Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40381
De la 07 Ianuarie 2003
89146504

Regrupări de forţe īn PNL Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 10 August 2014, 23:00
Dizidenţa lui Stolojan faţă de actuala conducere a PNL, se pare că n-a rămas fără urmări īn teritoriu. Cel puţin la nivelul organizaţiei PNL Botoşani. Dacă pānă de curānd conducerea PNL Botoşani era fragmentată īn fel de fel de grupuri de influenţă, altfel stă situaţia īn prezent.
Să ne amintim cum Mihai Ţābuleac, supărat că PNL nu l-a sprijinit īn evaziunea cu alcoolul exportat īn Republica Moldova, s-a retras din PNL. Situaţia se īntāmpla īnaintea alegerilor parlamentare din anul 2000. Dinu Secrieru, īncă preşedintele PNL, l-a readus īn partid şi i-a dat funcţia de membru īn Biroul Permanent.
Liberalii au pierdut alegerile parlamentare din 2000, iar, cānd au urmat alegerea noii conduceri īn organizaţia judeţeană Botoşani, Ţābuleac şi-a format un grup de influenţă cu care a reuşit să fie ales preşedinte. A fost rāndul lui Dinu Secrieru să fie marginalizat īn partid. Fuziunea cu ApR-ul lui Meleşcanu, a adus īn partid noi membri, cu Vasile Ivănescu īn frunte şi guralivul de consilier municipal, fost colonel de artilerie, acum pensionar, Cilinschi, cunoscuţi cu toţii ca pro Secrieru. Şi pe ei i-a marginalizat Ţābuleac.
Nemulţumiţi, foştii aperişti cārcoteau pe la colţuri. Succesul lui Cătălin Flutur de a ajunge primarul Botoşanilor n-a fost pe placul lui Ţābuleac, care deja vedea īn el un pericol la preşedinţia partidului. Īntāi cu perdea, apoi la forma directă, neīnţelegerile dintre Ţābuleac şi Flutur s-au ascuţit. Umărul la aceste neīnţelegeri l-a pus, din umbră, şi deputatul Liviu Cāmpanu care, pentru īnceputul carierei sale de parlamentar, s-a arătat a fi solidar cu preşedintele Ţābuleac.
De scandalul iscat cu numirea īn funcţia de şef la descentralizate a unor persoane controversate, n-are rost să mai amintesc. Doar că a fost perioada cānd, īn PNL Botoşani, grupurile de influenţe au devenit mai radicale, Ţābulşeac primind reproşuri pe faţă.
Din momentul īn care gruparea Stolojan – Stoica, īncă aflată īn interiorul PNL, a declanşat atacul asupra liderului liberal naţional Călin Popescu Tăriceanu, īn organizaţia de la Botoşani lucrurile au luat o altă turnură. Susţinător al lui Stolojan, Secrieru a cedat din orgolii şi-a făcut primul pas īn īmpăcarea cu Ţābuleac. La fel şi Flutur.
Despre īmpăcarea lui Ţābuleac cu Flutur se poate vorbi numai de bine. Această īmpăcare a dus mulţi bani judeţului Botoşani, atāt Ţābuleac, Flutur cāt şi prefectul Roman constituind un trio ce-a funcţionat perfect la nivel de Guvern īn privinţa obţinerii de fonduri suplimentare.
Nu pot trece cu vederea să nu menţionez că īn acest an judeţul nostru a primit fonduri suplimentare de la Guvern cāt n-a primit īn toţi anii 2000 – 2004.
Īmpăcarea celor trei s-a putut vedea publică şi īn momentul cānd, la Iaşi, organizaţia PNL Botoşani s-a declarat făţiş de partea lui Stolojan. Īn īntālnirea de la Suceava cu preşedintele Tăriceanu, preşedintele Ţābuleac l-a sfidat fără menajamente, declarāndu-i īn faţă că Stolojan trebuie să revină īn partid, iar platforma sa să devină platforma PNL-ului. Coborāt din maşină plin de sine, Tăriceanu a plecat de la Suceava cu coada īntre picioare, recunoscānd apoi, cu laşitate vizibilă, că este pentru īntoarcerea lui Stolojan, dar cu anumite condiţii. Cu siguranţă, evoluţia evenimentelor din zilele următoare īl va face pe Tăriceanu să renunţe şi la aceste condiţii.
Dar trebuie să recunoaştem că există şi o doză de risc. Lucrurile pot lua o turnură favorabilă lui Tăriceanu, iar atunci va fi vai şi amar pentru cei de la Botoşani şi altora lor. Īnsă, īn spatele lui Stolojan aflāndu-se preşedintele Băsescu, 99% şansa de cāştig este de partea lui Stolojan şi s susţinătorilor săi. Alegerile anticipate, după cum este vrerea preşedintelui Băsescu, bat la uşă. Surse credibile indică faptul că īn PNL cărţile pentru viitoarele candidaturi la parlament sunt făcute.
Pe dinafară a fost lăsat deputatul Liviu Cāmpanu, considerat omul lui Tăriceanu. Actualul deputat se va putea īntoarce liniştit īn urbea sa natală, Darabanii, va putea fi din nou prezent pe stadionul local şi va putea striga din toţi bojogii „Cine-i dă un pumn īn bot arbitrului, primeşte de la mine 500 mii lei!” Strigătura īi este familiară, mai puţin politica liberală.
JD 13.11.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Destrăbălarea de prin primării
Bancul zilei: Dumnezeu văzut de un peştişor
Horoscop
Escroaca hălăduieşte prin Italia, fraieriţii plāng la Dāngeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă