţii.
Dar trebuie să recunoaştem că există şi o doză de risc. Lucrurile pot lua o turnură favorabilă lui Tăriceanu, iar atunci va fi vai şi amar pentru cei de la Botoşani şi altora lor. Însă, în spatele lui Stolojan aflându-se preşedintele Băsescu, 99% şansa de câştig este de partea lui Stolojan şi s susţinătorilor săi. Alegerile anticipate, după cum este vrerea preşedintelui Băsescu, bat la uşă. Surse credibile indică faptul că în PNL cărţile pentru viitoarele candidaturi la parlament sunt făcute.
Pe dinafară a fost lăsat deputatul Liviu Câmpanu, considerat omul lui Tăriceanu. Actualul deputat se va putea întoarce liniştit în urbea sa natală, Darabanii, va putea fi din nou prezent pe stadionul local şi va putea striga din toţi bojogii „Cine-i dă un pumn în bot arbitrului, primeşte de la mine 500 mii lei!” Strigătura îi este familiară, mai puţin politica liberală.
JD 13.11.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Destrăbălarea de prin primării
Bancul zilei: Dumnezeu văzut de un peştişor
Horoscop
Escroaca hălăduieşte prin Italia, fraieriţii plâng la Dângeni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă